söndag 18 december 2016

Ingen plattform för nazister


Läs också om RS och Taxiklubbens seger för kollektivavtalsvillkor i Haninges skolskjuts-, LSS- och rullstolstaxi

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Av Lina Rigney Thörnblom,
kommunfullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

Efter att nazister och högerextremister närvarade på förra veckans kommunfullmäktige i Haninge behöver antirasismen inta åhörarläktaren den 19 december.

Moderaterna i Haninge har under det gångna året skärpt tongångarna och ökat hetsen mot flyktingar och EU-migranter i ett uppenbart försök att locka till sig Sverigedemokraternas väljare. Tio av totalt 15 publicerade artiklar på Haningemoderaternas hemsida i november och december handlar om att kritisera antingen flyktingmottagande eller EU-migranter.

På kommunfullmäktigemötet förra måndagen skulle beslut fattas om 368 tillfälliga modulbostäder, placerade runt om i kommunen, för framför allt nyanlända flyktingar. Bostäderna är också tänkta att kunna användas till andra i akut behov. Som Offensiv skrev i nummer 1 229 slutade mötet med att Haninges moderater tillsammans med Sverigedemokraterna och Haningepartiet fick igenom en återremittering.
Moderaterna och SD hade inför fullmäktigemötet delat ut flygblad mot att Haninge ska ta emot flyktingar. Moderaterna motsätter sig lagen om att kommunerna måste ta ansvar för flyktingmottagandet, en fördelningslag som det egna partiet röstade för i riksdagen. M och SD:s hets ledde till att inte enbart ”oroliga Haningebor” dök upp på åhörarläktaren, utan även högerextremister och organiserade nazister.

Återremitteringen av ärendet om flyktingboenden innebär att frågan tas upp igen, på ett extrainsatt fullmäktigemöte, måndagen den 19 december. Då är det av största vikt att läktaren inte tillåts fyllas av nazister eller högerextremister, utan av Haninges antirasister. Alltså av den majoritet som försvarar flyktingbostäderna.
I debatten under måndagens fullmäktige försökte Moderaterna hävda att problemet var bristen på information till de boende. Men om det står det ingenting i deras flygblad. Där handlar det om att Haninge inte ska ta emot de av Migrationsverket anvisade nyanlända med uppehållstillstånd. Moderaterna har även antytt att det är ovärdigt att bygga vad man kallar ”kåkstäder” och ”trailer parks”. Hade det varit en genuin oro hade Moderaterna även högljutt protesterat mot de studentbostäder som byggts i moduler i centrala Handen. Det är tydligt att det är lägenhetsinnehavarna som Moderaterna har problem med.

I SVT:s Agenda den 11 december, kritiserades Haningemoderaternas agerande av bostadsminister Peter Eriksson, Miljöpartiet. Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé försvarade sina partikollegors rasistiska hets genom att säga att ”det skapar motsättningar om nyanlända får gå före i bostadskön”.
Vem är det som skapar dessa motsättningar? Vem är det som har orsakat bostadsbristen? För ett drygt år sedan satt M-ledaren Anna Kinberg Batra med på Hela Sverige Skramlar-galan till stöd för flyktingar. Statsminister Stefan Löfven stod på en Refugees Welcome-demonstration och förklarade att i hans Europa byggs inga murar. Några veckor senare kom chockdoktrinen. Murarna byggdes och de permanenta uppehållstillstånden avskaffades.
Det är politiker som är ansvariga för bostadsbristen, för att argumentera mot flyktingar och piska upp rasistiska stämningar. Även Peter Erikssons eget miljöparti, som i regeringen har drivit igenom en hårdare flyktingpolitik. Regeringens och oppositionspartiernas SD-anpassning har inte stoppat Sverigedemokraternas uppgång. Det har i stället lett till ett upptrappat och råare klimat, där SD känner sig starkare och uttalar en mer rasistisk agenda.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kämpar för rätten till asyl och förklarar att pengarna finns för både flyktingmottagande och välfärd. Det är nödvändigt att försvara båda för att få igenom en verklig förändring. RS anser att modulbostäder inte är att föredra, men bostäderna behövs nu och då är modulerna det bästa alternativet. Men vi måste samtidigt kräva, och kämpa för, att det byggs bostäder för alla efter behov. Haninge är idag en av de kommuner som bygger flest bostäder i Stockholms län, men det som byggs är bostadsrätter och privata hyreslägenheter med alldeles för höga hyror. Det måste byggas kommunala, billiga bostäder för de som idag står utan. ■

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
• Bygg bostäder till ALLA. Plan för 500 nya kommunala hyresrätter per år.
• Tvinga de privata hyresvärdarna att släppa alla tomma lägenheter som undanhålls bostadsköerna.
• Stoppa ombildningar av Haninge Bostäders hyresrätter till bostadsrätter.
• Slopa Haninge Bostäders inkomstkrav.
• Nej till marknadshyror. Upprustning och renovering på de boendes villkor.
• Stoppa rasismen och skuldbeläggningen av flyktingar. Återinför rätten till asyl.
• Gemensam kamp för jobb, bostäder och välfärd. Låt de rika, storföretag och banker betala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.