fredag 13 juni 2014

Seger i Seattle - höjd minimilön till 15 dollar i timmen

RS systerparti Socialist Alternative och "15 now!" visar vad som är möjligt i Seattle

Louise Strömbäck (RS)

Av Louise Strömbäck

I Seattle har den gräsrotskamp som förts de senaste månaderna nått sitt viktiga mål – ett införande av en minimilön på 15 dollar i timmen! Det är en otroligt viktig seger för Seattles arbetare och visar att kamp verkligen lönar sig. Nu måste kampanjen spridas vidare över hela USA.
Under helgen den 30 maj till 1 juni hölls Vänsterforum i New York, den största sammankomsten vänstergrupper emellan i USA under de senaste åren. I år deltog runt 6 000 personer, vilket är det högsta någonsin. Under forumet togs frågor om vänsterns chanser i valen upp i många olika diskussioner, där medlemmar från Socialist Alternative kunde dela med sig av sina erfarenheter i Seattle och Minneapolis. 
Sedan Kshama Sawant valdes in i Seattles kommunfullmäktige har partiets medlemskap fördubblats, och nu diskuteras det inom hela vänstern i USA om behovet av ett massarbetarparti.
Kshama Sawant
Kshama Sawant talade på ett möte under forumet och sa bland annat:
– Vår främsta uppgift är att utmana kapitalismen. Vi måste skapa ett alternativ. För att göra det behöver vi massrörelser som kan utmana staten och starka organisationer som kan ställa upp i val. Socialist Alternative efterlyser ett oberoende vänsterarbetarparti i USA.
Sawant talade också om segern i Seattle och sa att den möjliggjordes genom kombinerad kamp inom och utanför fullmäktige. Platsen i fullmäktige är inte bara symbolisk utan ger också folket en insyn i vad de valda politikerna gör och gör det därmed betydligt lättare att förändra saker.
Enligt en undersökning kommer den höjda minimilönen att minska fattigdomen i Seattle med 25 procent på tio år.

Socialist Alternative och kampanjen ”15 now” kommer nu att kämpa hårt för att sprida kampanjen till resten av landet. Det finns redan aktiva kampanjgrupper över hela landet som får inspiration av den historiska segern i Seattle. Det har startats en insamling till kampanjen som behöver nå 150 000 dollar (närmare en miljon kronor), lika mycket som kampanjen kostade i Seattle.
Den viktiga segern i Seattle hade inte varit möjlig utan det aktiva bygget av en masskampanj med protestmöten, demonstrationer, namninsamlingar, strejker och flygbladsutdelningar där tusentals aktivt har deltagit. Segern i Seattle är bara början – nu är turen kommen till resten av USA!

Lär mer om kampanjen på www.15now.org och www.socialistalternative.org. ■

Relaterat:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.