onsdag 24 november 2021

Kampen mot 12-timmarspassen trappas upp

Katja Raetz kampanjar mot 12-timmarspass och nedskärningar i äldreomsorgen. Foto: Mattias Bernhardsson. 


Kampanjen mot de påtvingade 12-timmarspassen i Haninges äldreomsorg växer.
Efter den senaste demonstrationen vid kommunfullmäktige för två veckor sedan har ytterligare 40 anställda gått med i kampanjgruppen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg” som nu omfattar 210 anställda – en stor majoritet av personalen på kommunens äldreboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö.
– Vi trappar upp kampanjen på gator och torg. Många är upprörda över hur kommunen sliter ut sina anställda och skriver på våra namnlistor, berättar Katja Raetz, specialistsjuksköterska och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna som var med och startade kampanjen mot 12-timmarspassen för 2,5 år sedan.
Lena Lindberg-Qvickström
– Vi har satt politikerna under en stor press, med fyra demonstrationer, ett 40-tal insändare och debattartiklar, kampanjmöten vid arbetsplatser och namninsamling både på gator och på nätet, berättar undersköterskan Lena Lindberg-Qvickström, som utlovar:
– Vi har pressat partier att ta ställning för att 12-timmarspassen ska tas bort. Och om nån sviker i omröstningen strax kommer de få äta upp det i valet.
Två dagar efter den senaste demonstrationen startade även Kommunal sektion Sydost en kampanj för bättre scheman och hållbar arbetstid i Haninge. Detta har varit efterlängtat ända sedan kampen mot 12-timmarspassen startade våren 2019.
För två år sedan skrev 38 kommunalare från kampanjen mot 12-timmarspassen ett öppet brev med vädjan till Kommunalsektionens ledning att ta strid.
Att facket nu pressar kommunen om arbetsscheman och arbetstider – även om de ännu inte kräver att 12-timmarspassen ska tas bort – är ett bra steg på vägen. 

Hjälp till!
  • Jobbar du i Haninges äldreomsorg och vill bli aktiv i kampanjen mot 12-timmarspassen? Mejla rs@socialisterna.org eller sök på Facebook: ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg”.
  • Skriv på namninsamlingen mot 12-timmarspassen.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
  • Ta bort de obligatoriska 12-timmarspassen.
  • Rätt till heltid för alla som önskar – och övergång till 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön – ska möjliggöras genom högre bemanning och en schemaläggning som tas fram tillsammans med de anställda. Nej till delade turer.
  • Stoppa alla nedskärningar. Massiv upprustning av äldreomsorgen: mer tid för de äldre, bättre mat, bistånd efter individuella behov och bättre bemanning för ökad kontinuitet. Nej till vinster i välfärden!
  • Pengarna tillbaka till kommuner och regioner, återinför index- och behovsreglerade statsbidrag. Sätt stopp för pengakranen till banker, storföretag och miljardärer – hela välfärden ska rustas upp!

Alla våra tidigare artiklar om vår kamp mot 12-timmarspassen och nedskärningar i äldreomsorgen:
> "Vi har fått nog, inga fler 12-timmarspass" (9 november 2021)
Anställda på Hagagården tar strid mot fler påtvingade 12-timmarspass (28 oktober 2021)
"Nu samlar vi in namn mot 12-timmarspassen" (15 september 2021)
Därför drabbas Haninge hårdare av covid-19 (7 maj 2020) 
Anställda kräver skyddsutrustning på Haninges äldreboenden (31 mars 2020)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.