fredag 17 februari 2023

Ökade klyftor, nedskärningar och riskkapitalister sänker skolan

Av IES 5 miljarder kronor i skolpeng under 1,5 år har hela 500 miljoner kronor av dessa har gått till utdelningsfest för ägarna (Foto: News Oresund).

Klyftorna och segregationen mellan skolorna ökar


av Robert Bielecki
// Artikel i Offensiv
- - -

Levnadskostnadskrisen biter sig fast och dränerar arbetare och låginkomsttagare utan kompensation från staten, samtidigt som ”effektiviseringarna” fortsätter att hagla mot skolorna. Även klyftorna och segregationen mellan olika skolor och områden ökar.

Sveriges Lärare gav nyligen ut en ny rapport vid namn Ska alla elever få lyckas, vilken visar att klyftan mellan fattiga och rika elever och elever med olika bakgrund fortsätter att öka. Likvärdigheten går förlorad och skolresultaten skiljer sig drastiskt.
– Eleverna får inte det stöd, den tid eller de förutsättningar som krävs för att klara måluppfyllelsen. Lärare vet och ser ju vad som behövs, men det saknas resurser, stödfunktioner och tid. Det är en omöjlig ekvation både för eleven och lärarna. Dessvärre leder det till samvetsstress hos många lärare, trots att det dåliga samvetet ska ligga hos politiker och arbetsgivare, säger Sveriges lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand till Vi lärare den 6 februari.
Samtidigt beslutar allt fler kommuner om nedskärningar på skolan, eller ”effektiviseringar” som det kallas. I många mindre kommuner finns det dock inget kvar att ”effektivisera”, förutom personal. Då riskerar hela verksamheten att kollapsa.
– I vår kommun finns det inte så många skolbyggnader och andra saker man kan dra ner på. Då blir det personal det handlar om, säger exempelvis Rebecca Nilsson Wallin, föreningsombud för Sveriges Lärare i Kungsör, till Vi lärare den 7 februari.
Nedskärningarna i Kungsör kommer efter fjolårets stora nedbantning som motsvarade 20 lärartjänster. De nya nedskärningarna motsvarar lika många.
Utöver kommunaliseringen av skolan och det fria skolvalet är privatiseringen av skolan en huvudfaktor till de senaste årtiondenas tuffa situation för anställda och elever i skolan. I början av februari avslöjades hur den riskkapitalägda skolkoncernen Internationella engelska skolan (IES) drog in 5 miljarder kronor i skolpeng under 1,5 år, varav åtminstone hela 500 miljoner kronor av dessa har gått till utdelningsfest för ägarna. Det måste bli ett stopp på det omfattande välfärdsrånet. 

Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Kasta ut vinstintresset – inga riskkapitalister i skolan eller någon välfärdsverksamhet. Riv upp privatiseringarna – stoppa nedskärningarna.
  • Höj lärarnas löner. Återför skolan till staten för ökad likvärdighet i kombination med massiv upprustning och ökat inflytande av anställda och elever.
  • Skrota det segregerade skolsystemet. Bra och likvärdig utbildning i alla skolor kräver en statlig, integrerad och kompenserande skola.
  • Mindre klasser och ökad lärartäthet. Nej till skolnedläggningar, centralisering och stordrift.
  • Gratis högskolor och universitet. Studielön istället för studielån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.