tisdag 6 december 2016

M och SD mobiliserade högerextrema till fullmäktige inför beslut om flyktingbostäder

En av de moderata politiker som förtjust fotat och delat den banderoll som
högerextrema på läktaren i kommunfullmäktigesalen vecklade ut

Rättvisepartiet Socialisterna till Moderaterna i bostadsdebatten: "Det var inte flyktingarna som ombildade våra hyresrätter till bostadsrätter... Det var ni"
> Läs också om RS och Taxiklubbens seger för kollektivavtalsvillkor i Haninges skolskjuts-, LSS- och rullstolstaxi
- - -
Moderaterna och Sverigedemokraterna fortsätter att hetsa mot bostäder åt flyktingar i Haninge. Inför kommunfullmäktigemötet måndagen den 5 december som skulle fatta beslut om en bostadsplan hade både M och SD gått ut med flygblad, artiklar och propaganda på sociala medier fullproppade med lögner om "kåkstäder", "förtur" för flyktingar i bostadskön och "hög nota till Haninges skattebetalare". M-flygbladen innehåller detaljerade flygbilder på var de tillfälliga boendena ska ligga, för vilken attentatsperson som helst att följa.

Över 150 personer kom till kommunfullmäktigemötet för att protestera mot det de hade fått läsa av M- och SD-propaganda. I denna skara fanns även högerextremister och organiserade nazister som agerade hotfullt både i kommunfullmäktigesalen och i foajén.

När Wasberg gick upp i talarstolen vecklade två personer upp en banderoll från läktaren med texten "Nej till kåkstäder i Haninge". De moderata politikerna – som i styrande ställning motat ut föräldrar med outvecklade banderoller mot skolnedskärningar – brydde sig inte längre om regler mot "protestyttringar" utan reste sig leende upp och fotograferade förtjust banderollen för att dela på sociala medier.
Som ett resultat av hotbilden fick förskoleelevernas traditionsenliga luciatåg i kommunfullmäktige ställas in (apropå de högerextremist yrande om "hotet" mot traditionellt Luciafirande...).

Mattias Bernhardsson (RS)
Många i publiken buade när talare försvarade bostadsplanen och applåderade när M- och SD-politiker argumenterade emot den. En stor del av publiken lyssnade dock lite noggrannare utan burop när Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson plockade sönder högerns argument bit för bit:
– Det var inte flyktingarna som ombildade våra hyresrätter till bostadsrätter eller släppte fram för slumvärdar och chockhyreshöjningar. Det var inte flyktingarna som slog sönder SFI-utbildningen eller slaktade skolornas resurser. Och det var inte flyktingarna som gav riskkapitalisterna rätt att göra vinst på flyktingboenden, skolor och äldreomsorg som parasiter på våra skattepengar – det var ni, röt Mattias åt M och SD.
Mattias avslöjade också Moderaternas lögner om den påstådda "förturen" för flyktingar i bostadskön och dubbelmoralen i fråga om bostadslösningar:
– Ni säger att "barackboenden" [tillfälliga bostäder som kommer att kosta kommunen 5 miljoner kronor per år, ca 1200 kr per lägenhet och månad] är dyrt men när ni styrde så satte ni flyktingfamiljer i för barn väldigt opassande vandrarhem till en kostnad på mellan 20 000 och 50 000 kronor per lägenhet och månad. Då var det vi i RS som argumenterade för att det istället behövdes fler lägenheter, som ju är mycket billigare. I de debatterna så stod ju du Sven Gustafsson själv, som den moderata ordföranden i Socialnämnden, och redogjorde för att ni i Socialnämnden förfogande över 80 hyreslägenheter genom avtal med bland annat Haninge Bostäder. Då var det inget konstigt alls – men nu kallar ni dessa tillfälliga lösningar för "förtur", berättade Mattias.
RS torgmöte i Handen mot M-SD:s hets mot flyktingbostäder.
Till vänster: RS kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom talar.
Till höger: Fackligt aktiva budssföraren Petri Myllykoski talar.
Under debatten argumenterade Rättvisepartiet Socialisterna också för "en historisk satsning på allmännyttan" för att lösa den extrema bostadsbristen i Haninge.
– Vi vill att Haninge Bostäder avbryter pågående ombildningar till bostadsrätter. Vi vill se att en plan för många fler nya kommunala hyresrätter tas fram. Vi vill också se att Haninge Bostäders inkomstkrav tas bort och att hyressättningen sänks så att vanliga haningebor har råd att bo i kommunen, sa Mattias och fortsatte:
– En stor satsning på kommunala hyresrätter är också bästa sättet att svara den rasistiska hets som vissa partier i kommunfullmäktige ägnat sig åt. Det finns partier som i flygblad och artiklar försöker ställa bostadssökande ungdomar och haningebors behov av bostäder mot flyktingars behov av bostäder. Enda sättet att bemöta den rasistiska propagandan är en politisk kursändring bort från den högerpolitik som skapat stora klyftor mellan människor och deras tillgång till bostäder, bra skolor, hälsa m m.
M och SD drev igenom en "återremiss" av ärendet, vilket bara kräver en tredjedel av fullmäktiges röster. Det innebär att beslutet kommer att tas på ett extrainkallat kommunfullmäktigemöte som börjar kl 13.00 måndagen den 19 december. Nu mobiliserar vi och andra antirasistiska krafter att fylla läktaren och foajén med människor som står upp för asyl och bostäder åt alla! Folk som har möjlighet, kan ta kompledigt eller byta arbetsdag. Tillsammans kan vi avstyra den rasistiska mobiliseringen av de som vill sparka nedåt – låt dem inte sprida hat och hot när beslutet tas!

RS Haninge

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
• Bygg bostäder till ALLA. Plan för 500 nya kommunala hyresrätter per år.
• Tvinga de privata hyresvärdarna att släppa alla tomma lägenheter som undanhålls bostadsköerna.
• Stoppa ombildningar av Haninge Bostäders hyresrätter till bostadsrätter.
• Slopa Haninge Bostäders inkomstkrav.
• Nej till marknadshyror. Upprustning och renovering på de boendes villkor.
• Stoppa rasismen och skuldbeläggningen av flyktingar. Återinför rätten till asyl.
• Gemensam kamp för jobb, bostäder och välfärd. Låt de rika, storföretag och banker betala.


Läs mer:
> Haningemoderaterna än mer rasistiska
> Moderaternas SD-anpassning i Haninge
> Moderaternas hets  mot flyktingar kan sluta i tragedi
> Moderata politiker och högerextrema hetsade mot flyktingbarn på mötet i Vendelsömalm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.