onsdag 25 januari 2012

Blockad mot massutvisning till Irak

Foto: Harald Wagner, Asylrörelsen
Igår försökte Aktion mot deportation Uppsala och Asylrörelsen i Stockholm stoppa en massutvisning av flyktingar till Irak. Det var uppskattningsvis 40 Irakiska flyktingar som skickats från Boden, Flen och Stockholm för att sättas på ett chartrat plan.

Vi bildade mänskliga kedjor mot polisens piketbussar och för att stoppa den buss som flyktingarna tvingades på. Efter att polisen gått hårt fram med batonger och dragit in aktivister i piketbussar (trots att vissa bara filmat eller fotograferat händelserna), lyckades polisen köra iväg flyktingarna.

Jonas Bergström, aktiv i Asylrörelsen i Stockholm och SSU, berättar på Nyheterna24 hur han omhändertogs av polisen helt utan förklaring. Men polisen får bara omhänderta enligt PL13 om de först informerat, vilket de aldrig gjorde.

Vid Cargo City på Arlanda fortsatte aktivisterna blockaden vid Gate 1 och 4. Men tyvärr lyckades vi inte blockera de andra gaterna. Massutvisningen igår var ännu ett bevis på vilken inhuman flyktingpolitik som förs där staten satsar stora resurser på att utvisa människor till krigsdrabbade länder och slår ner människor som kämpar för asylrätten. Kampen fortsätter.

Ruben Derkert och Michael Johansson, aktiva i Asylrörelsen i Stockholm och Rättvisepartiet Socialisterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.