fredag 18 oktober 2013

Stoppa utvisningen av Laziz och hans familj!

Laziz har bott i Sverige i nästan sex år. Han är några månader från att gå ut gymnasiet och han spås en lysande framtid inom boxning. Nu hotas han och hans familj av utvisning till Kazakstan.Laziz Sharifov, som Rättvisepartiet Socialisterna med många andra kämpade för 2010, riskerar återigen att utvisas med sin familj.
Laziz har blivit tagen av polis och satt i flyktingförvar i Flen. Enligt polisen hade det inte funnits någon plats i Märsta så nu sitter han i stället fler timmars bilfärd från sina vänner, sin mamma och sina bröder.

Många har engagerat sig för Laziz. Hans klasskamrater, lärare och många andra på Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge har startat en namninsamling, skapat en Facebookgrupp och kontaktat media. Nu diskuteras det även att anordna en demonstration.
Laziz är också boxare och spås en lysande framtid. Han har vunnit SM-guld i juniorklassen och SM-silver som senior. Boxningssverige har reagerat starkt till stöd för att Laziz och hans familj ska få stanna.
– Jag förstår inte att man får vara i landet i över fem år och skapa sitt liv här och sedan skickas tillbaka, ifrågasätter Laziz boxningstränare Vido Ratkovic.
Svenska boxningsförbundet säger i ett brev om medborgaransökan, att Laziz Sharifov är en god kandidat att få representera Sverige i Olympiska spelen 2016. Men för det krävs att han får bli svensk medborgare.

Laziz och hans familj kommer från Kazakstan och tillhör minioriteten Uzbeker som utgör två procent av befolkningen i Kazakstan. Den Uzbekiska folkgruppen utsätts ofta för trakasserier, hot och våld. Laziz och en av hans bröder har själva misshandlats. Han har vänner och grannar som har dödats. Om han utvisas löper han också risk att bli misshandlad just på grund av att han flytt landet.
Från v. Linn Berg, Osman Jama, Nikolina Stankovic.
Rättvisepartiet Socialisterna pratade också med några av Laziz klasskamrater som under några timmar samlade in namn i Haninge Centrum. Totalt fick de in 450 namn och viljan var stor att skriva under.
– Vi vill stödja Laziz, som hotas av utvisning! Vi är klasskamrater på Frederika Bremer-skolan, informerar Osman Jama. Han är en av många som har engagerat sig för Laziz.
– Vi vill att Laziz ska stanna, han är en god vän och en bra människa. Han är en person som alltid vill hjälpa till. Vi har gått i samma klass länge, redan i Jordbromalmsskolan. Vi kämpade mot hotet av utvisning då också, säger Nikolina Stankovic.
Vad ska ni göra, mer än namninsamling?
– Vi försöker sprida vad som sker så mkt som möjligt, via bloggar och Facebook. Vi har även kontaktat olika tidningar, som Expressen, Aftonbladet och Mitt i Haninge.
Är det hela Laziz familj som är i förvar eller bara Laziz själv?– Just nu bara han, men troligen snart hela hans familj. Han sitter inlåst utan vänner eller sin familj. Han är rädd för att utsättas för hot, våld eller till och med döden om han utvisas, berättar Linn Berg.

Robert Bielecki
Lina Rigney Thörnblom

Länk till namninsamlingen - skriv på!
Länk till Facebook-gruppen - gå med!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.