tisdag 20 december 2016

M-SD-alliansen överkörda i kommunfullmäktige

Läktaren fylldes av antirasister, fackliga och socialister när bostäder för flyktingar klubbades igenom i Haninge kommunfullmäktige
Läs också om RS och Taxiklubbens seger för kollektivavtalsvillkor i Haninges skolskjuts-, LSS- och rullstolstaxi
Igår röstade Haninge kommunfullmäktige Ja till att bygga tillfälliga bostäder åt flyktingar. På läktaren satt främst antirasister, fackliga och socialister som slutit upp för att förhindra den hotfulla stämning som rådde på det tidigare kommunfullmäktigemötet den 5 december. Det var då som Moderaterna och Sverigedemokraterna fick igenom en "återremiss" – att beslutet skjuts upp – vilket bara kräver en tredjedel av fullmäktiges röster, medan högerextremister och organiserade nazister agerade hotfullt både i kommunfullmäktigesalen och i foajén.
Men på gårdagens kommunfullmäktige såg det annorlunda ut och i avsaknad av den rasistiska hejarklacken tonade även Moderaterna ned sina utfall. Moderaterna – som i sin hets mot flyktingbostäder talat om en "hög nota till Haninges skattebetalare" – hade begärt en utredning av kostnader i kommunfullmäktige.
Mattias Bernhardsson (RS)
Rättvisepartiet Socialisternas Mattias Bernhardsson (RS) gav svar på tal:
– 5 miljoner kronor per år. Det är kommunens förväntade kostnad per år för dessa tillfälliga boenden. Det är är hälften så mycket som vi i Rättvisepartiet Socialisterna vill spara genom att slopa partistödet och sänka politikernas löner och arvoden. 5 miljoner kronor. Det motsvarar VD-lönen i bara ett kommunalt bolag för en mandatperiod. Eller uppsägningslönen för tre VD:ar som begått brott. 5 miljoner kronor för 368 tillfälliga lägenheter. Det blir 1100 kronor per lägenhet och månad. Jämför det med de mellan 20 och 50 000 kronor per månad det kostat kommunen att bosätta på ett sjaskigt privat vandrarhem under Moderaternas tid vid makten.
Samuel Skånberg från Vänsterpartiet talade om hur människor välkomnar flyktingar och gav viktiga motbilder till M- och SD-hetsen:
– Jag bor i Brandbergen. Där har det byggts modullägenheter. Där bor det nyanlända. Jag känner några som bor där. De har flytt från krigets Syrien. De är ett väldigt trevligt par i 50-årsåldern. När jag har varit och hälsat på i deras hem så har de bjudit mig på kaffe och te. Jag har träffat dem några gånger på språkcafét som fanns i Brandbergen. De kunde inte alltid komma för deras schema var fullproppat med SFI och andra möten för att etableras i Sverige. Alla nyanlända jag ha träffat vill integreras i samhället, de vill lära känna den svenska kulturen och lära sig språket. De vill inget hellre än att lära känna etablerade svenska. Det gäller att vi som kommun, civilsamhälle och goda medmänniskor bjuder in dem. Gemensamma mötesplatser är otroligt viktigt. Civilsamhället har gjort och fortsätter göra en fantastisk insats!
Robert Bielecki (RS)
Rättvisepartiet Socialisterna kritiserade både dagens kommunledning (S, MP, C) och den förra (M, KD, L, C, MP) för deras arbetarfientliga bostadspolitik:
– Vi vill att Haninge Bostäder avbryter pågående ombildningar till bostadsrätter. Vi vill se att en plan för många fler nya kommunala hyresrätter tas fram. Vi vill också se att Haninge Bostäders inkomstkrav tas bort och att hyressättningen sänks så att vanliga haningebor har råd att bo i kommunen, sa Robert Bielecki (RS).
Vänsterpartiet talade också om hur bostadsbristen kan minska:
– Vi behöver verkligen fler hyresrätter i allmännyttan. För att visa konkret hur det skulle kunna se ut lämnade Vänsterpartiet in en motion förra kommunfullmäktige där vi föreslår att Haninge Bostäder bygger kollektivhus, alltså hyresrättslägenheter i olika storlekar i ett flerbostadshus där det också finns mycket gemensamma utrymmen. På så sätt kan de med lägre inkomst, högre inkomst, unga, gamla, nya svenskar och etablerade svenskar bo i samma hus och där det skapas goda möjligheter till gemenskap. Detta har gjort i flera kommuner, bland annat Huddinge och Stockholm, sa Samuel Skånberg (V).
"Vill vi minska otryggheten i Haninge kanske vi ska neka SD-politiker att bosätta sig här?"

