tisdag 17 april 2018

Nej till surrogatmödraskap och människohandel"Ett barn som Tammuz ”förmedlar”/säljer kostar kring en miljon. Det är kvinnor som lever på fattigdomsgränsen som hyr ut sina kroppar"

Av Elin Gauffin
- - -

Surrogatföretaget Tammuz fortsätter att utnyttja kryphål i lagen och ordnar som första surrogatföretag i Sverige ”informationsträffar” för att få kunder till sin omänskliga verksamhet. Men inte utan motstånd. Den 14 april samlade Socialistiska Feminister och Rött Forum till en aktion som uppmärksammade allmänheten på vad som pågick på Clarion hotell i Stockholm. 
"Sen har inte jag nåt behov av att veta hur mamman mår... Om jag tar fram pengarna vill jag bara ha barnet"
Lina Rigney Thörnblom (RS)

Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna sa i sitt tal att det inte handlar om välgörenhet, utan om en industri som omsätter miljarder. Ett barn som Tammuz ”förmedlar”/säljer kostar kring en miljon. Det är kvinnor som lever på fattigdomsgränsen som hyr ut sina kroppar.
Många av de svenska par som köper graviditet och barn utomlands gör det från Georgien. Det har uppmärksammats i bland annat Omvärlden att det ofta är kvinnor som har blivit misshandlade av sina män och flytt, där samhället inte ger något stöd, som blir surrogatmödrar. Tamina är en av dem som har fått hjälp av kvinnojouren Anti Violence Network i Tbilisi. 
– Jag kände en intensiv kärlek till barnet då det kom ut. Det var hemskt att lämna ifrån sig det, sa hon till omvarldenberattar.se.
Hon blev deprimerad i ett år efteråt, men fick inget stöd från agenturen.

Det råa kapitalistiska tänkande som Tammuz och surrogatindustrin göder visades av Sveriges Radios intervju med en av deltagarna på Tammuz infoträff, som sa: 

– Om jag bestämmer mig för att ta den här organisationen förväntar jag mig att det går rätt till. Sen har inte jag nåt behov av att veta hur mamman mår eller att jag måste ha Skypemöte med äggdonatorn. Om jag tar fram pengarna vill jag bara ha barnet.
Hanna Carlsson från Sveriges Kvinnolobby talade på protesten om hur det fattiga, våldspräglade och klanbaserade Albanien är det senaste landet där Tammuz opererar. 
– Regeringen har efter en statlig utredning meddelat att surrogatmödraskap inte ska tillåtas i svensk hälso- och sjukvård. Det är bra. Men samtidigt, och i strid med utredningen, lade regeringen nyligen fram ett lagförslag som förenklar fastställande av faderskap efter ett surrogatarrangemang i utlandet. Istället för att motverka internationella surrogatarrangemang väljer man alltså att underlätta handeln. Vi undrar hur länge den feministiska regeringen bara ska se på medan handeln med kvinnor och barn bara fortsätter att växa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.