tisdag 14 april 2015

Slumvärden Patrizia Immobilen KAG lämnar Jordbro efter protesterna

Patrizia Immobilien KAG säljer till D. Carnegie & Co • Rusta upp Jordbro fortsätter kampen för upprustning och hyressänkningar
Genomruttna väggar på Sandstensvägen
Av Mattias Bernhardsson

Slumvärden Patrizia Immobilien KAG, som äger en femtedel av Jordbros bostäder, har stått under stor press av kampanjen Rusta upp Jordbro, som sedan november organiserat hyresgästerna bakom krav på upprustning och sanering av de mögeldrabbade lägenheterna.
Redan i november meddelade förvaltaren Newsec att de hoppar av uppdraget sedan fastigheternas fruktansvärda tillstånd kommit ut i riksmedia. Nu ser det ut som att ägaren sjappar också: Patrizia Immobilen KAG förhandlar med D. Carnegie & Co om att köpa de 840 lägenheterna på Blockstensvägen och Sandstensvägen i Jordbro.
Fastigheterna går alltså i sådana fall från en riskkapitalist till en annan. Bara så att Carnegie samt deras förvaltare Graflunds vet, får de Rusta upp Jordbro och kampen för upprustning samt hyressänkning på köpet.
Rör och vattenskador i en av lägenheterna
För D. Carnegie & Co handlar det precis som andra kapitalister om att göra så stor vinst som möjligt  på hyresgästernas bekostnad. De äger och förvaltar redan 1 112 lägenheter i Jordbro (på Södra Jordbrovägen, Klapperstensvägen och Kullestensvägen), som har ett driftsnetto på 36,8 miljoner kronor per år, d v s hyresintäkter efter att skatt, underhåll av lägenheterna m fl utgifter betalats för. De skriver i sin senaste årsredovisning under rubriken ”strategi” att ”Miljonprogramsområden i Stockholm med omnejd har också högst potential för hyreshöjningar genom en generellt låg hyresnivå, kombinerat med störst brist på bostäder”.

Vi har ändå stor chans att få igenom mer nu än under Patrizia. Hyresgäster i Graflundslägenheter i Jordbro är långt mer nöjda än i husen Patrizia nu säljer.

Sprickor genom väggar och trasiga
(eller avsaknad av) fönsterlister
skapar drag och kalla lägenheter
Vi vill ändå varna: D. Carnegie & Co, som äger Graflunds, är kända för sin metod "bosystem", som innebär att när en lägenhet blir tom renoveras den till hög standard och en normhyra på cirka 1 340 kronor per kvadratmeter och år för en lägenhet på 77 kvadratmeter (över 8 600 kr i månaden!). 
Detta ska jämföras med att snitthyran i ytterförortsområden ligger kring 900 kronor per kvadratmeter. Snitthyran för Carnegies redan existerande bostadsbestånd i Jordbro, vilka samtliga är orenoverade, är 1 094 kronor per kvadratmeter. Vid en renovering skulle alltså hyran för en lägenhet kunna höjas med mer än 20 procent.
Men vi kräver upprustning nu för alla de som idag bor i mögelskadade lägenheter och år efter år fått uppleva höjda hyror jämsides med kraftigt eftersatt underhåll. Carnegie och Graflunds ärver alltså en betydande underhållsskuld som de måste ta itu med.

Nätverket Rusta upp Jordbro har kontaktat D. Carnegie & Co samt Graflunds om att vi snarast vill få till ett samråd, ett samrådsmöte där alla hyresgäster bjuds in och får komma till tals, vilket de ännu inte har svarat på. Vi har beskrivit vilka problem och vilken underhållsskuld de ärver samt erbjudit dem att ta del av hela den dokumentation vi gjort av skadorna i lägenheterna såväl som förfallet i den yttre miljön. Vi har också gjort klart att de krav kampanjen ställer mot Patrizia Immobilien KAG också är krav som  D. Carnegie & Co samt Graflunds nu ärver om de tar över fastigheterna:
• Grundläggande upprustning av fastigheterna så som stambyten och sanering av de omfattande vattenskadorna, mögel, skadedjur m m.
• Avtalet med den nya förvaltaren (d v s Graflunds som tar över efter Newsec) måste garantera en budget för upprustning, skötsel och service som motsvarar behoven.
• Rejäla hyressänkningar som kompensation för flera års uteblivna åtgärder, dålig service samt för att hyresgäster under flera år tvingats renovera själva för egna pengar.
- - - - - - - - - - - 
Bakgrund:
I november 2014 startade Rättvisepartiet Socialisterna bostadskampanj med dörrknackning och massflygblad inför kampanjmöte.
16-17 november: SVT gör två stora uppslag om situationen i Patrizia Immobilien KAG:s fastigheter
18 november: Newsec säger upp avtalet som förvaltare åt Patrizia Immobilien KAG
19 november: RS offentliga möte samlar 45 hyresgäster och föreningsaktiva där nätverket Rusta upp Jordbro bildas
24 november: Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund startar utredning av Patrizia Immobilien KAG:s fastigheter
8 december: RS utfrågning i kommunfullmäktige
15 december: Felanmälningsaktion vid Newsecs kontor
7 februari: 100 demonstrerar med Rusta upp Jordbro
1 april: Massflygbladsutdelning om hyresgästernas rätt till underhåll utan hyreshöjningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.