tisdag 31 januari 2012

Alla utvisningar till Syrien stoppas - en seger för asylkampen

(Uppdatering 2012-06-16: Migrationsverket beslutar att ca 700-800 syriska flyktingar får permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd. Migrationsverket skriver: "Säkerhetsläget i Syrien är nu extremt allvarligt och Migrationsverket bedömer att syrier i allmänhet riskerar att utsättas för generellt och i många fall urskillningslöst våld bara genom att befinna sig i landet." RS Haninges kommentar: Samma beslut baserat på samma analys hade kunnat tas under förra året. Detta är opinionens förtjänst.)
DN SvD Skånskan

2012-01-31:
Migrationsverket stoppar tillfälligt alla utvisningar till Syrien och hänvisar till ”den kraftigt försämrade säkerhetssituationen i landet”. Utan de massiva protester mot Sveriges vanvettiga utvisningar till diktaturen hade dock utvisningarna fortsatt. Det var först när Asylrörelsen m fl krävde stopp för utvisningar till Syrien och Fares-skandalen hamnade i blixtljuset i november som Migrationsverket bemödade sig att ens uppdatera sina riktlinjer och uppmärksamma vad som hände flyktingar som skickades tillbaka.

Tisdagen den 8 november utvisades den politiska flyktingen och demokratikämpen Fares Mahmud till Syrien, där tusentals människor dödats av regimen och politiska meningsmotståndare avrättas. Asylrörelsen, som förgäves försökte stoppa utvisningen på Arlanda, hotades under aktionen av syriska agenter från Syriens ambassad. Detta visade hur regimen i Damaskus genom sin ambas´sad i Sverige övervakade situationen.
Asylrörelsen i Stockholm kunde också efter samtal med källor inom kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, vilken Fares tillhörde, bekräfta i Sveriges Radio att Fares lämnades över till syrisk polis på flygplatsen i Damaskus, att han då fördes till "Fängelse nr 48" och sedan vidare till högriskfängelset Faihae i Damaskus.

Den logiska följden av utvisningsstoppet till Syrien är att alla vanvettiga utvisningar till blodiga diktaturer borde stoppas, t ex Iran. Beslutet att stoppa alla utvisningar till Syrien är en viktig seger och ett resultat av protester och opinion. Men stoppet är tillfälligt. Asylkampen måste växa och sätta press på högerregeringen som är huvudansvariga för att Sverige skickar människor i döden.

Mattias Bernhardsson

Läsvärt:
Kalle Larsson (V) skriver på flyktingbloggen om kampens betydelse

Ett axplock av den press Asylrörelsen satt på Migrationsverket och regeringen i Syrienfrågan:
> Azad Qamsiloki, från kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien om utvisningarna till Syrien i Ekot

> Christina Höj Larsen, riksdagsledamot Vänsterpartiet kräver stopp av utvisningar till Syrien i Aftonbladet

> Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot Rättvisepartiet Socialisterna och Leif Stenberg, mellanösternexpert i P3-reportage om Sveriges utvisningar till Syrien

> Mattias Bernhardsson kräver stopp på utvisningar till Syrien i SR

Läs också:
Asylkampen 2011, krönika av Mattias Bernhardsson
"Storbråk inom Arlandas gränspolis" i Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.