fredag 2 januari 2015

Som 1800-talets brukspatroner

I margnalen
Av Per Olsson

Vi har tidigare skrivit om direktörerna som åker privatjet så fort de ska ut och resa. Helst ska direktören också vara ensam passagerare ombord. Men smakar det så kostar det. När SCA-chefen Jan Johansson tog företagets privatjet till New York slutade notan på 1,6 miljoner kronor. Till det ska läggas att en sådan flygresa släpper ut lika mycket avgaser som en genomsnittlig EU-medborgare gör genom att värma sin bostad i ett år.

”De beter sig som 1800-talets brukspatroner”. Så löd rubriken i flera tidningar under den gångna helgen. Återigen handlade det om skogsjätten SCA och flyg. Denna gång kunde det avslöjas att SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf ”använt företagets tre flygplan för jaktresor, ibland ensam och ibland med sina hundar som enda medresenärer”, enligt en granskning som Svenska Dagbladet och analyssajten N360 har gjort.
Granskningen visar vidare att planen vid ett flertal tillfällen ska ha flugits tomma från Bromma upp till Östersund för att hämta Sverker Martin-Löf. Inklusive tomflygningar kan kostnaden bli 150 000 kronor för att flyga Martin-Löf mellan Stockholm och Östersund. Allt för att han och andra toppar, givetvis finns kungen med på ett hörn, vill ut och jaga vilt. ”Flygplan i skytteltrafik. Helikoptrar som flyger hundar och sprit. Så går det till när SCA jagar på exklusiva anläggningar som rustats för över hundra miljoner [kronor]”, sammanfattar Svenska Dagbladet.

Samtidigt som SCA satsade hundratals miljoner kronor på att bygga en lyxanläggning – Henvålen i Härjedalen – och ett  modernt jaktslott i dess närhet till Sverker Martin-Löf, avskedade man flera tusen anställda.
Tidigare, under en lång rad av år, jagade ortsbefolkningen och SCA-anställda ”av lägre rang” på markerna. När Sverker Martin-Löf fick rätten till anläggningen i present kördes dessa bort. ”Flera lokala jaktlag har kastats ut”, skriver Svenska Dagbladet vidare och påpekar att den mark som beskrivs som direktörernas lekstuga är ett område som är dubbelt så stort som Stockholms kommun.

Ute i det fria skulle man kunna tro att direktörerna går. Men så är inte fallet. Både jägare och hundar med helikopter för transport ut på pass. När direktörerna vid ett tillfälle lyckades tömma vinkällaren beordrades helikoptern och dess förare att åka iväg efter mer. Skjutgalna fyllisar på jakt; svinpälsar är väl bara förnamnet.
När det inte är helikopter som agerar som luftburen limousine är det förstås privatjet som gäller. En gång skickades ett plan till Stockholm för att hämta en glömd plånbok.
Det är alltså ingen överdrift att de flygande direktörerna är miljöbovar i dubbel bemärkelse. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.