måndag 18 april 2016

Fler politiker än Kaplan har kopplingar till turkiska regimen och extremhögern

Kaplan avgår • Haningepolitiker som riksdagsledamoten Sedat Doğru (M) och Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mehmet Coksürer (MP) bland politikerna som haft möten med ultranationalister

Mattias Bernhardsson (RS)

Av Mattias Bernhardsson,
kommunfullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna Haninge
- - -

Avslöjandet att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) suttit på middag med företrädare för den turkiska fascistorganisationen "Grå Vargarna" (ungdomsförbund av fascistiska MHP, Nationella Aktionspartiet), har lett till en kritikstorm som idag lett till att han avgår.
Med på middagen finns också högerextrema Barbaros Leylani, den nu avgående vice ordföranden i Turkiska Riksförbundet som nyligen uppmanade till ännu ett folkmord av armenier på Sergels torg. För inte allt för länge sedan var det Mehmet Kaplan som mest ihärdigt argumenterade mot att riksdagen skulle erkänna det historiska folkmordet på armenier.
Folkmordet utfördes huvudsakligen under det osmanska riket 1915-1923 av militären och den nationalistiska rörelsen Ungturkarna.

Till bords med bostadsminister Mehmet Kapland (MP):
folkmordstalaren Barbaros Leylani i ljusblå kostym och fascistledren
Ilhan Senturk (ordförande för Isvec Ülkü Ocakları (Grå Vargarna i Sverige)
i vit skjorta och svart kavaj. Kapland längst ned vid bordet.
Leylanis försökte försvara sig med att han "inte hade ett skrivet tal". Men talet han höll är tydligt:
”Det är dags att enas! Det räcker! Låt dem se dessa flaggor med måne och stjärna. Turken vaknar! Armeniska hundar bör akta sig! Död åt armeniska hundar! Död! Död! Död!”... ”Fosterländer kan inte delas. Den turkiska rasen kommer att enas! Jag säger detta, kanske räcker inte mitt liv till, men om gud vill kommer våra barn och barnbarn att skapa den turkiska enigheten. Det är dags för de turkiska staterna att enas! Jag tackar alla deltagare. Det här är vår plikt. Vi bör visa skandinaverna vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet rinna!”
Kaplans försvar – att han inte reflekterade över att dessa högerextremister satt med på middagen – håller inte. Det är att likna med att inte reflektera över att kända nazistledare i Svenska motståndsrörelsen sitter vid middagsbordet.
Högerextremismen är global och dess gemensamma huvudfiende är arbetarrörelsen. Sverigedemokraternas utspel om en misstroendeförklaring mot Kaplan blir rent komisk då både SD och MHP är högerextrema partier som använder nationalism och rasism. Även om MHP är långt mer extrema och våldsinriktade än SD, har de en gemensam högerextrem värdegrund som är allt från homofobisk till kvinno- och arbetarfientlig. I en fiktiv gemensam parlamentarisk församling skulle båda rösta mot rätten till samkönade äktenskap, utvidgade aborträttigheter och krav på samtycke vid sex.
De svenska högerextremisterna på Avpixlat har försvarat de turkiska fascisterna MHP. Trots att MHP och Grå Vargarna utfört tusentals mord på fackliga aktivister och andra meningsmotståndare anser Avpixlat att de är ”rätt beskedliga”.
Kaplan har tydliga kopplingar till Milli Görüs och Muslimska Brödraskapet som sänkte åldersgränsen för giftermål för flickor i Egypten till 14 år
Det har också framkommit att Kaplan vid flera tillfällen har träffat representanter för den högerreaktionära organisationen Milli Görüs.
Milli Görüs Movement facebooksida är fylld med texter och bilder som ger öppet stöd till Muslimska Brödraskapet i Egypten.
När högerextrema Muslimska brödraskapet tog makten i Egypten sänkte de åldersgränsen för giftermål till 14 år för flickor samt gjorde det möjligt att flickor kunde säljas för sexuella syften.
Det är heller ingen hemlighet att SUM (Sveriges Unga Muslimer) – som Kaplan varit ordförande för – är knuten till högerextrema Muslimska Brödraskapet via SUM:s moderorganisation FEMYSO (Forum for European Muslim Youth and Student Organizations).
Moderaternas riksdagsledmot Sedat Doğru från Haninge var delaktig i AKP-politikerns besök i riksdagen, är facebookvän med fascistledaren Ilhan Senturk och gillar fascistsidan Isvec Ülkü Ocaklari på Facebook
Kaplan har tidigare beskyllts av kurdiska flyktingar att att tydliga kopplingar till det styrande regeringspartiet AKP i Turkiet, ett högerislamistiskt och ultranationalistiskt parti som med Recep Tayyip Erdoğan vid regeringsmakten dragit landet till ett inbördeskrig mot den egna befolkningen. AKP växte fram ur Milli Görüs som också är nära knutet till Muslimska Brödraskapet.
Bland annat organiserade Kaplan AKP-politikern Mehmet Metiners besök i Sveriges riksdag tillsammans med UETD (Union of European Turkish Democrats) – vilken är AKP-regimens främsta lobbygrupp.

