torsdag 31 mars 2016

Ny taxistrejk mot slavvillkor

Taxi 020:s VD gick till attack: är anmäld för misshandel av facklig aktivist
Morgonsamling på Bromma Block
Upp till 200 taxichaufförer och -åkare deltog i en strejkaktion idag, den andra strejkaktionen för mars månad i protest mot landstingets lönedumpning samt för rätten till kollektivavtal och MBL. 80 bilar inledde dagens kortege efter ett morgonmöte på Bromma Block i Stockholm. Sen anslöt sig fler och fler.
Taxiklubben och Transportarbetarförbundet riktar kraven till Landstinget och Cabonline Group (f d Fågelviksgruppen) som äger bolagsjättar som Taxi 020 och Taxi Kurir.

2 kilometer lång taxikortege
Taxichaufförernas löner har sänkts med tusentals kronor och bolagens vägran att teckna kollektivavtal innebär att chaufförerna inte har semesterersättning, tjänstepension, sjukersättning eller föräldraledighet.

Allonias Sebhatu håller tal vid Färdtjänstnämnden som är belägrat av taxibilar
Chaufförena och -åkarna körde tutandes i tio kilomenter i timmen i kortege förbi bolagens kontor, färdtjänstnämnden, Landstingshuset och riksdagen. Ur ledarbilden hölls appeller i ljudanläggning. Många som inte deltog i kortegen ställde dock bilden under några timmar.


Taxi 020:s VD Claes Löfvenberg betedde sig väldigt aggresiv vid strejkaktionen. Med anledning av de tidigare hoten valde Allonias Sebhatu från Taxiklubben att filma Löfvenberg när han dök upp för att provocera. VD:n svarade genom att slå mobilkameran ur Allonias hand med kraft. Skärmen krossades mot gatan och VD:n är nu polisanmäld för misshandel.

Efter den förra strejkaktionen den 17 mars då uppemot 200 chaufförer deltog har Taxi 020 gått ut och hotat chaufförer med uppsagda kontrakt och spärrade legitimationer på livstid. I ett brev från 020 påstås det vara olagligt att strejka utan att förhandla först, vilket absolut inte stämmer. Faktum är att fredsplikt enbart gäller om chaufförerna har kollektivavtal, vilket 020 ju vägrar teckna.
Hoten bidrog till att dagens strejk inte samlade ännu fler. Men samtidigt har flera åkare – d v s arbetsköpare – anslutit sig till chaufförernas kamp. Åkerierna är de som formellt anställer chaufförerna, men det är bolagen som styr och sätter villkor som även drabbar åkarna.

Förra året jobbade en chaufför ihjäl sig. Han fick hjärtinfarkt i garaget. Hans arbetschema var avslöjande: tolv dagar arbete, två dagar ledigt, tolv dagar arbete, två dagar ledigt, tolv dagar arbete, två dagar ledigt.
Mattias Bernhardsson (RS)
– Det är en skandal att allianshögern i Landstinget upphandlar färdtjänst till dessa slavvillkor och på så vis hjälper taximonopolet att växa och slå ut de få företag som har kollektivavtal. Men detta gäller också kommunernas upphandling av skolkjutsar. Chaufförerna jobbar ibland 12-14 timmar per dygn för att få ihop till existensminimum och måste alltså köra äldre och skolbarn trötta medan bolagen maximerar vinsterna, säger Mattias Bernhardssonsom som stött chaufförernas kamp sedan 2013 och drivit deras krav på kollektivavtal i upphandlingar i Haninge kommunfullmäktige där han sitter vald för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

Även Ali Esbati från Vänsterpartiet (V) var ute och stöttade taxichaufförernas kamp idag. Vänsterpartiet har drivit krav på kollektivavtal i Landstingets upphandling i flera år.

Läs mer om kampen för kollektivavtal inom taxi:
Hundratals taxichaufförer strejkade för kollektivavtal
Taxichaufförer kämpar för kollektivavtal
"Vi kräver kollektivavtal"

Läs mer om kampen för kollektivavtal inom omsorgen: 
Anställda i privat hemtjänst vinner kollektivavtal!

Läs mer om kampen för kollektivavtal inom taxi, transport och logistik i Haninge:
Kampanj för trygga jobb och kollektivavtal
RS söker kontakt med arbetare på dumpade villkor inom logistik och transport
Strejken på Lagena är ett exempel för alla

Aktuell facklig kamp i Haninge:
Solidaritetskampanj för Livs och rätten till kollektivavtal
Stöd Livs blockad av Paus bagarstuga för kollektivavtal

RS fackliga debatter i kommunfullmäktige:
RS enda oppositionen när kommunen överlät mark till bemanningsföretag
Här sviker Socialdemokraterna krav på kollektivavtal i Haninge
RS kräver ansvar för villkoren på byggarbetsplatsen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.