tisdag 13 maj 2014

Inga fler privata skolor!

Rättvisepartiet Socialisternas förslag i kommunfullmäktige till skolstruktur i Vega, Handen och Västerhaninge

På kommunfullmäktige igår hade den borgerliga majoriteten lagt fram ett förslag till skolstruktur för stadsdelarna Vega, Handen och Västerhaninge. Det kommer behövas en massiv utbyggnad av skola och annan infrastruktur, inte minst i Vega där det byggs en helt ny stadsdel. Borgarnas förslag gick ut på att riskkapitalister skulle ansvara för en stor del av den kommande nödvändiga utbyggnaden. Detta samtidigt som Fria gymnasieskolan meddelar att de lägger ned och nya brister i friskolorna uppdagas hela tiden runt om i landet.

Lina Rigney Thörnblom
Lina Rigney Thörnblom föredrog Rättvisepartiet Socialisternas motförslag:
- Rättvisepartiet Socialisterna anser att det är nödvändigt med en skolstruktur för att kommunen i framtiden ska kunna ge barn och unga den omsorg och den utbildning de behöver. Med det sagt så är den föreslagna skolstrukturen inte ett alternativ. Den går ut på att privata företag till stor del förväntas att ansvara för just den så viktiga utbildningen och omsorgen. Den uppgiften är kommunens. Privata företag har ett annat ofrånkomligt intresse än att tillgodose barn och ungas behov. 

- I förslaget till skolstruktur har man räknat på hur många som idag väljer kommunala skolor. Det behövs en beräkning på hur många som skulle välja kommunala skolor om de var nybyggda eller renoverade. Hur stor andel har till exempel valt Höglundaskolan? Det är tydligt att många elever i Jordbro som valde bort Jordbromalmsskolan skulle ha valt annorlunda om skolan hade rustats upp eller varit nybyggd. I den föreslagna skolstrukturplanen är klasserna beräknade att bestå av 25 elever. Samma beräkning har gjorts för både klasser i F-6 som för 7-9. Det är helt orimligt att det i en klass ska bestå av 25 barn, särskilt i de lägre åldrarna.

- Rättvisepartiet Socialisterna föreslår kommunfullmäktige att besluta att skolplanen antas med förändringar som innebär att skolor och förskolor ska byggas och drivas i kommunal regi samt att klasstorlekarna ska beräknas efter max 20 elever i varje klass, avslutade Lina Rigney Thörnblom (RS).

RS yrkande röstades inte helt oväntat ned av de andra nedskärningspartierna. Samtidigt manifesteras behovet av RS skolpolitik överallt där skolträngseln är påtaglig och elever inte får den hjälp de behöver. Skolan kommer att vara en huvudfråga för RS i valet och partiet kommer, som tidigare stå i främsta ledet i kampen för upprustning.

RS Haninge

Läs mer:
> Haninge är landet fjärde sämsta skolkommun
> Borgarna länsade nämndernas överskott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.