söndag 11 augusti 2013

Obama Not Welcome

Av Per Olsson

USA:s president Barack Obama
kommer att besöka Sverige den 4-5 september.  Egentligen var det meningen att Obama under dessa två dagar skulle möta Rysslands president Vladimir Putin. Men det blev Sverigebesök istället. Genom att hastigt ställa in Putinmötet vill USA-imperialismen göra en markering mot den ryska imperialismen som kommit i konflikt med Washington när det gäller frågor som Syrien, kärnvapen/missilförsvar, handelsvillkor och ”visselblåsaren” Edward Snowden samt ”belöna en vän” – den svenska högerregeringen.

Det är en krigsivrare och representant för Big Business som kommer till Sverige.
När Barack Obama svors in som president 2009, efter att ha vunnit presidentvalet året innan, var förhoppningarna stora. Obama hade lovat förändring (”Change”) och många trodde honom. Men som vi varande för blev det inga förändringar. Obamas år vid makten är en serie av svikna löften: kriget i Afghanistan trappades upp, Guantánamo har inte stängts, statens övervakning och kontroll har bara blivit värre. Ingen allmän sjukförsäkring har införts, rekordmånga offentliga jobb har försvunnit och de rika  har bara fortsatt att dra ifrån samtidigt som de fattiga blivit allt fler.
Obama lovade att göra USA mer rättvist, men klyftorna har aldrig varit så stora som nu. Det är bara topp 1 procent som fått del av den inkomstökning som varit, medan medel- och arbetarklassen har fått sänkt standard och minskade reallöner.

Ett av fem barn
lever i fattigdom. Inkomstklyftorna är de största på över 40 år. Bara under 2011 ökade de rikaste 1,2 miljoner hushållen, – topp 1 procent – sina inkomster med 5,5 procent.  Men för de 96 miljoner hushåll som utgör de nedre 80 procenten föll istället inkomsterna med i snitt 1,7 procent.
Obama har varit beredd att spendera hundratals miljarder dollar för att rädda spekulanterna – bankerna och försäkringsbolagen – men inte lyft ett finger för att rädda skolor, service och jobb i bankrutta städer och delstater.
När Obama återvaldes 2012 var det mest som en följd av att väljarna röstade mot Republikanernas motkandidat Mitt Romney och dennes reaktionära agenda.
Obama är en president för  USA:s topp 1 procent, som aldrig haft så stora inkomster och förmögenheter som nu.  Symptomatiskt är att Obamas nuvarande regering går till historien som den förmögnaste någonsin, den nye handelsministern Penny Pritzker är exempelvis dollarmiljardär.

President Obamas besök är ett led i USA-imperialismens strävan att knyta än närmare band med den härskande klassen i Sverige, andra nordiska länder och Baltikum. Vita huset ser numera Sverige som en av sina närmaste bundsförvanter i Europa.
– Relationerna mellan USA och Sverige har aldrig varit bättre än nu. Besöket av den amerikanske presidenten Barack Obama 4 och 5 september visar på just det. 
Det säger Jan Joel Andersson, forskare vid Utrikespolitiska Institutet och ansvarig för Nordamerikaprogrammet där, till radions Ekot den 8 augusti.
Att stärka banden till Vita huset har varit ett fundament i alliansregeringens högerpolitik sedan 2006, och Socialdemokraterna har gett sitt gillande eftersom det handlar om en fortsättning på den politik S bedrev i regeringsställning.

Den socialdemokratiska regeringen blev en trogen bundsförvant i det globala krig terrorismen som USA:s dåvarande president George W Bush inledde 2001. Sverige slöt upp med trupper i USA:s krig mot Afghanistan 2001 och i december samma år bortfördes två asylsökande egyptier av svenska myndigheter och på ett CIA-plan flögs de från Bromma till fängelse och tortyr i Egypten.
När Obama trappade upp kriget i Afghanistan 2009 gjorde den svenska regeringen detsamma och när Nato gick i krig mot Libyen 2011 ställde regeringen upp med stridsflygplan och personal.
Sveriges militär är nu en fullt integrerad del av Natos styrkor. Sverige deltar oftare i Natos krigsäventyr än flertalet av krigsalliansens medlemsländer. Washington och Nato-generalerna prisar ständigt regeringen.
När Natos överbefälhavare Jean-Paul Paloméros var i Stockholm i juni berömde han Sveriges ständiga medverkan i Natos krisoperationer. Den svenska insatsen i Libyen 2011 beskrev han som ”enastående”.
”Sverige är en väldigt pålitlig partner. Vi vet att Nato kan räkna med Sverige närhelst vi måste hantera en kris”, sa Paloméros enligt SVT den 26 juni.

