måndag 2 maj 2022

2,1 ton avfall plockades i Haninges skogar


150 deltog i stor upprensning av dumpat avfall i 20 skogsområden • Initiativtagarna Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap kräver krafttag mot företagsdumpning och mer resurser till SRV och Miljöverkstan

"Bli en miljöhjälte – vi rensar Haninges skogar på avfall". Det var namnet på valborgs stora event som organiserades av Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap under lördagen. 
"Problemen är inte bara individuella utan också strukturella. Det handlar om nedskärningar, företagsdumpning och kommunens bristande ansvar"
Över 150 haningebor deltog och plockade minst 2,1 ton dumpat avfall i 20 skogsområden runt om i Haninge. Precis som under förra årets arrangemang (som samlade 220 deltagare) plockades främst plast, papp, frigolit, gummi, fimpar, glas, engångsgrillar och halvtomma flaskor med handsprit. Det plockades också batterier, metallskrot, taggtråd, gasbehållare, t-rödsflaskor, bensindunkar, smörjmedel, avloppsrensmedel och motorolja.

Stephen Rigney hittade bland annat bilsäten mitt i den vackra hasselskogen.
 

– Vi plockade mest plast men det blev en del glas och metallskrot också. Kanske 10 kg allt som allt. Batterier, sprayflaskor, ölburkar och en gammal cykelkorg, berättar Susann Högye-Bäckman som plockade i skogspartierna kring Jordbro gravfält tillsammans med dottern.
– Så tragiskt att kommunen inte är bättre på att ansvara för sina egna skogar. Men som sagt det är bara att hugga i, sa Sofia Kemna Nordqvist.
Mattias Bernhardsson, organisatör Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap.

Mattias Bernhardsson, organisatör för lördagens miljöavfallsinitiativ, menar att det inte enbart är privatpersoner som skräpar ned: 
– Problemen är inte bara individuella utan också strukturella. Det handlar om nedskärningar, företagsdumpning och kommunens bristande ansvar för sina egna skogar, förklarar Mattias:

– Överfulla miljöstationer och papperskorgar som töms för sällan av SRV och kommunen innebär att fåglar och råttor kommer åt och tar sönder soppåsarna som sen blåser till skogs. Det handlar också om företagsdumpning. I skogarna hittar vi allt ifrån metallskrot till sopor från renovering, bygg och lager.

– Att hålla naturen fri från skräp och gifter som utgör livsfara för fåglar och djur samt förorenar skogsmark och vatten är allas vårt ansvar. Problemet är när kommunen går i helt motsatt riktning, vilket dessutom sänder fel signaler till alla andra. Vi kräver bland annat att kommunledningen rullar tillbaka de genomförda nedskärningarna på Miljöverkstan; naturskolan vars aktiviteter, övningar och workshops utbildar skolklasser, nyanlända samt även allmänhet kring natur, hållbarhet, ekologi, allemansrätt, respekt och kretslopp.
En av Esmatt Morras många fyllda påsar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.