fredag 11 mars 2016

Facken måste ta fighten!


Idag tjänar en direktör i ”näringslivet” hela 77 gånger mer än en lågavlönad kommunalare

Av Per Olsson
- - -

Det börjar hetta till i avtalsrörelsen. Arbetsgivarna och Allianspartierna har gått till offensiv mot löner och anställningsvillkor. Regeringen svarar lönesänkarnas och SKL:s skambud med en talande tystnad. Det kommer att krävas en vilja att ta fajten fullt ut med mobilisering på arbetsplatserna och strejkförberedelser för att facken ska lyckas få igenom sina avtalskrav.

I förhandlingarna mellan Facken inom industrin (IF Metall, GS, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges ingenjörer och Unionen), som har krävt ett ettårigt avtal på  2,8 procent utan låglönesatsning, och arbetsgivarna har de så kallade opartiska ordförandena (OpO, medlare) trätt in.
I veckan lade OpO ett första förslag som facken var positiva till, trots att OpO föreslog ett tvåårigt avtal och att inget nämndes om nivåerna. Arbetsgivarna (Teknikföretagen) sade dock nej med samma motivering som tidigare – löneökningarna måste ligga långt under en procent.
Teknikföretagen ser Finland som modell, där det usla centrala avtal som slöts gav löneökningar som låg under 0,5 procent. De rekordlåga löneökningarna följdes sedan av flera politiskt beslutade försämringar (läs mer på sidan 12).
Nu är bollen åter hos Opo som inom kort väntas lägga fram ett nytt förslag. Facken inom industrin hävdar fortfarande att deras avtal ska vara ”normen”. Men det är ett måste för andra fack att slå igenom det lönetak man vill sätta.
”Sveriges ekonomi utvecklas väldigt bra. För 2015 bedöms BNP-tillväxten ha blivit 3,6 procent, vilket är den högsta tillväxttakten på över fyra år – högst i Norden och dubbelt så hög som i Tyskland”
Det finns alla förutsättningar för en facklig offensiv i avtalsrörelsen under samlingsrubriken: Nu är det vår tur! Industrin gör stora vinster och aktieutdelningarna blir rekordstora. ”Sveriges ekonomi utvecklas väldigt bra. För 2015 bedöms BNP-tillväxten ha blivit 3,6 procent, vilket är den högsta tillväxttakten på över fyra år – högst i Norden och dubbelt så hög som i Tyskland”, enligt finansminister Magdalena Andersson (S) i Dagens Industri i januari i år.
Under flera år har arbetarna – i synnerhet arbetarkvinnor – halkat efter alla andra grupper. Idag tjänar en direktör i ”näringslivet” hela 77 gånger mer än en lågavlönad kommunalare. Samtidigt växer avståndet till tjänstemännen.
"SKL styrs numera av de rödgröna. Men efter maktskiftet har SKL blivit snäppet värre än Svenskt Näringsliv"
Nu har det dessutom avslöjats att arbetsgivaren, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) systematiskt har hållit nere lönerna för Kommunals medlemmar.
– När vi granskar lönestatistiken bakåt i tiden ser vi att våra medlemmar inte har fått ut de löneökningar vi och arbetsgivarna har kommit överens om i det centrala avtalet. Det fattas alltid 0,5-0,8 procent jämfört med siffran i det centrala avtalet, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund till Arbetet den 8 mars. 
Detta har i sin tur fått Kommunals ledning, som känner pressen efter alla skandaler som har resulterat i att 14 000 medlemmar har lämnat, att överväga lägga ytterligare cirka 150 kronor till de begärda lönehöjningar på minst 661 kronor i månaden i snitt till heltidsanställda och 400 kronor mer till undersköterskor. Egentligen behöver Kommunal  lägga ett bud på minst 1 000 kronor mer för att börja hämta igen en del av vad man har förlorat.

SKL styrs numera av de rödgröna. Men efter maktskiftet har SKL blivit snäppet värre än Svenskt Näringsliv. Såhär skriver Carina Svensson och Patrik Strand, ordförande respektive styrelseledamot i Kommunal Skåne SydVäst 39, i Arbetet den 4 mars:
”Arbetsgivarna vill inte ha något centralt avtal alls utan vill helst lösa allt lokalt. Man begär inte bara ha ett sifferlöst avtal, utan vill också slopa lägstalöner och skära i villkoren för övertid, OB, jour och förlänga semesterperioden så att den gäller från maj till och med september med mera (...) Detta är en ren skandal! Hur tänker den styrande majoriteten med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i SKL:s styrelse att det ska vara möjligt att värna kvaliteten på välfärden i framtiden utan oss kommunalare? Ingen kommer att söka sig till våra yrken i framtiden med de löner och anställningsvillkor som vi har i dag. Dags för ett rejält lönelyft nu!”
Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Det är dags att ta fajten för rejäla lönelyft och bättre arbetsvillkor. Förbered för strejk.
• Låt kollektivavtalets dag den 17 mars bli ett avstamp för en facklig/politisk offensiv mot Svenskt Näringsliv, SKL och alla antifackliga politiker.

Läs mer på samma tema:
> Det är dags att ta strid mot lönesänkarna!
Ta strid för välfärd och flyktingmottagning (RS kommunfullmäktigeledamöter manar till gemensam kamp i LO:s tidning Arbetet)
Ta strid för trygga jobb – åt alla! (Mattias Bernhardsson sågar migrationsöverenskommelsen)

Facklig seger i Haninge efter insatser av RS och Kommunal: 
Anställda i privat hemtjänst vinner kollektivavtal!

Aktuell facklig kamp i Haninge:
Solidaritetskampanj för Livs och rätten till kollektivavtal
Stöd Livs blockad av Paus bagarstuga för kollektivavtal

Kamp mot privilegierna i facken:
"Nu tar vi tillbaka vår fackförening" (uttalande av Kommunalsektionen Gullmarsplan)

RS fackliga debatter i kommunfullmäktige:
RS enda oppositionen när kommunen överlät mark till bemanningsföretag
Här sviker Socialdemokraterna krav på kollektivavtal i Haninge
RS kräver ansvar för villkoren på byggarbetsplatsen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.