tisdag 9 december 2014

Nya nedskärningar i äldreomsorgen - RS enda oppositionen

Med bara några veckor kvar av 2014 föreslog den avgående kommunstyrelsen att Äldrenämnden måste skära ned ytterligare 10 miljoner kronor. Detta var på punkten om "Revidering av Mål och Budget 2014" på kommunfullmäktige igår, d v s punkten innan "Mål och Budget 2015-2016" då ytterligare nedskärningar röstades igenom för äldrenämnden (Läs här).

Bakgrunden till Äldrenämndens underskott på 50 miljoner kronor är att borgarna under flera år inte lagt budgetar som motsvarar volymökningen, en stor ökning av antalet äldre som behöver vård och omsorg. Kommunstyrelsens förslag nu var att enbart täcka det underskott på 40 miljoner kronor som finns i beställarorganisationens kostnader för köp av externa vårdplatser och hemtjänst - och inte täcka det underskott på 10 miljoner kronor som finns i kommunens egen utförarorganisation.
Sanna Tefke (RS) argumenterar mot nedskärningspolitikerna
När Sanna Tefke från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) yrkade att hela underskottet skulle täckas för att stoppa nedskärningar svarade Martin Lundqvist från Folkpartiet (FP)  att man "ska ha is i magen" gällande underskottet på 10 miljoner kronor, att det går att lösa inom nämnden. Men borgarna vet mycket väl att förvaltningen själva "ser små möjligheter att göra några större effektiviseringar för att få ner kostnaderna inför 2015".
Sanna Tefke (RS) replikerade att underskottet berodde på faktorer enheterna själva inte kunde påverka, att nämnden inte kompenserats för lön- och prisökningar på flera år. Stora delar av verksamheten har inte fått budgetuppräkning de senaste fem åren.

Lina Rigney Thörnblom (RS) föreslog att Martin Lundqvist (FP) själv skulle säga till hemtjänstanställda som idag har dubbelt så många besök om dagen än tidigare att de "ska ha is i magen".
Martina Mossberg (M) tyckte att RS hade en "oseriös" budget, varpå Lina Rigney Thörnblom svarade att det är oseriöst av Moderaterna att ge skattebetalarnas pengar till privata vinstdrivande företag.

S och V valde att inte rösta mot nedskärningarna på 10 miljoner kronor i äldreomsorgen. V röstade dock för RS yrkande att avslå kommunstyrelsens förslag att tvinga den redan hårt nedskärningsdrabbade Socialnämnden att återbetala 9,5 miljoner kronor. Om S och MP också hade röstat för RS yrkande hade det kunnat stoppas, men det gjorde de inte. Sverigedemokraterna röstade i vanlig ordning för samtliga nedskärningar på de äldre och även i Socialnämnden.
På punkten om budgeten för 2015-2016 som därefter följde visade den nya styrande koalitionen S/MP/C att de kommer att fortsätta samma nedskärningspolitik som det förra högerstyret (Läs här).

RS unika budgetförslag utmanar de etablerade partierna (från kommunfullmäktige i juni)
Seger: Alla anställda i privat hemtjänst får kollektivavtal! (från juni 2013)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.