tisdag 19 april 2022

Kom med i Förskolemarschen


✔️Större barngrupper ✔️Sämre personaltäthet ✔️Ökad arbetsbörda


av Robert Bielecki
// Artikel i Offensiv
- - -

Den 14 maj samlar Förskoleupproret återigen till en förskolemarsch i Stockholm mot nedskärningarna. Som Förskoleupproret skriver i sitt Facebookevent: ”Kom till vår manifestation och visa ditt stöd för Sveriges alla barn, vår framtid, och dess personal! De har rätt till de bästa förutsättningarna! Vi vill att alla beslutsfattare tar sitt ansvar och inser att det inte längre finns utrymme för besparingar!”.
"Vi vill kunna utföra vårt lagstadgade uppdrag och ge barnen det de har rätt till" 
Situationen har länge varit pressad inom förskolan. Allt större barngrupper, samtidigt som personaltätheten har minskat, leder naturligtvis till en ökad arbetsbörda, stress, press med mera, som i sin tur ökar risken att drabbas av olika psykiska besvär och långtidssjukskrivningar.
Situationen har inte uppstått av en slump. Medvetna politiska beslut ligger bakom att det har blivit såhär. De som får betala priset är personalen, men också barnen som inte får en lika god omsorg och pedagogik. Precis som i resten av skolsektorn har likvärdigheten gått förlorad mellan olika förskolor.
Det är mot denna bakgrund som Förskoleupproret har bildats, för att organisera ett motstånd mot den förda politiken och rikta uppmärksamhet mot den förkastliga situationen inom förskolesektorn.

Ida von Rosen  
Förskolläraren Ida von Rosen berättar för Offensiv om vikten av demonstrationen:

– Det är viktigt att delta för att visa att vi i förskolan har tröttnat på nedskärningar. Att vi är många och att vi inte ger oss. Vi vill ha mänskliga arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö. Vi vill kunna utföra vårt lagstadgade uppdrag och ge barnen det de har rätt till, samtidigt som vi faktiskt hinner följa läroplanen. Vi vill slippa bryta mot lagen varje dag, säger Ida som också är arbetsplatsombud och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.
Precis som våren 2018 anordnas demonstrationen för att sätta press på politiker under valåret. Att lyfta välfärdsfrågor och sociala frågor blir särskilt viktigt när den offentliga debatten helt domineras av militarism och nationalism.

Manifestationen äger rum den 14 maj kl 14.00 på Norrmalmstorg i Stockholm för att sedan tåga mot Sergels torg. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar till stark uppslutning och deltagande. ■

Rättvisepartiet Socialisterna står för:

  • Max 15 barn per storbarnsgrupp, 12 per mellanbarnsgrupp och 10 barn per småbarnsgrupp på tre anställda i förskolan.
  • Kasta ut vinstintresset – inga riskkapitalister i skola, förskola eller någon välfärdsverksamhet. Riv upp privatiseringarna – stoppa nedskärningarna.
  • Höj pedagogernas löner. Återför skola och förskola till staten för ökad likvärdighet i kombination med massiv upprustning och ökat inflytande av anställda och elever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.