Mehmet Kaplan (MP) och Sedat Doğru (M) med Mehmet Metiner (AKP)

Idag skriver dessutom SVT om Kaplands omfattande kontakter med Rafet Candemir, som beskrivs vara "Erdoğans man i Sverige" som arbetar för ett "råd" som "rapporterar direkt till premiärministerns kontor i Turkiet".
Vad de inte skriver är att det rådet är YTG (Agency for Turks Aboad) vilken Rafet Candemir är ordförande för. Candemir också han medlem i Miljöpartiet. YTB arbetar uttalat för att ena turkar och turkiska folk under "ottomanska värderingar", d v s starkt nationalistiska, kvinno- och arbetarfientliga värderingar. YTB är dessutom ogenerat kopplat till AKP:s lobbygrupp UETD.
Också Miljöpartiets politiker Derya Uzel Senir finns med i UEDT-sammanhang.

http://kuluhaber.net/haber_detay.asp?haberID=3617&HaberBaslik=isvec-uetd-stokcholmde-iftar-verdi
Men det är inte bara miljöpartister som är aktiva för UEDT. Även Moderaternas riksdagsledmot Sedat Doğru från Haninge var delaktig i AKP-politikerns besök i riksdagen. Moderaten är också facebookvän med fascistledaren Ilhan Senturk, som Kaplan rätteligen kritiseras för att ha samröre med. Att det inte rör sig om ett misstag visas av att han också gillar Grå vargarnas svenska sida på facebook (Isvec Ülkü Ocaklari).

Sedat Doğru (M) och Mehmet Coksürer (MP) på middag med bland annat
Erdogans man Candemir.
Både Sedat Doğru (M) och ordföranden i Haninges kultur- och fritidsnämnd Mehmet Coksürer (MP) syns i sammanhang med UETD och YTB-ordföranden Candemir.
Mehmet Coksürer (MP) gillar även "TRE Avrupa Seçim Ofisi" på Facebook: Recep Tayyip Erdoğans Europeiska rekryteringsbyrå som mobiliserar stöd till Erdogal och AKP i hela Europa, särskilt i valen.

Erdoğan och AKP har aktivt stött Islamiska staten bakom kulisserna. Samtliga de turkiska poliser som förra året beslagtog långtradare tillhörande den turkiska säkerhetstjänsten MIT – fullastade med vapen på sin väg till Islamiska staten –  kom senare att tillsammans med de åklagare som beordrat tillslaget att åtalas för "landsförräderi".
AKP har en liknande högerreaktionär kvinnosyn som Islamiska staten. Erdoğan har i media uttalat att varje kvinna ska ha minst tre barn och betecknar det som ett "förräderi" att förespråka abort. Hans fru som också är AKP-medlem förespråkar det gamla harem-systemet för att uppfostna unga kvinnor att tjäna sina män.

Miljöpartiets Yasri Khan, som är föreslagen till partistyrelsen, är även han AKP-supporter och har besökt deras valkampanj. Efter det turkiska nyvalet i höstas skrev han att den kritiska nyhetsrapporteringen i Sverige var en “aktiv kampanj mot turkiska folket” och ett försök att “smutskasta ett val”.
Han pratar alltså om valet där internationella valobservatörer fördes bort av polis, vallokaler stängdes ned, elen bröts i flera vallokaler och väljare trakasserades.
Valet där journalister hotades och fördes bort från vallokaler, där väljare tvingades rösta öppet utan valhemlighet. I Cizre och Kurtalan vittnade väljare att de nekades rätten att rösta för att de ville rösta på vänsterpartiet HDP. De hindrades att komma in i vallokalerna av militär.
I Izmir fanns det 700 000 fler röster än röstberättigade. Att rapportera om det är enligt Miljöpartiets Yasri Khan en "smutskastning".
"AKP-regimens terror stegrade under valkampanjen i oktober förra året. Det hindrade inte nämndordföranden Mehmet Coksürer (MP) och flera andra MP-politiker i Haninge att genomföra vad som närmast liknar ett statsbesök i AKP-styrda kommuner"
Över 500 av HDP:s politiker och medlemmar arresterades under valkampanjen och nära 200 av HDP:s kontor attackerades, varav många brändes ned. I flera fall skedde partilokalattackerna i form av lynchmobbar som organiserades av fascistiska MHP och utfördes med såväl AKP-regimens som polisens stilla medgivande.
De valdistrikt där HDP fick sin bästa valresultat i junivalet – Cizre, Silvan, Nusaybin, Diyarbakir m fl städer – utsattes för militär belägring under höstens nyval, där varken mat, mediciner eller människor kunde komma in eller ut.
"Seger är seger och vi får ständigt lärdomar. Snart är valresultatet klarna. Grattis till #Turkiska folket & #AKP", skrev Grön Ungdoms språkrör i Västerbotten Khalil Karimi på sin twitter till stöd för högerislamistiska AKP samtidigt som vänsterpartiet HDP utsattes för ren terror.
AKP-regimens terror stegrade under valkampanjen i oktober förra året. Det hindrade inte nämndordföranden Mehmet Coksürer (MP) och flera andra MP-politiker i Haninge att genomföra vad som närmast liknar ett statsbesök i AKP-styrda kommuner som Kulu och Keçiören med reception och middagar med ledande AKP-politiker och borgmästare. MP-delegtionen bestod av ordföranden i Kultur- och fritidsnämnden och gruppledaren Mehmet Coksürer, vice ordföranden Ebbe Pettersson, 1:e vice ordföranden i kommunfullmäktige Sahir Drammeh, Kerstin Andersson och Ahmet Ugan.

