torsdag 19 januari 2012

200 demonstrerade utanför polisstationen: "Varför är Sercan död? Pappren på bordet, nu!"

Igår samlades över 200 i en demonstration utanför Handens polisstation i Haninge. Demonstrationen anordnades av Rättvisepartiet Socialisterna, anhöriga och vänner till Sercan Budakçı som hittades livlös i arresten i somras.
Kraven som fördes fram var:
> Ge de anhöriga tillgång till allt material.
> Säkra arrestlokaler samt rätt utbildade läkare och arrestpersonal.

Mattias Bernhardsson och
Zöhre Budakçı
När Sercans mor, Zöhre Budakçı talade var det många som inte kunde hålla tårarna tillbaka. Hon berättade om hur dåligt de blivit bemötta av polisen; om hur de sju månader efter sonens bortgång fortfarande inte fått några vettiga svar och om hur Sercan nekades att få komma till sjukhus. Zöhre berättade om hur Sercan ringde henne från arresten och berättade att han blivit slagen: "de har slagit mig med batong", "busschauffören kvävde mig", "det känns som min hjärna läcker ut", citerade hon sin son. Hon lät alla veta att hon aldrig kommer att ge upp förrän hon får rättvisa. Hon sa också att hon inte är helt övertygad om att sonen tog sitt liv.

Jornalisten och författaren Kurdo Baksi talade och sa att han kommer att kräva att justitieministern agerar i fallet.

Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna och ombud för Sercans föräldrar upprepade under sitt tal de oegentligheter han fann i sin egen utredning (Läs den här). Mattias tog också upp att det finns en grund för det låga förtroendet för polisen och beskrev hur många som bor i mindre välställda områden blir trakasserade av polisen:


- När Sercan greps i somras var det inte första gången. En gång tog polisen honom för att de tyckte att jackan han bar var för 'dyr' för honom. Hans mor fick åka och visa polisen ett kvitto på att jackan verkligen var hans. Detta har hänt många i Jordbro. Hur ofta händer det att en äldre kvinna på Östermalm, Danderyd eller andra välställda områden blir stoppade av polisen och avkrävda kvitto på sin minkpäls? frågade Mattias med det rungade svaret "Aldrig!".
Mattias Bernhardsson berättade hur poliser i 'våra områden' använder tjänstevapnet för att hota folk och hur poliser misshandlar dem trots att de inte gör motstånd.
Mattias Bernhardsson förklarade att naturligtvis finns det bra poliser, men att polisen är en organisation som har fått våldsmonopol av makten i ett samhälle som är orättvis i sig - ett klassamhälle.

Under demonstrationen fick Zöhre, ytterligare två anhöriga samt ombudet Mattias Bernhardsson komma in i polisstationen för ett möte.
På kravet om säkra arrestlokaler svarade polisen att ventilationsgallret bytts ut till galler med betydligt mindre spalter. Men inget annat har ändrats. Samtliga fel som den oberoende utredningen kom fram till kommer Mattias Bernhardsson nu att skicka till den ansvarige byggnadsingenjören samt till Rikspolisstyrelsen.
På kravet om rätt utbildade läkare och arrestpersonal svarade polisen att det pågår en utredning gällande Mediblå AB. Kampanjen kommer fortsätta kräva att avtalet sägs upp men också att läkar- och väktartjänsterna inte alls ska vara privatiserade.
På kravet om att få ta del av det material den oberoende utredningen anser saknas (Sercans polisanmälan mot busschauffören och busschaufförens utsaga om händelserna) har Södertörns polismästardistrikt gått med på att läsa upp de sekretessbelagda handlingarna muntligt under ett möte som ska bokas in i dagarna med modern och ombudet.

Ismail Skalli ElHachimi, artist från 'Slag från hjärtat' (känd som 'i-smile') talade för nätverket 'Vi vaktar ordningsmakten' och avslutade demonstrationen:
- Vi är inte klara här, vi fortsätter med nästa manifestation från plattan till justitiedepartementet pga av det som hänt Sercan och många andra fall av brutalitet där vi kräver en oberoende myndighet som utreder ordningsmakten. Eftersom den här manifestationen görs i fredens och kärlekens namn, även om jag själv nästan bara har dåliga erfarenheter av polisen, vill jag ändå nämna att det finns bra poliser där ute som också avskyr rötäggssystemet men blir tystade så fort de försöker att föreslå förändring, sa Ismail.

Läs också: Närmre 100 på möte i Jordbro då oberoende utredning av polisen presenterades

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.