tisdag 27 augusti 2013

Kulturparkens framtid upp till debatt

Rädda Haninges Kulturpark demonstrerar 9 september  Kommunen ordnar debatt i november efter förslag från RS 

T.v: Sommarkonsert vid Gula villan i Folkparken. T.h: Gamla Folkets hus
Som Rättvisepartiet Socialisterna (RS), RoJ-teatern och andra föreningar uppmärksammat hotas det som återstår av Haninges Kulturpark av vägutbyggnad och bostadsrätter. Om planerna realiseras kommer stora delar av kulturlivet i området försvinna såväl som viktig kulturhistoria i form av Gamla Folkets hus där RoJ-teatern har sina föreställningar, Bagarvillan, Smedjan och Alphyddan med sin vackra trädgård. I denna sista gröna kil från det det gamla Handen finns också Gula villan, vars sommarspelningar samlat tusentals ungdomar. Dagens utredning kommer utmynna i förslag under våren och förslag till beslut kommer att vara aktuellt strax innan valet nästa år.

Men kommunledningens vanliga plan, att utreda utan insyn ända fram tills det finns ett färdigt förslag, har tillintergjorts. Kampanjen 'Rädda Haninges Kulturpark' är redan i färd med mobilisering till demonstration utanför nästa kommunfullmäktige den 9 september. Och på det sammanträde som hölls med kommunfullmäktiges gruppledare och presidium i måndags fick Mattias Bernhardsson (RS) igenom att frågan ska debatteras i kommunfullmäktige i november. I första hand föreslog RS att det skulle vara en tematimme om Kulturparkens betydelse med en inledare från RoJ-teatern. Men det slutade istället med en debattimme mellan partierna med en tjänsteman som inledare.

När kommunstyrelsen först beslutade om utredningen – ”Planuppdrag för förlängning av Stationsvägen och förskola i gamla Folkparkenområdet” – rådde enighet mellan Kommunstyrelsens åtta partier (alla partier utom RS). Nu har flera partier ändrat uppfattning eller indikerat tveksamhet. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger att de vill bevara Kulturparken.

I nätverket Rädda Haninges Kulturpark ingår än så länge RoJ-teatern, Kulturföreningen Levande Zon, Bostadsrättsföreningarna Haninge Park 1-7, föreningen Mukavemet, Jordbro Världsorkester, Förbundet Allt åt Alla, Jordbro Stadsteater, Ormteatern, och Rättvisepartiet Socialisterna. Fler och fler ansluter sig.
Nätverket samlar till demonstration måndagen den 9 september kl 18.00 vid Gula Villan, Folkparken 17 i Handen. Kl 18.30 är det avmarsch mot kommunhuset och kommunfullmäktigemötet.

RS Haninge

> Gilla Rädda Haninges Kulturpark på facebook
> Facebook-event för demonstrationen

Läs tidigare artiklar:
> "Vi måste försvara Kulturparken" (av Ruben Derkert)
> Historien om hur Kulturparken i Handen vanns genom kamp (Intervju med Tompa Eken och Jujja)
> Rädda Kulturparken i Handen (från Lina Rigney Thörnbloms utfrågning i kommunfullmäktige)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.