måndag 12 september 2016

Tungelsta behöver en offentligt driven vårdcentral

Aleris stänger vårdcentralen i Tungelsta 
Mattias Bernhardsson (RS)

Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare Mattias Bernhardsson frågade ut Haninges socialdemokratiska kommunalråd Meeri Wasberg under kommunfullmäktige ikväll om vad kommunledningen gjort för att garantera vård till alla tungelstabor. Detta med anledning av att 6000 patienter blir utan vårdcentral från och med 30 november då Aleris stänger i Tungelsta.
– Som vi sett så många gånger förr när privata företag tagit över vårdcentraler med målet att bedriva verksamheten till en lägre kostnad än landstinget, så visar det sig att de i slutändan inte uppnår kvalitetskraven. I Aleris fall har man haft stafett- och hyrläkare istället för kravet på minst två fast anställda specialister i allmänmedicin. Har du Meeri Wasberg, Socialdemokraterna, krävt av Stockholms läns landsting, att det är en offentligt driven vårdcentral som Tungelsta behöver från och med den 30 november?, frågade Mattias Bernhardsson (RS).
Kommunalrådet: ”Jag bryr mig inte om det är en privat eller offentlig driven vårdcentral”
– Det jag gjorde när jag hörde att Aleris kanske skulle stänga var att jag uppvaktade ansvarigt sjukvårdslandstingsråd där jag har framfört hur viktigt det är att det finns en vårdcentral i Tungelsta. Jag har däremot inte fokuserat på driftsformen, utan på att det behövs en vårdcentral i Tungelsta, särskilt med tanke på den utbyggnad som sker där, svarade Meeri Wasberg (S).
Mattias Bernhardsson (RS) replikerade:
– Väldigt lite talar för att en ny privat vårdcentral i Tungelsta kommer att vara ett långsiktigt alternativ som inte stänger igen efter ett tag. Tungelsta behöver ha en vårdcentral, en långsiktig lösning som inte lägger ned för att de saknar mellan 100 och 150 kronor per patient för att uppnå sitt vinstkrav. Är du beredd, nu medan det fortfarande finns tid, att framföra krav på en offentligt driven vårdcentral i Tungelsta?
– Jag förutsätter att om ingen privat entreprenör är beredd att öppna så kommer landstinget att göra det. Jag bryr mig inte om det är en privat eller offentlig driven vårdcentral, var kommunalrådets besked.
Vi får se om kommunalrådet vågar upprepa det på det stormöte som samlas till i Tungelsta kyrka kl 18.00 på torsdag då bland annat Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) kommer att pressas på denna fråga.

> Gå med i facebookgruppen "Tungelsta vårdcentral vill vi ha kvar"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.