onsdag 7 augusti 2013

Pride: Välbesökt möte om kamp för välfärd utan vinst

Under Prideveckan anordnade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ett seminarium i Pride House: ”Privatiseringshetsen och hbtq-personers kamp för välfärd utan vinst”. 
Sanna Tefke (RS)
Foto: Natalia Medina
Inledningen hölls av Sanna Tefke, ersättare för RS i Haninge kommunfullmäktige, förtroendevald inom Kommunal och en av initiativtagarna till nätverket Välfärd utan vinst.
Hon började med att prata om Sveriges förvandling från ett välfärdsland till ett nyliberalt experiment:
– Välfärden har rustats ner under de senaste 20 åren, men sedan år 2006 har det gått extremt fort. Inget annat land i världen låter riskkapitalister köpa upp till exempel akutsjukhus, som S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Hon drog kopplingen till hbtq-personers utsatthet som förvärras under högerpolitikens nedskärningar. 

–  Särskilt bland hbtq-ungdomar ökar ohälsan fort. Personal på skolorna saknar ofta hbtq-kompetens, vilket är en av de saker man först skär ner på. Det finns idag ett äldreboende för hbtq-personer i Stockholm, vilket är jättebra. Men hbtq-personer ska ju inte behöva söka sig till särskilda boenden, vårdcentraler och liknande för att slippa diskriminering, tillade Sanna.

Lina Westerlund, lärarstudent och medlem i RS, sade i diskussionen:
– Skolan har blivit en marknad där föräldrarna blir kunder. Inom de privata skolorna där vinst sätts först kan religiösa föräldrar ha åsikter som de får igenom när det gäller exempelvis sexualundervisning.

Louise Strömbäck

Läs också:

> Seger: Haninge backar - alla anställda i privat hemtjänst får kollektivavtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.