måndag 6 februari 2023

"Minst 2000 kronor i högre lön"

Foto: Louise Strömbäck

Facklig demonstration med krav på inflationsskyddade löner och reallöneökningar


av Louise Strömbäck

- - -

Under lördagen den 4 februari anordnade Seko Tunnelbanan och bussförare från Nobina en demonstration för reella löneökningar och mot prishöjningarna. Drygt 200 personer samlades på Norrmalmstorg i Stockholm och marscherade senare till Norra Bantorget, med krav på inflationsskyddade löner och reallöneökningar på minst 2 000 kronor.

På Norrmalmstorg hölls flera tal av olika personer som är knutna till rörelsen mot prisökningar och för rätten till en levnadslön. Första talaren var Petri Myllykoski, bussförare på Nobina och huvudskyddsombud och en av arrangörerna av demonstrationen. Han talade om de abnomra klassklyftorna är på 1800-tals nivå i Sverige. Fem personer äger lika mycket som 5 miljoner personer. Därför är det ynkligt att LO bara kräver 4,4 procents lönelyft i årets avtalsrörelse. Petri efterlyste en fackföreningsrörelse som är demokratisk och kämpade, där företrädarna delar medlemmarnas levnadsvillkor.

Foto: Louise Strömbäck

– Om de lever som miljonärer som börjar de tänka som miljonärer. Var någonstans är kravet på 4,4 procent förankrat? Ingenstans! Alla krav och avtal borde vara förankrade genom medlemsomröstningar i fackföreningarna, sa Petri och fick starkt medhåll.
Andra talare var Eva Fee från kampanjen Nej till marknadshyra – Ja till en social bostadspolitik. Hon berättade om hyresförhandlingarna med allmännyttan som har brakat samman för andra gången på grund av bostadsbolagens girighet. Detta trots vinster på 2,7 miljarder kronor förra året och sänkta avkastningskrav från stadshuset. Eva ställde kravet att ledningarna för bolagen måste bytas ut, och att bostadspolitiken måste läggas om med bostadsbyggande på hyresgästernas villkor.

Därefter talade Elin Gauffin, också hon från Nej till marknadshyra. Elin är också medlem i Rättvisepartiet Socialisterna:
– Belgien har haft generalstrejk och Frankrike har haft två generalstrejker. Men Sveriges arbetarklass tyngs ner av klegget av nationalism, militarisering och skjutningar. Så det blir ingen generalstrejk. Inte nu. Men det är ändå värt att kämpa för vi håller lågan levande. När de lågavlönades brand startar kan ICA-handlare, välfärdssvindlare, exportmiljardärer och bostadshajar hälsa hem.
Theodoros Chouliaras, ordförande för Grekiska föreningen i Stockholm, tog vid och framförde en hälsning från föreningen. Han betonade bland annat att vikten av att ta upp dessa frågor, och att vår kamp är deras kamp.
En representant från Byggnads Skåne bidrog också med ett tal. Han lyfte att vi måste bli kämpande fackförbund igen: ”Trots dystra tider kan ett folk som står enat aldrig bli besegrat”.

Avslutningsvis tog Jannis Konstantis, ordförande för Seko Tunnelbanan, ordet. Han sade att inflationen går spikrakt uppåt, och vi blir tillsagda att ta vårt ansvar och avstå löneökningar för att för höga löneökningar skulle öka inflationen. Men ingen pratar om hur de extrema prisökningarna påverkar inflationen. Hyresföretagen skulle kunna frysa hyrorna och ändå göra stora vinster; nu måste Hyresgästföreningen ställa sig på hyresgästernas sida.
Efter talen marscherade drygt 200 personer från Norrmalmstorg till Norra Bantorget, symboliskt utanför LO-borgen. Det var skönt att få marschera genom Stockholm med våra tydliga budskap, “Vad vill vi ha? Högre lön!”.

Väl framme vid LO:s borg ställdes kraven:
  • Bibehållen levnadsstandard. LO-facken måste kräva på full kompensation för inflationen.
  • Utöver inflationsskyddade löner behövs reallöneökningar i krontal, kräv minst 2 000 kronor i månaden för alla. För att de lågavlönade som ofta tagit den största smällen under covid-pandemin inte fortsätter halka efter i löneutveckling och levnadsstandard.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.