Kommunalrådet Mehmet Coksürer under besöket av AKP-styrda kommunen Keciören
Kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande Sahir Drammeh (MP) utlovar under besöket att de olika kommunerna kan bli "vänskapskommuner" med Haninge kommun. Ingenting sägs om de då pågående övergreppen och valfusket eller förtrycket av kurderna.
Även ungdomsförbundet Grön Ungdoms språkrör i Stockholm, Semanur Taskin har försvarat Erdoğan och attackerat vänsterpartiet HDP vid ett flertal tillfällen.

Kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande Sahir Drammeh (MP) med Kulu:s
borgmästare Ahmet Yildiz (AKP)
"De två politiker som öppet förespråkat sharialagar hittas i Moderaterna och Centerpartiet"
Miljöpartiet måste ställas mot väggen för sitt samröre med högerextremister. Men det måste även bevisningen Moderaterna och andra etablerade partier. De två politiker som öppet förespråkat sharialagar hittas i Moderaterna och Centerpartiet; Abdirisak Waberi och Mahmoud AldebeI, den ena blev riksdagsledamot för Moderaterna och den andra kandiderade för Centerpartiet i valet 2010.

När den f d utrikesministern och moderaten Carl Bildt kritiserade att det ökända Saudiavtalet revs upp beskrev han Saudiarabiens regim på sin blogg som ett "komplext system med förankring i landets historia". En makalös relativisering av en högerextrem och religiös diktatur som förtrycker, avrättar och hugger av händer.
Den högerextrema diktaturen Saudiarabien var en central motor bakom framväxten av Islamiska staten, både med direkt materiell finansiering och med sin högerreaktionära ideologiska tolkning av islam.
Det var den socialdemokratiska högerregeringen som 2005 tecknade samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien om högteknologiska vapenleveranser och bygget av en vapenfabrik med svenskt bistånd. Moderaterna och Centerpartiet drev igenom en förlängning 2010. Moderaterna KU-anmälde uppsägningen av avtalet 2015. 31 svenska direktörer, däribland Jacob Wallenberg och H&M:s storägare Stefan Persson gick till offentlig strid för att behålla avtalet.
"Det är alltså inte konstigt att dessa etablissemangets partier alltid lyst med sin frånvaro när vi socialister kampanjat och demonstrerat mot högerextrema Islamiska staten..."
I fråga om den turkiska extremhögern är det Miljöpartiet som tydligast låtit de egna företrädarnas populism och oheliga allianser slutas utan en tillstymmelse av granskning. Men överlag vad gäller religiösa och högereaktionära diktaturer är det tydligt att samtliga borgerliga partier, inklusive Socialdemokratin, främst ser efter kapitalisternas intressen, oftast till vilket pris som helst. Det är alltså inte konstigt att dessa etablissemangets partier alltid lyst med sin frånvaro när vi socialister kampanjat och demonstrerat mot högerextrema Islamiska staten, den iranska regimen eller den turkiska regimens våld.

Problemet är alltså större än Kaplan som nu avgår och större än enskilda politikers populism. Det är hela den sittande regeringen (S och MP) som öser 700 miljoner kronor i den turkiska regimens famn i utbyte mot att de ska stoppa flyktingar. Och samtliga borgerliga partier såväl som svenska direktörer har ett ansvar i legitimerandet av otaliga högerextrema religiösa diktaturer.

Läs också: 
> Turkiet special: Lärdomar av arbetarklassens kamp och nederlag (speciellt om MHP och Grå vargarnas roll)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.