fredag 20 juni 2014

Seger: Huvudskär räddas

Ålandsskär. Foto: Mattias Bernhardsson
Länsstyrelsen beslutar att införliva Ålandsskär i Huvudskärs naturreservat

Nu har Länsstyrelsen äntligen beslutat att införliva Ålandsskär i Huvudskärs naturreservat. Därmed är det klart att naturen och kulturarvet är räddat. I september stod det också klart att Ålandsskärs stugor och bodar bevaras, då Skärgårdsstiftelsen genomförde ett markbyte med Fortifikationsverket (Försvarsmakten) och satte punkt för hoten om avstyckning och privatisering. 
Ålandsskär är ett kulturhistoriskt arv på Huvudskär vilket är en ögrupp med 200 öar, kobbar och skär i Haninges ytterskärgård med stora naturvärden. 

Att de gamla stugorna och bodarna nu har skyddats är viktigt. För några år sen såldes en av de små stugorna på ön för fem miljoner kronor (utan tomt); stugan revs ned och ersattes av ett nytt och enligt flera öbor 'katalogliknande' hus. 
De gamla stugorna och fiskebodarna är bebodda av familjer som ofta haft dem i generationer. Om tomterna hade styckas upp och sålts hade många husägare som inte har råd att köpa tomten tvingas bort och de som hyr hade blivit uppsagda; Ålandsskär hade utvecklats till ett för allmänheten stängt reservat för mångmiljonärer medan de som som bott där i generatoner och livnärt sig på smånäringar hade tvingats bort.

Naturskyddsföreningens välbesökta samråd och debatt med myndigheter och partier
Huvudskär räddades genom en massiv proteststorm med många aktiva, bland annat Föreningen Bygdemuseet Ornö, Huvudskärs byalag, Rädda Huvudskär, Naturskyddsföreningen och Rättvisepartiet Socialisterna (RS)
– Motståndet mot privatiserings- och avstyckningsplanerna var massiva, protesterna och opinionen var det som räddade kulturarvet, säger Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna som reste frågan i kommunfullmäktige.
Det var sommaren 2012 som Fortifikationsverket meddelade planerna att stycka upp och sälja tomterna på Ålandsskär.  
Mattias Bernhardsson (RS) i kommunfullmäktige
Mattias Bernhardsson (RS) tog upp frågan i kommunfullmäktige i september och föreslog i ett brev till Riksantikvarieämbetet att bebyggelsen skulle skyddas. Samma krav framfördes av Föreningen Bygdemuseet Ornö och Huvudskärs byalag.
Kommunledningen (M, KD, FP, C och MP) släpade efter. I oktober krävde dock även Haninge kommun i ett brev att ön skulle skyddas, men krävde inte att privatiseringen skulle stoppas. 

Motståndet växte snabbt. Över 6 000 gillade Rädda Huvudskär-kampanjen på facebook. 

De etablerade partierna såväl som Länsstyrelsen och Fortifikationsverket sattes under stor press av oss aktiva i Rädda Huvudskärkampanjen. Till slut kom eftergifterna. Redan i november 2012 kom beskedet att Ålandsskär skulle införlivas i naturreservatet (vilket nu äntligen klubbats i veckan). I februari 2013 pausades privatiseringen och i september stoppades det helt.

Tidigare artiklar om kampen för att rädda Huvudskär:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.