fredag 20 januari 2012

Privatisering - en M-svindel

Det nya året var inte gammalt innan nya privatiseringsskandaler avslöjades.
”2007 såldes landstingsdrivna Serafen till vårdcentralens egna läkare. De betalade 694 500 kronor. Nu har Serafen sålts vidare. Enligt säkra källor har nya ägaren Capio betalat minst 20 miljoner. Ansvariga för utförsäljningen var sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) och dåvarande finanslands­tingsrådet Chris Heister (M)”, skrev Birgitta Sevefjord (V), oppositionslandstingsråd, och Håkan Jörnehed (V), gruppledare, Stockholms läns landsting på DN Stockholmsdebatt den 12 januari. Men det handlade inte om bara Serafen, utan ytterligare fyra vårdcentraler hade först avknoppats och sedan sålts med rejäl vinst. Skattebetalarnas totala förlust beräknas till 35 miljoner kronor.
Privatisering är politisk legitimerad plundring och stöld.


– Det var rätt att göra så 2008, men inte idag, sa finansborgarrådet Torbjörn Rosdahl (M) i ett försök att försvara den moderata försnillningen.
Rätt 2008? Året innan hade Täbymoderaternas avknoppning av Täby Gymnasium avslöjat vad det handlade om. En skola slumpades bort till en rektor och lärare som ville bli mångmiljonärer.
Rosdahl är ett borgerligt stolpskott som i maj i fjol försvarade chockhöjningen av SL-kortet med 100 kronor med att det handlade ju bara om en summa motsvarande tre påsar chips eller nån öl på krogen. Med det blev han känd som ”chips-Tobbe” och med sina senaste kommentarer till avknoppningarna får han väl heta ”tok-Tobbe”.
– Vi såg inte det hotet, att några skulle berika sig. Vi tänkte inte på det sättet, menade Rosdahl i Dagens Nyheter den 13 januari.
Självklart skulle avknoppningen ”berika någon”. Det är ju hela poängen med privatiseringar och utförsäljningar.

Avknoppningarna inom vård, omsorg och skola har varit en historia av att skattebetalarna lurats.
”Bara genom avknoppningar torde Stockholms skattebetalare ha gått miste om långt över 100 miljoner kronor” (ur Socialdemokraternas granskning av de moderata avknoppningarna i Stockholm stad).
Till och med Regeringsrätten uttalade 2010 att många avknoppningar varit olagliga. Men Rosdahl och Moderaterna ”trodde inte någon skulle berika sig”. F-n tro’t.

Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.