måndag 16 december 2013

Moderater försvarar polisens agerande under nazistattacken

Haninges kommunalråd Martina Mossberg (M) hånar Rättvisepartiet Socialisterna och kritiken mot polisen  Nazistattack på barnfamiljer avfärdas som ”bråk” 

Två moderater varav ett kommunalråd har inget att säga om att nazister
attackerar barnvagnsdemonstration, däremot att kritik mot polisen är lika
med rättshaveri.
Mattias Bernhardsson från funktionärerna förklarar på Aktuellt hur 
demonstranter och 
demonstrationsvakter körde bort nazisterna.
Mattias och många andra kritiserar polisens agerande att bl a vägra gripa
nazisterna under våldsattacken.

SvD, SvD2, SvD3, SvD4
- - - - - - - - - - - -
I går samlade Nätverket Linje 17 mot rasism 800 boende, unga som äldre och familjer med barnvagnar i en imponerande antinazistisk demonstration i Kärrtorp. Polisen, som skulle skydda den tillståndsgivna manifestationen, lät ett 30-tal nazister från den våldsamma gruppen ‘Svenska motståndsrörelsen’, SMR, komma ända fram till demonstrationen och attackera ursinninglöst.

- Hade vi inte försvarat manifestationen hade nazisterna kommit ända fram barnfamiljerna som befann sig i mitten, förklarar Mattias Bernhardsson från funktionärerna.

Nazisterna från SMR på flykt efter att ha kastat flaskor mot barnvagnar.
Flera nazister skadades när demonstranterna gick ihop och körde iväg dem.
Foto: Natalia Medina
- Vi var själva tvungna att driva bort nazisterna. Vi stod ihop, kollektivt försvarade manifestationen och sen drev vi bort nazisterna tillsammans, säger Mattias Bernhardsson i Aktuellt.

Hundratals driver bort nazisterna.
Foto: Natalia Medina

Polisen lät bli att gripa nazisterna utan var istället flera gånger med dragna batonger vända mot antinazisterna – som polisen enligt tillståndet skulle skydda.

Polisen erkänner i flera medier (Aftonbladet) att de inte kunde skydda den demonstration de enligt tillståndet skulle skydda. Polisens eget pressmeddelande talar om ”berättigad kritik”. Polisens tidiga bortförklaring att de inte hade kunnat räkna med en nazistattack motbevisas av det faktum att polisen i förväg kände till att nazisterna skulle samlas i närheten (ExpressenSvD, SvD2, SVT).

Ledande moderater riktar nu hån mot Rättvisepartiet Socialisterna efter att Mattias Bernhardsson, uttalade kritik mot polisen i Rapport.

”Hur man kan klandra polisen för bråket i Kärrtorp övergår mitt förstånd”skriver moderaternas Mary X Jensen, som siktar på riksdagen i valet 2014, på Facebook.

Haninges kommunalråd Martina Mossberg (M) svarar:
”Han som stod i rapport och gnällde över polisen, sitter i Haninges KF (kommunfullmäktige) och tillhör Rättvisepartiet socialisterna eller som jag kallar dem rättshaveristerna socialisterna”.

Att Moderaterna avfärdar en nazistisk attack på barnfamiljer och boende som ”bråk” och tar polisen i försvar utan att vara insatta eller befinna sig på plats är rent ut sagt pinsamt.
Att kritisera polisen blir per automatik rättshaveri i moderaternas värld. Till skaran 'rättshaverister' hamnar då även polisen som nu själva stämmer in i kritiken av sin insats.

Högerns svartmålning av antirasister manifesterades av lögnerna på DN:s nätupplaga igår där de boende som attackeras avfärdas som ”vänsterextremister”. DN har nu ändrat vinklingen i sin rapportering efter att protester från boende i området strömmat in till redaktionen.


Här är DN:s "vänsterextremister".
Foto: Natalia Medina
”Så stark är driften att måla upp nazisternas våldsamma attack mot barnfamiljer som en uppgörelse mellan ytterkantsmänniskor att de med alla medel försöker locka fram något användbart”, skriver Martin Klepke på LO:s tidning Arbetet om DN:s lögn-journalistik

Vad var det som hände igår egentligen?
Den antinazistiska demonstrationen var ett resolut svar på den senaste tidens nazistiska aktivitet längs tunnelbanelinje 17 med våldsattacker mot boende och vandalisering av t ex Kärrtorps gymnasium, ett flyktingboende i Björkhagen och muslimska förskolan i Bagarmossen.
Tal av Bagarmossen Kärrtorp BK, Studenter mot rasism, Turteatern och andra manade till att vi tillsammans kan ta tillbaka våra bostadsområden och stå enade.

- Jag höll tal när nazisterna kom och de började kasta flaskor och smällare på barnfamiljer. Det var helt tokigt, flera blödde, säger Enzo Nahuel från Studenter mot rasism till TT.

Efter en minuts kaos och panik bildade demonstranter och demonstrationsvakter mänskliga kedjor för att försvara demonstrationen. Efter ytterligare en minut började demonstranterna tillsammans gå mot nazisterna som fick backa.
”Grip nazisterna, annars gör vi det åt er” och ”Inga nazister på våra gator” skanderades när nazisterna drevs bort. Nazisterna fortsatte kasta stenar, flaskor och kraftiga smällare under sin fortsatta flykt. Nazisterna jagades flera kvarter och slutligen ända in i Nackareservatet, in i skogen bakom Kärrtorps IP.

– Det var för lite poliser där. De kunde inte göra någonting, de verkade inte ha någon beredskap. De försökte inte gripa någon. Vi hade ändå fått höra från polisen att det skulle kunna vara så att nazister planerade något, så vi hade ordnat med demonstrationsvakter som ställde sig längst fram, säger Petri Myllykoski, från nätverket Linje 17 mot rasism till ABC-nytt.

– Det kändes väldigt bra. Det känns fantastiskt att så många vågar stå upp, berättar Jenny, en av de många antinazisterna till Aftonbladet.

Att nazisterna kördes bort är en viktig seger för kampen mot nazismen. Vad som behövs är fortsatta mobiliseringar; Linje 17 ska vara en nazistfri zon, hela Stockholm ska var en nazistfri zon. När många går ihop kan vi göra det omöjligt för nazisterna att sprida skräck i bostadsområden, på torg och på skolor.

RS Stockholm

Uppdatering: En vecka efter nazistattacken slöt 20 000 upp i landets största antinazistiska manifestation någonsin. Läs mer här


Nazisterna från SMR på flykt.
Foto: Natalia Medina
Massiv uppslutning av männskor i alla åldrar i Kärrtorp.
Foto: Natalia Medina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.