måndag 20 april 2015

Stoppa Shells oljeborrningar i Arktis

Therese Svensson (RS)
USA:s in­ri­kes­de­par­te­ment har nyligen godkänt Shells ansökan om att borra efter olja i Arktis. Shells oljerigg fraktas nu dit och Greenpeace fartyg Esperanza har följt Shells färd över Stilla havet i flera veckor.
Sex aktivister från olika delar av världen tillhörande den kämpande miljörättsorganisationen Greenpeace bordade den 6 april Shells oljerigg och genomförde en klättringsaktion för att exponera Shells vansinniga planer. Aktivisterna befann sig 30 meter upp på oljeplattformens ben i cirka sex dagar och har bland annat hängt ut stora banderoller och uppmärksammat världen på att Shell nu är närmare än någonsin med att påbörja oljeborrningar i de arktiska vattnen.

– Vi har varit här i sex dagar för att protestera mot Shells planer på att borra efter olja i Arktis. 6,8 miljoner människor över hela världen har stöttat oss, mot oljebolagen och mot girigheten, speciellt mot Shell som insisterar på att exploatera den känsliga miljön uppe i Arktis, säger Andreas Widlund, den svenske aktivisten som nu är tillbaka på fartyget Esperanza.

De senaste 30 åren har stora delar av Arktis is försvunnit på grund av koldioxidutsläpp. När isarna smälter påverkar det klimatet på hela jorden. Extrema väderförhållanden, vattennivåhöjningar, torka, miljontals klimatflykningar och utrotningshotade djurarter är bara några exempel på vad som komma skall i och med den globala uppvärmningen.
Forskningen pekar tydligt på att oljan måste lämnas i marken om vi ska ha en chans att hålla temperaturhöjningen på en rimlig nivå.
Oljeplattformarna är heller inte byggda för de extrema väderförhållanden som råder i Arktis och det är bara en tidfråga innan en allvarlig oljeolycka sker. De låga temperaturerna, de isiga vattnen och områdets otillgänglighet gör det praktiskt taget omöjligt att sanera vid ett större oljeutsläpp. Det redan hårt ansatta ekosystemet i Arktis skulle bli enormt drabbat.

Shell har redan visat att deras oljeriggar och fartyg inte är kapabla att hantera det arktiska klimatet. När Shell var på väg till Arktis år 2012 slets oljeriggen loss och gick på grund utanför Alaska. Trots detta kan Shell komma att återuppta borr­ning­ar­na efter olja i Chukchihavet utanför Alaska inom bara ett par månader, vilket Greenpeace och många andra organisationer har protesterat kraftigt emot.
– Vi vill exponera för världen vad Shell är på väg att göra. Även om Shell lyckats lura USA, kommer vi inte att tillåta någon ol­je­borrning i Arktis, säger Isadora Wronski, talesperson ombord på Esperanza.

Att inte tillåta Shell, eller något annat oljebolag att borra efter olja i Arktis är något vi alla måste ställa oss bakom. Kampen mot energi- och oljebolagens plundring av jordens resurser på miljöns bekostnad måste fortsätta. Om vi ska ha en chans att hejda klimatförändringarnas förödande effekter måste vi ställa om till förnyelsebar energi nu, och således låta den arktiska oljan stanna kvar i marken. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.