tisdag 16 december 2014

Felanmälningsaktion vid Newsecs kontor

Kampanjen för upprustning av slumvärden Patrizia Immobilien KAG:s lägenheter i Jordbro håller pressen uppe. Igår bildade hyresgäster kö utanför förvaltaren Newsecs kontor för att felanmäla efter uppmaning av nätverket Rusta upp Jordbro.
Full både inne i och utanför Newsecs kontor
- Vi har gått ut till alla boende på Sandstensvägen och Blockstensvägen och uppmanat dem att felanmäla alla fel och brister i sina lägenheter. Många har inte känt till sina rättigheter eller inte vågat felanmäla då de blivit utskällda av Newsec tidigare. Nu gör vi detta tillsammans vilket innebär en kollektiv styrka. Många felanmäler nu dessutom för andra eller tredje gången då det inte hänt någonting tidigare. 35 hyresgäster har nu felanmält som ett resultat av uppmaningen och vi ser att det kommer in fler hela tiden. Denna gång begär hyresgästerna kopior av sina felanmälningar och skickar till oss, så att vi kan följa upp, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och aktiv i nätverket Rusta upp Jordbro.

Det handlar om svartmögel i badrum och kök, trasiga golv och lister, kalla lägenheter och trasiga element, översvämning och mögel i källarutrymmen, trasiga och smutsiga tvättstugor samt nedslitna och mörka gårdar där både stolp- och portbelysningen är trasig.
När flera hyresgäster har tvingats flytta till evakueringslägenheter har hyresreduktionen de blivit lovade helt uteblivit. En hyresgäst har fått elräkningar på över 20 000 kronor för de fläktar och verktyg som stått på under renovering.

- Kampanjen gör skillnad. Patrizia/Newsec har trappat upp takten i att ordna vissa av felen, speciellt de som har synts i TV. Kommundirektören har haft möte med Patrizias nordenchef, som då uppgav att det finns det en flerårig plan för upprustning men inte kunde svara på hur mycket det handlar om eller hur planen ser ut. Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har startat en utredning som innebär att att de ska gör tillsyn i hela beståndet samt kräva att Patrizia vidtar åtgärder. Med hjälp av felanmälningarna och alla bilder hyresgäster mailar oss kan vi också hjälpa hyresgästföreningen att på allvar ta strid för kraftiga hyressänkningar, säger Mattias Bernhardsson.

Under tiden fortsätter nätverket samla underskrifter bland de boende för kravet på tvångsförvaltning, vilket skulle innebära att en förvaltare utses av domstol för att genomföra de nödvändiga åtgärderna samt tvinga Patrizia att öppna plånboken.

Läs tidigare:
> RS pressade på för tvångsförvaltning i kommunfullmäktige
"Rusta upp Jordbro" sätter press

SVT-inslagen:
Hyreshus förfaller i Jordbro
Bajsvatten i källare i Jordbro
Boende kräver tvångsfövaltning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.