Mattias Bernhardsson |
Under mötet diskuteras de pågående strejkerna av Målarna, Byggnads och Sjöbefälsföreningen, såväl som Unionens och Sveriges ingenjörers stora strejkvarsel och pågående lokala fackliga strider.
– Det här mötet är till för att uppmärksamma viktig facklig kamp, men också för att diskutera hur vi kan stödja den kampen, berättade RS kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson som inledde mötet.
Jan Spanedal |
– Vi har två stora aktiva fackliga kamper just nu. Det ena är miljöarbetareavtalet och det andra är upphandlingarna. Miljöarbetareavtalets avtalstid har gått ut, och vi kanske får strejka då. Motpartens högsta önskan är att se till att vi får dubbelt så mycket att göra, samt att sopbilen ska gå dygnet runt. Men vi har en belastningsbegränsare som sätter ett tak för hur mycket man får belasta en sopgubbe. I upphandlingarna kräver vi fast anställning från dag 1 när ett nytt företag kliver in. Vi vill även behålla vår lön. Dessa krav har vi alltid haft och det har alltid fungerat på ett eller annat sätt.
– Vi sopgubbar i Stockholm en otroligt stark facklig styrka. När något händer så ställer alla upp direkt till 100 procent. När en sopgubbe på LLAB blev hotad att betala för bucklor på sopbilen satte sig alla sopgubbar. Tydligen så löste det sig samma dag och i fortsättningen slipper de vara rädda för avdrag på lönen, berättade Jan Spanedal.Sanna Tefke berättade om Kommunals avtalsrörelse och stridsviljan på arbetsplatserna.
– Undersköterskornas löner är de som halkat efter mest och är idag i snitt 2 800 kronor lägre än en verkstadsarbetares, berättade Sanna Tefke.
Också löneklyftorna mellan män och kvinnor har ökat de senaste åren. År 2014 tjänade LO-kvinnor utan tjänstemannaavtal 17 860 kronor i månaden före skatt när arbetstiden tas i hänsyn, vilket endast är 73 procent av vad LO-män utan tjänstemannaavtal tjänade, 24 460 kronor, visar LO:s Jämställdhetsbarometer som utkom i början av mars i år.
– Somliga säger att sopgubbar och byggnadsarbetare redan har bra lön och villkor, att enda sättet för undersköterskorna att komma ikapp i lön är att "männen" i dessa yrken står tillbaka i avtalsrörelsen. Det är ett argument för vissa att att inte stödja deras krav. Men det är inte männen som ska "stå tillbaka", det är kapitalisterna som ska stå tillbaka så att alla arbetare kan förbättra sina villkor och dessutom ge extra i påslag för underbetalda att komma ikapp. Sopgubbarna har tagit strid efter strid för att försvara sina villkor. Det är ett exempel för andra fack att följa, sa Sanna Tefke.
Sanna Tefke |
Benito Torres, bagare och klubbordförande, berättade om Livs blockader för kollektivavtal.
De vinner 99 av 100 strider, oftast snabbt och med goda resultat där underbetalda vunnit ob, övertid och avtalsenliga löner och försäkring. Men på Paus Bagarstuga i Västerhaninge har striden pågått i över tre månader. En faktor är att Moderaterna, dess ungdomsförbund och högermedia satte igång en oemotsvarad hetskampanj mot facket.
– När Moderaterna haft sina "frihetsfikor" har det skrikits könsord mot oss, det har spottats och vi har fått utstå rasistiska glåpord, berättade Benito Torres.
Benito Torres |
Det är tydligt att en seger i Västerhaninge kräver upptrappning. I Göteborg kunde Livs vinna mot Baka Stenugnsbakeri efter att de stoppat leveranserna till bageriet.
– Nu är det dags att vi tar nya tag för att stödja Livs, sa Mattias Bernhardsson (RS).
– Vi borde välja en dag och satsa på att samla 100 personer utanför Paus, sa Göran Kärrman (V).Katja Raetz (RS), specialistsjuksköterska och arbetsplatsombud, talade om hur vi måste ta strid för att återta facken till medlemmarna som kämpande organisationer.
Katja Raetz |
– På många arbetsplatser saknas det idag förtroendevalda och skyddsombud. Vi behöver fler fackliga aktivister för att se till att de fackliga rättigheter följs, som t ex medbestämmandelagen.
– När fackledningar inte tar strid försöker medlemmar agera individuellt istället, som att säga upp sig. Det är förståeligt, särskilt för sjuksköterskor som på så sätt kan förbättra sin lön. Men som helhet förbättras inte arbetsmiljön. Tyvärr visar inte Vårdförbundet någon annan väg. Därför är det så bra med strejkerna som pågår nu för de visar var vår styrka sitter. Vi måste återupprätta gamla fackliga principer som solidaritet mellan facken, sa Katja Raetz.Mattias gick igenom de viktiga principfrågor som Byggnads och Målarna kämpar för, bland annat lagackorden, att utvidga huvudentreprenörsansvaret för att stoppa utnyttjeriet av gästarbetare och att sätta stopp för arbetsköparnas försök att ge nyanlända sämre utbildning och sämre lön:
– LO:s rapport som heter “Vägen till full sysselsättning och rättvisare löner” är helt rätt i tiden. Rapporten föreslår en massiv utbyggnad av välfärden, att få igång bostadsbyggandet med en starkare statlig roll, behovet av klimatomställning, minskad lönespridning, att nyanlända kan komma i arbete fortare samt att bra villkor och löner såväl som satsning på utbildning är viktigt för integrationen av de nyanlända. Men var är handlingen?
– LO och hela fackföreningsrörelsen måste ta initiativ till samordnade mobiliseringar för detta radikalt program, tillsammans med flyktingrörelsen, förortsrörelserna för upprustning m fl. Mitt i brinnande avtalsrörelse väljer LO-ledningen istället att hugga de egna förbunden och medlemmarna i ryggen och göra ett gemensamt uttalande med Svenskt Näringsliv att förbunden ska avstå sina lönekrav och respektera märket på 2 procent, som om det vore lågkonjuktur och kris. I själva verket görs det rekordutdelningar till aktieägarna i år, sa Mattias Bernhardsson (RS).
– Facken ska vara kamporgan som drivs framåt av medlemmarna, inte ett försäkringsbolag som medlemmarna ringer när de vill ha nåt, sa en möteseltagare.Under mötet visades också Johan Palmgren hyllade dokumentär Taxiklubben, om kampen för kollektivavtal och drägliga villkor. De har organiserat två trejkaktioner i mars, den 17 mars och den 31 mars. Mötet diskuterade hur vi ännu mer kan stödja taxichaufförerna. Nya stödmobiliseringar kommer att ske inför nästa strid, såväl som för alla arbetare som går ut i strid.
RS Haninge
Läs om RS fackliga möte 2014:
> Fackligt möte för trygga jobb tog förbereder för strid
Läs mer :
> Det är dags att ta strid mot lönesänkarna!
> Ta strid för trygga jobb – åt alla!
> Här sviker Socialdemokraterna krav på kollektivavtal i Haninge
> RS kräver ansvar för villkoren på byggarbetsplatsen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.