onsdag 21 augusti 2013

Folkkampanjen för gemensam välfärd tar sats

80 aktivister på upptaktsmötet inför manifestationen 21 september


Nu har kampanjen till demonstrationen den 21 september startat på allvar. Den 15 augusti kom 80 personer till Folkkampanjen för Gemensam Välfärds möte i Stockholm för att diskutera mobiliseringen.

En av dem som för första gången var med var Linda Tillybs, som är arbetsplatsombud för GS-facket:
– Jag är här för att engagera mig. Det ska bli en stor demonstration som ska få mycket uppmärksamhet. Om vi blir många kan vi göra skillnad. Den viktigaste frågan för mig är att stoppa vinsterna i välfärden.

På mötet kom rapporter från olika arbetsgrupper, till exempel från Post- och trafikgruppen som mobiliserar bland brevbärarna och från vårdgruppen som hade aktion i Stockholms innerstad samma dag.
Mötets huvuduppgift var att sammanföra alla idéer på aktioner som ska genomföras inför demonstrationen 21 september (till facebook-evenetet) för att sprida informationen om kampanjen. En grupp planerade också hur själva demonstrationsdagen ska gå till.
På mötet bestämdes bland annat att genomföra ett ”die-in” på lunchrasten utanför minst ett storsjukhus och att ha turné längs t-banelinjen med gatumusik och flygbladsutdelning. Studenter mot Rasism, som anslöt sig till välfärdskampanjen, kommer att ha gatuteater.

Flera deltagare erbjöd sig också att översätta flygbladen till andra språk. Sista veckan inför demonstrationsdagen kommer massflygbladsutdelningar äga rum.
Viljan att göra något visade sig också i att många av deltagarna på mötet anmälde sitt intresse att vara med på aktiviteterna.
Även Elise Johansson, som jobbar inom hemtjänsten, kom för första gången för att mötet skulle handla om vinster i välfärden.
– Jag tycker att det är fel att göra en marknad av det som har med människor att göra som vård, skola och omsorg. Det är dags att göra något, säger hon och tillägger att hon önskar facket skulle vara mer aktivt i frågan.

Mot mötets slut blev det också klart att en grupp i Västerås har anslutit sig till välfärdskampanjen, vilket möttes av applåder.
Därmed kommer demonstrationer och protester äga rum på minst tio orter den 21 september (se rutan nedan). Den som vill hjälpa till i kampanjen kan maila info@valfardskampanjen.se.

Katja Raetz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.