torsdag 26 maj 2022

Krönika: ”SL: Förseningar och vansinnet”


Stora bilden: Västerhaninge station. Foto: AleWi


av Robert Bielecki // Krönika i Offensiv
- - -

Visst är det en härlig känsla när man med studs i steget beger sig mot pendeltågsstationen för att ta sig till jobbet och på avstånd hör det där terrorljudet – duuu, duu, duuuu, duuuu…. – och hör om förseningarna. Igen! Och igen! Och varför inte igen?
Senast förra veckan fick jag stå och vänta i Jordbro där jag bor 40 minuter längre än vanligt. Det var ännu ett mystiskt signalfel, förstår ni. Det borde stå systemfel på skyltarna. Fast då måste ju etablissemanget erkänna att man gjorde fel med att sälja ut och stycka upp driften och underhållet av kollektivtrafik, spårvägar och tåg, och så länge profitintresset styr kommer det aldrig att hända.
Min kompis hade det ännu värre. Samma dag fick han vänta i en timme på en ersättningsbuss när pendeln kollapsade, som skulle gå ”i skytteltrafik”. En annan vän fick häromveckan flera ”mindre” förseningar på en halvtimme eller så varje morgon flera dagar i sträck.
Det vore intressant med statistik över löneavdrag och avsked på grund av förseningar till jobbet orsakat av en havererad kollektivtrafik. Det är väl individens fel, som allt annat i det högerdominerade landskapet. Individens fel att politikerna monterade ner välfärden. Makes sense.

Vi som är beroende av pendeln beklagar oss varje dag över kaoset. Det har blivit en vana för mig att alltid kolla på SL:s hemsida om pendeltrafiken går som vanligt (min SL-app på telefonen visar nämligen inte om det är störningar). Ofta står det att det är ”större störningar”. Större störningar i min sinnesro, om inte annat.
Och samtidigt som pendeltrafiken inte förbättras måste vi betala ännu mer varje år för ett månadskort. Det känns som ett rån varje gång att betala 970 kronor för förmånen att bli försenad till jobbet. Och lite av ett rån är det ju trots allt. En skattefinansierad avgiftsfri kollektivtrafik skulle bara bli en förlustaffär för de som tjänar över 60 000 kronor i månaden. Det skulle också öka användningen av kollektivtrafiken och minska utsläppen.
Men just det, det där med att ”minska utsläppen” och ”vara klimatsmart” är ju bara sånt politikerna säger i ord. Man måste se på vad de faktiskt gör. Och i Stockholm vill man bygga motorvägar rätt genom naturreservat (Tvärförbindelse Södertörn). Klimatsmart, va? Vore ju dumt att förena Huddinge och Haninge med spårväg runt den vackra naturen eller nåt sånt. Det är bara ett av en lång, sorglig lista på exempel.

Sverige har som bekant den mest avreglerade kollektivtrafiken i hela världen. Den drivs av välfärdsprofitörer, rättare sagt parasiter – MTR, Nobina, Keolis, Arriva och så vidare. Dessutom finansieras de delvis av våra skattepengar! Det är en otrolig skandal. Nu ska de dessutom göra sig av med tågvärdarna i ännu en skamlig nedskärning.
Istället för dyr, försenad och illa fungerande kollektivtrafik – rusta upp välfärden! Låt de rika betala för deras välfärdsrån! Bygg ut kollektivtrafiken så att alla – i förort, glesbygd och ytterkanterna – har lika goda möjligheter att ta sig till och från nödvändig samhällsservice och arbeten. Få bort massbilismen!
Det är möjligt – men det krävs en socialistisk politik och gemensam kamp mot den högerpolitik och kapitalism som håller oss alla gisslan.

> Läs också: Så sätter vi stopp för pendelkaoset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.