söndag 20 mars 2016

Stoppa Nobinas nedskärningar i busstrafiken

RS kräver att busstrafiken tas tillbaka i offentlig drift

Bussföretaget Nobinas nedskärningsförslag i busstrafiken påverkar 40 busslinjer i sju kommuner. Fem linjer läggs ned helt och på övriga glesas ut.

Orsaken är borgarnas upphandlingar där lägst bud vinner. Det var i juni 2015 Nobina tilläts ta över busstrafiken på Södertörn i Stockholm. SL sparade 90 miljoner kronor per år, från 700 miljoner kronor till 610, genom den skandallösa upphandlingen.
Lina Rigney Thörnblom (RS)
– Neddragningarna är ett resultat av privatiseringarna av kollektivtrafiken. Nobina har även bekräftat att avtalet innebär att de får betalt per påstigande. De vill bara ha de linjer som ger vinst. Hade all busstrafik varit offentligt driven hade nyttan och medborgarna gått först. Vi kräver att busstrafiken omedelbart tas tillbaka i offentlig drift, säger Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom.
Haningebussresenärer i kommundelarna Vega, Söderby, Svartbäcken, Brandbergen, Dalarö, Jordbro, Västerhaninge och Tungelsta kommer att påverkas hårdast av Nobinas förslag om de genomförs. Bland annat vill Nobina lägga om linje 809 Svartbäcken-Gullmarsplan, 809 C Svartbäcken-Stockholm C och linje 806 Söderby-Gullmarsplan till Farsta strand som slutstation i stället för Gullmarsplan. Buss 810 mellan Jordbro och Gullmarsplan samt buss 869 mellan Dalarö och Gullmarsplan sal slopas helt.

Ett protestmöte har hållts på Tullhuset i Dalarö och klagomålen från haningebor har haglat in till Nobina och landstinget.
Protesterna har pressat Nobina att förändra förslaget marginellt med att införa avgångar på linje 806 i rusningen: åtta avgångar per dag mellan Myrmalmsringen och Sågen.

Det är politikerna som gett Nobina större frihet att styra över linjedragningarna. Men det är fortfarande trafikförvaltningen som måste skriva under på förändringarna. Fortsätt protestera och skicka in protestbrev. Ett protestsida finns på facebook: Stoppa bussneddragningarna på Södertörn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.