onsdag 9 mars 2016

8 mars-hälsning från Rojava


Foto: Kimberly Taylor
– Igår [7 mars], efter otaliga hinder, korsade jag gränsen till Rojava. Jag är helt säker, det finns inget att oroa sig för, hälsar Kimmie Taylor (RS Haninge) från Derbesi.
De tre självstyrande kantonerna (distrikt) i Rojava samt dess försvarsstyrkor YPG (folkets försvarsenheter) samt YPJ (kvinnornas försvarsenheter) har stått för det hårdaste motståndet mot högerextrema Daesh (islamiska staten).
Rojavas konstitution fastställer alla etniska gruppers rättigheter och deltagande i självstyret på lika villkor. Barnäktenskap har förbjudits och kvinnor står i främsta ledet i både de väpnade försvaret och i självstyret. Administrationerna är delade och måste alltid bestå av lika många kvinnor som män.
Foto: Kimberly Taylor
– Internationella kvinnodagen i dag var den enskilt mest inspirerande händelse jag någonsin har bevittnat. Tusentals kvinnor gick på gatorna unisont ropandes "Frihet! Kvinnor! Liv!" Vi samlades i slutet för en stor festival, där kvinnor från regeringen [Rojavas regering], från kvinnoorganisationer och från YPJ höll tal som fick publiken att vråla av spänning. Jag tog hundratals bilder och hade hundratals bilder tagna av mig. Folk kramade och kysste mig hela dagen, de är så glada över att ha utlänningar här som stöder deras sak, berättar Kimmie.
Kimmie Taylor reste först till Irak för att delta i delegationen för "The Foundation of the free women in Rojava". Konferensen hålls för att diskutera aktuella frågor och framtida mål för organisationen. I förrgår tog hon sig in i Rojava, där hon ska besöka några av organisationens projekt och lämna över de pengar som på kort tid samlades in i Sverige (20 000 kr) för dessa:
• Kvinnokliniker - med målet att ha en i varje stad.
• Kvinnokooperationer - Kvinnorna utvecklar koncepten för dessa kooperativ baserat på deras kunskaper och erfarenheter, så att de kan börja arbeta utanför hemmet och bidra till att bygga kvinnornas ekonomi på den sociala skalan.
• Förskolor - För att erbjuda barn utbildning baserat på alternativ, demokratiska och jämlika modeller av samhället och som även kommer att erbjuda speciell utbildning för barn med traumatiska upplvelser.
• Parker för kvinnor - Kvinnor har generellt inte växt upp med tanken att gå ensamma till offentliga platser för att komma ifrån oro och utveckla nya tankar. Nästa steg för parkerna är att det ska finnas psykologiskt stöd , platser för samtal och möten, ett kvinnocafé och kulturella aktiviteter.
• Kvinnobyar - Som erbjuder en fristad för änkor och frånskilda kvinnor och liknande. Kvinnorna som bor i byn blir involverade i byns uppbyggnad och varande från ögonblicket de bestämmer sig för att bo där.
• Förbättring av flyktinglägren i Newroz och Sinjar - För att förbättra den psykiska, ekonomiska, hälsomässiga situationen samt utbildning för kvinnor.
- Seminarier för psykisk och fysisk hälsa och hygien under svåra förhållanden.
- Öppnandet av ett "kvinnotält" för speciella undersökningar av kvinnor (som gynekologiska undersökningar, cancerkontroller o.s.v)
- Förbättring av de redan existerade systationerna med ytterligare symaskiner, tält och material (som tyger, nål och tråd o.s.v)
- Kurser för att lära sig läsa och skriva. Inom alla yrkesområden blir intresserade kvinnor utbildade genom seminarier och praktik för att professionalisera deras kunskap.

Mer rapporter kommer inom kort. 

Läs Kimmie Taylors rapportage från flyktinglägren vid Syriens gräns från augusti 2015:
> Första artikeln: "Vi hoppas alla kunna återvända hem"
> Andra artikeln: "Alla har släktingar som dött i kampen mot IS"
> Tredje artikeln: "IS tog allt ifrån oss"

Läs också:
> Insamling till CWI!

Fler bilder från Kimmie Taylor från 8 mars i Derbesi:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.