onsdag 21 januari 2015

Med skattefusk i seglen

I marginalen
Av Per Olsson

Carl-Henric Svanberg är ute och seglar igen. Även om han inte precis sitter i en bräcklig farkost. Svanberg har chefat för en lång rad storbolag som låsbolaget Assa Abloy, telekomjätten Ericsson, bilfabriken Volvo och oljejätten BP. Som ordförande i BP blev han ökänd när han kallade de som drabbats av den miljökatastrof som oljejätten orsakade 2010 för ”small people” (småväxta).

– Vi är inget småfolk. Vi är människor. De är inte viktigare än vi. Vi böjer oss inte för dem. Vi ber inte till dem, kommenterade en av dem som drabbades av det som har benämnts som den värsta miljökatastrofen i USA:s historia till Washington Post.

Miljökatastrofen 2010 var en följd av att BP i 87 dagar pumpade råolja rakt ut i den Mexikanska golfen. Men vad brydde sig oljemagnaterna om det. BP:s vd Tony Hayward visade prov på samma kapitalistiska arrogans som bolagets ordförande när han mitt under den katastrof som oljeläckan hade skapat gav sig ut på en kappsegling runt Isle of Wight i södra England för att ”han ville ha sitt liv tillbaka”. Att BP förstörde ett annat vatten och tog liv sket han i.
Även Carl-Henric Svanberg brukar segla. Enligt Dagens Nyheter i söndags (den 18 januari) kan Svanberg, som vd för Assa Abloy och Ericsson, ha spenderat uppåt en miljard kronor på havskappseglingen Volvo Ocean Race. Volvo Ocean Race är en tävling till havs mellan olika storbolag, där seglatsen varvas med att affärer görs upp i hamn.
I samma tidning avslöjas att Carl Henric Svanberg skött kappseglingen via ett bolag placerat i skatteparadiset Isle of Man. Även den skandalomsusade hygienkoncernen SCA deltar i Volvo Ocean Race via ett bolag på Isle of Man. Skattefria reklamprojekt till havs och privatjet i luften är uppenbarligen kapitalisternas nya giv.

SCA har låtit sina direktörer flyga världen runt i jetplan till en kostnad av ett par hundra tusen kronor per resa. Dessutom har man gett sina höjdare jaktslott dit spriten forslades med helikopter när direktörernas vinkällare och barskåp hade tömts.
Men tillbaka till Carl-Henric Svanberg som ”åtminstone tidigare hade en lyxbåt, en stor Swanbåt som han döpt till Svanberg på latin, Cygnus Montanus II. Båtens besättning seglade den till den världsdel där Carl-Henrik Svanberg ville använda den” (Dagens Nyheter den 18 januari). Denna seglande skattesmitande mångmiljonär är en av dem som har tjänat mest på Alliansregeringens slopade förmögenhetsskatt – 12 miljoner kronor per år.
Att sedan Carl-Henric Svanbergs parhäst Henry Stenson dessutom är en höjdare inom Moderaterna är förstås bara en tillfällighet. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.