tisdag 19 april 2022

Slopa karensavdraget helt och hållet


Rättvisepartiet Socialisterna kräver att arbetarfientliga karensavdraget tas bort permanent


av Mattias Bernhardsson // artikel i Offensiv
- - -

Den 30 juni försvinner den tillfälliga lättnaden med slopat karensavdrag. Återigen kommer arbetare att förlora 20 procent av sin vecko­lön vid första sjukdagen. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att denna arbetarfientliga lag tas bort helt och permanent. Nu skruvar även facken upp tonen för att slopa karensavdraget för gott.
"Medan arbetare utan skyddsutrustning insjuknade i covid-19 fördubblade miljardärerna i Sverige sina förmögenheter under pandemin"
Sist regeringen tog bort lättnaden med delvis slopat karensavdrag i höstas kom den fjärde vågen covid-19 som ett brev på posten och regeringen tvingades besluta om ännu en period av tillfälligt slopat karensavdrag.
För de flesta arbetare innebär arbetets natur att det inte går att jobba från hemmet. 9 av 10 LO-medlemmar kunde inte utnyttja möjligheten att jobba hemifrån under pandemin.
Regeringen har pressats till att tillsätta en utredning som ska ”ta ställning till att ändra reglerna för karensavdraget för att det inte ska slå olika hårt mot personer beroende på kön, yrke och ställning på arbetsmarknaden”.
Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsmiljö 2019 visade att sju av tio har gått sjuka till jobbet, varav 20 procent minst fyra gånger eller mer per år.

LO, särskilt Kommunal, har deklarerat att de kommer att kampanja för ett permanent slopande av karensavdraget inför valet.
I skrivande stund har 114 000 skrivit på Kommunals namninsamling ”Slopa karensavdraget”.
Karensavdraget är en ”klasslagstiftning” som slår hårt mot de arbetare som får samhället att gå runt, skriver 17 LO-företrädare och LO-förbundsordföranden i en debattartikel.  

En som inte är glad över fackens kampanj är Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv som varnar i ett pressmeddelande:
– Slopas karensen i sjukförsäkringen kommer det att innebära ökad frånvaro, ökade kostnader för företagen och färre arbetade timmar. Det är inte vad vi behöver just nu.
Men mycket vill alltid ha mer. Flera storföretag – som Volvo – plockade ut coronakrisstöd av staten (arbetarnas skatter), samtidigt som de permitterade arbetare och sen delade ut rekordstora aktieutdelningar till ägarna.
Medan arbetare utan skyddsutrustning insjuknade i covid-19 fördubblade miljardärerna i Sverige sina förmögenheter under pandemin. Och i början av 2022 rapporterades att 146 börsbolag skulle dela ut över 300 miljarder kronor till aktieägarna.

Även kommunerna går med rekordöverskott – vissa har samlat 5-10 gånger större överskott under 2021 jämfört med innan pandemin – samtidigt som arbetsvillkoren fortsätter att försämras, särskilt i äldreomsorgen med höga sjuktal och stor utslitning. 
Haninge kommun har samlat ett överskott på över 600 miljoner kronor bara under 2021 – men vägrar fortfarande höja bemanningen eller ta bort de påtvingade 12-timmarspassen skapoat en rent hälsofarlig arbetsmiljö. 

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
  • Slopa karensavdraget
  • Socialförsäkringarna ska vara 90 procent av lönen
  • Fler anställda för minskad stress på jobbet
  • Bort med delade turer samt påtvingade 12- och 14-timmarspass
  • Demokratisk kontroll över scheman och arbetets organisering på arbetsplatserna
  • Trygga jobb och anställningar med sex timmars arbetsdag och bibehållen lön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.