torsdag 5 december 2013

Nya tag i kampanjen för Laziz

Igår hade kampanjen 'Låt Laziz stanna i Sverige' möte på Kulturhuset i Handen med 41 deltagare. Nu är siktet inställt på att få hem Laziz Sharifov till Sverige.
Erik Forsberg inledde med att ge en kort bakgrund över vad kampanjen åstakommit i form av massivt stöd genom demonstrationer och de tre inmarcherna i Migrationsverket samt en beskrivning av hur gränspolisen regelvidrigt utvisade Laziz i förra veckan.
Från vänster: Erik Forsberg, Lina Rigney Thörnblom,
Christoffer Hermansson och Mattias Bernhardsson
Lina Rigney Thörnblom talade om Sveriges och EU:s flyktingpolitik i stort och varför Laziz som så många andra flyktingar behandlas på ett omänskligt sätt. Lina berätade om hur regeringen i år skjutit till 40 miljoner kronor extra för verkställandet av tvångsutvisningar, om hur jakten på gömda och Reva-projektet bidrar till rasismen, om västmakternas inblandning i krig och stöd till samma diktaturer de tvångsutvisar till och om hur de rika länderna - som skapar flyktingströmmarna - tar emot färre flyktingar samt stänger gränser med tusentals dödsoffer vid Fort Europas murar som följd.

Efter den känslosamma filmvisningen av 'Laziz - Svensk mästare' riktade mötet in sig på vad kampanjen ska göra nu för att få hem Laziz. 


Mattias Bernhardsson rapporterade att det nu arbetas konkret tillsammans med parter inom idrotten, politiker inom Haninges kommunledning m fl kring olika möjligheter för Laziz att kunna återvända till Sverige.

Christoffer Hermansson föredrog ideer och uppslag på hur kampanjen kan gå vidare och vad som bör göras nu. Efter en diskussion med många bra inlägg på mötet fattades flera beslut om hur kampanjen går vidare:

Beslut:
- Att fortsätta samla in pengar för att möjliggöra för Laziz återvändande/uppehälle samt stödja Laziz familj med pengar för uppehälle.

- Att bilda en öppen samordningsgrupp för alla som vill ta på sig arbetsuppgifter

- Att demonstrera mot tvångsutvisningarna på fredag 6 december kl 17.00 på Medborgarplatsen. Demonstrationen har utlysts av Riksförbundet Shamama & Salsal med anledning av massutvisningar till Afghanistan. (Länk till fb-eventet)

- Att utreda olika juridiska möjligheter att hålla svenska myndigheter ansvariga för vad som hänt Laziz. 

- Att ta initiativ till fortsatt fokus på Laziz fall med t ex öppet brev till riksdagspartier, migrationsministern och andra.

RS Haninge

Relaterat Laziz:

Laziz inlåst i Kazakstan efter polisens olagliga utvisning
Migrationsverket ockuperat på nytt
Ockupation av Migrationsverket i kampen för Laziz och hans familj

Relaterat Afghanistan:
> "Hungerstrejken är vårt enda val - vi dör hellre än åker tillbaka" (från maj 2013 i Gävle)

Relaterat Reva/asyl:

> Använd civil olydnad mot Reva (Guide för civil olydnad)
> "Enade vi stå - söndrade vi falla" (från demonstrationen 20 april)
> 6 juni i Stockholm: 500 manifesterade för flyktingamnesti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.