Obamas besök är ”ett uttryck för genuint god relation”, kommenterade utrikesminister Carl Bildt (M), som bland annat har jobbat som lobbyist för USA:s Irakkrig.
- Det här är mycket välkommet, självfallet. Det är första gången någonsin i historien som vi har ett genuint bilateralt besök av en amerikansk president. Ett erkännande av goda bilaterala relationer. Sedan säger Vita huset själv att det handlar om att Sverige spelar en betydelsefull internationell roll, säger Carl Bildt till Svenska Dagbladets nätupplaga den 7 augusti.
Bildt, och övriga i högerregeringen samt S-topparna må välkomna Obama. Men vårt budskap är: Obama Not Welcome!
Obama regerar  en supermakt som har en militär närvaro i mer än 70 länder. USA står ensamt för 40 procent av världens militärutgifter. Efter de politiska och extremt kostsamma nederlagen i Irak och Afghanistan har Obama tvingats trappa ner sin militära närvaro i dessa två länder, som båda riskerar att blodigt rasa samman efter flera år av förödande krig och ockupation. Efter Irak, Afghanistan och Libyen håller USA, tillsammans med EU (inkl Sverige) att bli direkt involverat i inbördeskriget i Syrien.

Samtidigt har det
skett en dramatisk upptrappning av drönarkriget (drönare är obemannade flygplan) och USA:s program för ”targeted killings” – riktade mord och avrättningar. Obamas nye CIA-chef, John Brennan är ökänd för sin förkärlek för lönnmord och tortyr.
 Mellan år 2009 och 2012 har Obamaadministrationen använt sig av sex gånger fler drönarattacker än vad krigiska Bushadministrationen gjorde.  Det upptrappade drönarkriget under senare år har dödat drygt 3 000, kanske så många som 800 i Jemen och 170 i Somalia.
När sa någon från regeringen eller S något om USA:s drönarkrig och mord på civila?
Och trots att Obama varje år lovat att stänga fånglägret Guantánamo så finns basen och fångarna kvar.
USA-imperialismen har delvis trappat ner i Irak och Afghanistan för att kraftigt kunna öka sin militära närvaro i Sydostasien och Stillahavsområdet, vilket leder till att ytterligare militarisera en redan konfliktfylld del av världen.
Obama leder ett amerikanskt imperium som desperat försöker upprätthålla sin ställning på världsarenan. Det i sin tur bidrar till ökad rivalitet och intensifierade intra-imperialistiska motsättningar. Obamas Sverigebesök och USA-imperialismens senaste konflikt med den ryska imperialismen är följd av dessa motsättningar. Obama vill mobilisera stöd bakom Washingtons hållning i exempelvis frågan om NSA:s övervaknings– och avlyssning samt, inom ramen av Nato, öka det militära samarbetet mellan USA och de nordiska länderna och Baltikum.

En av anledningarna till att Edward Snowden valde att avslöja en av historiens mest omfattande övervakningsprogram var att han kände sig sviken av Obama. Obama hade lovat öppenhet och transparens, men satsade istället mer på global kontroll och övervakning samt gav militären större befogenheter på hemmaplan. Obamas regering har hemligstämplat fler dokument än någon annan regering och han har även använt spionlagen från 1917 fler gånger än någon annan president.
Snowdens avslöjanden följer i spåren av Wikileaks och Breanna (f d Bradley) Mannings avslöjanden.
Enligt brittiska Guardian den 7 augusti kan Manning dömas till 90 års fängelse. Om Obama lyckas få Snowden utlämnad skulle han få tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Demokratiska fri- och rättigheter är inget för Obama och USA-imperialismen. Storebrorssamhälle, kapitalism och imperialism går hand i hand.
Kampen för verklig demokrati – folkstyre – är ett med kampen för socialism.
Det brådskar att organisera demonstrationer och protester mot USA-imperialismens främste representants under hans besök i Sverige. Obamas besök ger ett gyllene tillfälle att samla till manifestationer mot imperialismens storebrorssamhälle, plundring och krig.

Därför: Obama Not Welcome!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.