söndag 13 oktober 2013

Tågrälsen i Stockholm lagas med vanlig spik

Av Robert Bielecki

Tågrälsen sätts
i vanliga fall fast med fastbultade klämmor för att se till att den inte lossnar. Men inte i Stockholms innerstad. Där har de provisoriskt satts fast med helt vanlig småspik!
Detta kan naturligtvis innebära livsfara för resenärer och personal om rälsen inte sitter fast ordentligt. Det kan inte ses som något annat än en praktskandal att Trafikverket, som ansvarar för rälsen, tar till sådana metoder för att provisoriskt hålla rälsen på plats.

Trafikverket fick dessutom i augusti hård kritik för att rälsen ­mellan Stockholms Södra station och Stockholm Centralstation satt löst och ri­skerade att lossna.
Tony Persson, Trafikverkets underhållschef i Stockholm, sa vid det tillfället att ”det känns som att vi är på rätt väg, med de åtgärder vi gör framöver så kommer vi att hamna rätt inom ett antal år” och att de ”sätter säkerheten som nummer ett”, vilken uppenbarligen inte sätts som nummer ett.
Trafikverket har inlett ett upprustningsarbete på spåren, men enligt dem kan de bara göra detta lite i taget eftersom de inte anser att man kan stänga ner spåret förrän Cityba­nan är färdigbyggt. Därav provisoris­ka spikar.

– Det känns ju väldigt oseriöst med tanke på vilka tåg som åker över där, de väger ju ganska mycket. Det är mycket tåg, under rusning kommer de varannan minut, säger tågföraren Nimai Ptok, som upptäckte spikarna, till SR den 2 oktober.
Han säger vidare angående upprustningsarbetets sporadiska karaktär:
– När ska man stänga av då? När ett tåg har spårat ur och människor har skadats och kanske dött? Nån gång måste man ju ta tag i det här, stänga av och fixa till bristerna ordentligt!

Det borde vara
självklart att åtgär­da en sådan brist i säkerheten omedelbart, innan olyckan är framme. Dessutom behöver kollektivtrafiken byggas ut, rustas upp och göras gratis. Men någon verklig satsning på kollektivtrafiken kommer inte att bli av under det nuvarande ­högerstyret.
Till exempel skulle pengarna från trängselskatten i Stockholm från bör-jan gå till en satsning på kollektivtra­fiken.
Istället har de gått till att bekosta multimiljardprojektet Förbifart Stockholm, som inte kommer att gynna kollektivtrafiken då själva ”förbifarten” främst kommer att gynna innerstadstrafiken.
Fackförbunden borde agera i frågan angående spik i spåren, som nu handlar om liv och död. Hittills har dock inga indikationer på detta synts till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.