tisdag 10 december 2013

Rättvisepartiet Socialisterna enda oppositionen mot nedskärningarna

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet svek

Nya nedskärningar väntar i Äldrenämnden efter ett sorgligt exempel hur en debatt på går till i Haninge kommunfullmäktige. Socialdemokraterna argumenterade mot nedskärningar, för att sedan rösta för 10 miljoner i nedskärningar i Äldrenämnden. Vänsterpartiet lade ned sin röst.

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har gång efter gång varnat för underfinansieringen av just Äldrenämnden men också Socialnämnden. Den borgerliga majoriteten hade nu själva tvingats föreslå att 45 av 55 miljoner som finns i underskott skulle skjutas till. När budget för 2013 skulle tas i juni 2012, kallades RS budgetförslag för ”oseriöst” och ”ansvarslös pengarullning” av Moderaterna (samtidigt som de slösat iväg 44 miljoner kronor i en skattesänkning). Men idag är det just RS ursprungsbudget för 2013 som kommer närmast den egentliga situationen.

Högerns underskattning av behoven och beräknade volymökningar kommer ur en tokig spariver och brist på kontakt med verkligheten på arbetsplatserna. Det visas inte minst av kommunalrådet Martina Mossbergs (M) påstående att ”det inte finns ett likhetstecken mellan underskott och behov av mer pengar”. RS exempel under debatten kom från just arbetsplatserna och berättelser om hur personalen går på knäna (Läs om RS arbetsplatsturné här).

Lina Rigney Thörnblom (RS) yrkade att hela underskottet på 55 miljoner kronor skulle skjutas till, krävde svar på varför 13 lärarjobb är hotade på Brandbergsskolan och varför Jordbrogården och Lilla Ekens gård ska upphandlas (privatiseras). Lina yrkade också att de 3 miljoner kronor som Kultur- och Fritidsnämnden tidigare äskat för att just klara verksamheten för ungdomar med behov av extrastöd på gårdarna skulle skjutas till.
Sverigedemokraterna röstade i vanlig ordning för nedskärningarna på de äldre.

S och V hade varit aktiva i debatten och argumenterat emot nedskärningar. Men det var bara hyckleri. S röstade mot RS yrkande att stoppa nedskärningarna i Äldrenämnden och lade ned sina röster på vårt yrkande att skjuta till i Kultur- och fritidsnämnden. V lade ned sin röst på båda. Att lägga ned en röst för att ingen sen ska kunna säga att man röstat för nedskärningar håller inte. Röstar man inte för mer pengar röstar man faktiskt emot. Att lägga ned en röst är ett fegt sätt att inte stöta sig med Socialdemokraterna i hopp om att sitta i majotitet efter nästa val.
Rättvisepartiet Socialisterna framstår för allt fler människor som den enda oppositionen.

RS Haninge

Läs mer om kampexempel och viktiga segrar:
> Seger: Alla anställda i privat hemtjänst får kollektivavtal
> Socialister i kommunfullmäktige del 1: "Vi tar kampen in i kommunfullmäktige"
> Socialister i kommunfullmäktige del 2: "Vi står för en socialistisk politik i ord och handling"

Facebook:
> Jag röstar på Lina Rigney Thörnblom, Rättvisepartiet Socialisterna i valet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.