Både RS och V talade om behovet av en stor satsning på nya billiga kommunala hyresrätter, stopp på ombildningar och slopande av inkomstkrav.
Många inlägg handlade om hur ärendet skötts, om saknade sidor i ärendeutskicket, om bygglov, om att följa lagen eller inte. Mattias Bernhardsson (RS) var en av få som talade om flyktingkatastrofen i sig:
– Över 65 miljoner människor är på flykt runt om i världen, den högsta siffran någonsin. USA:s och Europas kapitalister och regeringar har ett stort ansvar för den här utvecklingen. Trots att fler flyktingar än tidigare lyckades nå Europa ifjol är det i de fattiga länderna som det stora flertalet flyktingar befinner sig, över 90 procent. Samtidigt reser Europa och Sverige murarna. Sverige betalar 700 miljoner kronor till den högerextrema regimen i Turkiet för att stoppa flyktingars väg till säkerhet. Resultatet? 60 döda flyktingar, skjutna av turkiska gränsvakter bara under första halvåret i år. EU och Sveriges avtal med Turkiet orsakade nedstängning av hela Syriens gräns med hundratusentals instängda civila som följd.
Mattias talade också om hur Sverige är en stridande part i Afghanistan, en polismakt åt en korrupt regim av krigsherrar, men ändå massutvisar flyktingar tillbaka till till Afghanistan och om unga flyktingar som begår självmord när de får utvisningsbesked.

SD:s Kennerth Waltersson gjorde en ordentlig tankevålta när han å ena sidan talade om de stora tidningarna som "PK-media" – å andra sidan frågade ledamöterna om de "har följt med i nyhetsrapporteringen?". Han försökte bevisa hur invandrare och flyktingar var mer våldsamma än "svenskar" genom att hänvisa till deuppmärksammade våldet i Hjulsta, Tensta och Rinkeby.
– Kan du verkligen lita på vad du läser i Aftonbladet? Det är väl det ni kallar för "PK-media"?, replikerade Mattias Bernhardsson (RS) och fortsatte:
– Vi har haft tre mord på kort tid på Dalarö, ett av de rikaste områdena i landet, begångna av svenskar. Om detta skrivs det om i lokaltidningen, men inte i de stora tidningarna. När våld sker i områden som Rinkeby hamnar det det däremot i de stora tidningarna. Ni i SD gillar att piska upp rasism mot flyktingar baserat på nyhetsrapportering. Här är lite fakta istället: Polisen använder en "kod 291" när migranter är inblandade när polisen gör utryckningar. Senast jag kollade var det 1 procent av alla utryckningar. Och i den siffran ingår även när svenskar utsätter migranter för brott. Bilden blir likartad om man i stället tittar på polisens register över anmälningar. Även där är ca 1 procent kopplade till migranter.
– Är det inte så att det är Sverigedemokratiska politiker som är mest överepresenterade i brott? 10 procent av SD:s riksdagsledamöter är dömda för brott. 4,1 procent av SD:s riksdagsledamöter är dömda för misshandel [överrepresentation med 300 procent!]. Vill vi minska otryggheten i Haninge kanske vi ska neka SD-politiker att bosätta sig här?, frågade Mattias Bernhardsson.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta besvara M- och SD-hetsen mot flyktingar samt lögner om "kåkstäder" och "förtur" för flyktingar i bostadskön med flygblad och dörrknackningar. Vi kommer också att trappa upp våra krav på fler billiga kommunala hyresrätter, ett stopp för ombildningar till bostadsrätter och för att slopa Haninge Bostäders inkomstkrav så att vanliga haningebor har råd att bo i kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.