fredag 30 maj 2014

Seger: Välkommen hem Laziz!

Laziz Sharifov utvisades till diktaturens Kazakstan  Hemma i Sverige ikväll

På Arlanda nu: Lina Rigney Thörnblom och Erik Forsberg med en
glad Laziz
 - Det är så fint att se er allasa en glad och tagen Laziz Sharifov på Arlanda när han möttes upp av vänner och kamrater som kämpat i kampanjen "Låt Laziz stanna i Sverige".

Familjen Sharifov tillhör minioriteten uzbeker som i diktaturens Kazakstan ofta utsätts för trakasserier, hot och våld. Den 18-årige boxningstalangen och SM-mästaren Laziz från Haninge har vänner och grannar som har dödats och har själv misshandlats innan han som barn lyckades fly till Sverige med sin familj.
Trots detta tvångsutvisades Laziz på ett rättsvidrigt sätt den 26 november förra året. Advokatens överklagan med nya bevis på hot mot familjen ignorerades och svensk polis lämnade över Laziz till de kazakstanska myndigheterna. Han släpptes först efter 37 timmars inlåsning på flygplatsen i Almaty.

- Nu är han hemma igen, med arbetstillstånd som proffisionell idrottare. Det tog 6 månader, vilket i sammanhanget är väldigt kort tid. Det var viktigt att arbeta på skyndsamt då vi var oroliga över hans situation i Kazakstan, säger Lina Rigney Thörnblom, aktiv i kampanjen ”Låt Laziz Sharifov stanna i Sverige” och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

6 november 2013: Ockupation av Migrationsverkets lokaler.
Ockupationen ledde till att Laziz åter fick ta emot besök utan bevakning
och restriktioner mot kroppskontakt togs bort.
Det finns många lärdomar att dra av kampanjen för Laziz och hans familj. När klasskamrater, vänner och lärare bestämmer sig för att agera själva så skapar det en starkare press på myndigheterna. Utan den massiva kampanj (med över 6 200 i facebookgruppen) som byggdes upp, med inmarscher och ockupationer av Migrationsverkets lokaler hade förvarstagandet och utvisningen skett utan medial granskning (Läs om ockupationerna 6 november och 11 november). Istället hamnade allt i blickfånget och utlöste en folkstorm.

- Laziz har fått tillbaka sin framtid. Det här känns hur skönt som helst, speciellt för hans familj. Det har inte varit lätt att få hem honom, vi har haft en stor och fantastisk kampanj som gjorde hans öde rikskäntsäger Erik Forsberg från kampanjen ”Låt Laziz Sharifov stanna i Sverige”.

Komikern Özz Nujen, rapparen Ken Ring, boxaren Frida Wallberg, Lärarnas Riksförbund och Haninges kommunledning uttalade sitt stöd för Laziz rätt att stanna.
Laziz fall var känt sedan tidigare bland politikerna. Redan 2010, då första utvisningsförsöket stoppades, samlade Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter Lina Rigney Thörnblom och Mattias Bernhardsson namnunderskrifter från en tredjedel av kommunfullmäktige med krav på uppehållstillstånd.

Den viktigaste lärdomen är att inte ge upp när allt känns förlorat eller hopplöst, som när Laziz utvisades i november.

- Redan dagen efter utvisningen inledde vi diskussioner om vilka möjliga vägar som fanns kvar. Hur än små chanserna framstod så tog vi de rätta initiativen och började dra i trådar. Jag vill här rikta ett tack till boxningstränaren Vido Ratkovic och Mikael Fridebäck (M) för att de tog på sig konkreta arbetsuppgifter vi i kampanjen diskuterat fram. Framför allt ska alla elever, lärare och vänner i kampanjen som efter utvisningen – då allt kändes svårt – outtröttligt fortsatte att samla in pengar för hans sak, ha ett stort tack, säger Mattias Bernhardsson.

Mattias Bernhardsson och Rättvisepartiet Socialisterna är även aktiva i Asylrörelsen Stockholm och har stor erfarenhet av asylfrågor. Flera utvisningar har stoppats genom djärva aktioner på Arlanda.

Samtidigt fortsätter arbetet för att resten av Laziz familj ska få upphållstillstånd:
- Att leva gömd är ingen lätt sak. Då är det extra viktigt att hålla kontakt och ordna saker som underlättar att leva. När vi hade chansen såg vi till att ordna advokat och nu har de fått en ny prövning, säger Lina Rigney Thörnblom som har varit kampanjens kontaktperson med familjen och advokaten.

RS Haninge

> Se filmen: 'Laziz - Svensk mästare'!

Fler bilder från kampanjen:
31 oktober 2013: Inmarscher i Migrationsverkets lokaler i Solna
och förvaret i Märsta
6 november 2013: SVT bevakade inmarschen i Migrationsverkets lokaler i Solna
11 november 2013: Ockupation av Migrationsverkets lokaler i Solna.
Lina Rigney Thörnblom (RS) talar
11 november 2013: Ockupation av Migrationsverkets lokaler i Solna
Relaterat:
Utvisning stoppad på Arlanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.