onsdag 29 april 2015

Taxichaufförer kämpar för kollektivavtal

Taxichaufförernas protester för kollektivavtal fortsätter. I måndags pressade Transports taxisektion landstingspolitiker i Stockholm.

Habte Afewerk
– Jag behöver köra 10-13 timmar per dag, sex dagar i veckan, för att få ihop min lön, säger Habte Afewerk, som har kört taxi i fem år.

De flesta taxiförare som inte har kollektivavtal har en lön som motsvarar 37 procent av dagskassan. Lönen är alltså inte reglerad enligt avtal och förarna saknar avtalsförsäkringar.
En stor del av körningarna handlar om färdtjänst, sjuktransporter eller skolskjutsar, där avtalen mellan taxibolagen och exempelvis kommuner och landsting ger lägre ersättning.
Det gör att en arbetsdag med många sjuktransporter – exempelvis de som skrivs ut från Karolinska eller Södersjukhuset – blir längre.
De stora taxibolagen består egentligen bara av en växel som förmedlar resorna. Åkerier som äger bilarna och anställer förarna är anslutna till bolagen. Bara en minoritet av förarna omfattas av kollektivavtal.

Allonias Sebhatu
Stockholm saknar de stora bolagen Taxi Kurir och Taxi 020 kollektivavtal. De ägs båda av Fågelviksgruppen, som nyligen köptes av riskkapitalbolaget H.I.G Capital. Taxi Stockholm är det enda bolaget med kollektivavtal för alla.
Missnöjet har grott länge bland förarna, samtidigt som bolagen har svarat med repression. När Allonias Sebhatu började organisera förare på Taxi Kurir i Transport år 2013 fick han sparken. Det uppmärksammades med flera protest­aktioner från förarna.
I Sebhatus hemkommun Haninge har kampanjen Trygga Jobb krävt att kommunen bara ska sluta avtal med bolag som har kollektivavtal.

Till höger: Mattias Bernhardsson (RS)
med chafförer får Haninge och
Nynäshamn.
– Vi har demonstrerat, hållit möten och kämpat för att ändra kommunens policy. Inom hemtjänsten vann vi att kollektivavtal ska gälla, men ännu inte inom taxi, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Under en period i vintras protesterade förare över hela landet genom att stanna bilarna i 15 minuter två gånger per dygn med krav på kollektivavtal. Initiativets Facebooksida samlade stort stöd.
Förarnas protester har börjat ge resultat. I Göteborg kräver kommunen kollektivavtal från den 1 september i år. Det betyder 40-timmarsvecka istället för 60-80 timmar och avtalspension och ersättning för övertid och obekväm arbetstid som de förare som inte har kollektivavtal saknar.
Dalarnas landsting har beslutat att gå samma väg. Även statens organ för upphandlingar planerar att börja kräva kollektivavtal för taxi­resor för myndigheter och riksdagsledamöter.
Men Stockholms läns landsting, som dumpade priserna, har upphandlat färdtjänsten från just Taxi Kurir och Taxi 020 vägrar att göra detsamma. I direktiven för ny upphandling finns inte kravet på kollektivavtal med.

Det är luttrade förare och förtroendevalda i Transport som kommer ut från utfrågningen av politikerna i måndags den 27 april.

Saied Tagavi
– Före valet lovade de att ändra på färdtjänsten och införa schyssta villkor. Nu pratar de istället om att fortsätta ”utvärdera”, säger Saied Tagavi, aktiv i Transports taxisektion, och fortsätter:

– Politikerna säger att de är rädda att beslutet skulle överklagas, men vi har rätt till kollektivavtal.

I Göteborg har arbetsgivarorganisationen Almega mycket riktigt drivit kampanj mot beslutet att kräva kollektivavtal. För taxiföretagen handlar det om avtal värda hundratals miljoner kronor.
Transport organiserar ungefär 800 taxichaufförer i Stockholm, ungefär 10 procent av totalt cirka 8 000. Förarnas krav har stöd av dem som åker färdtjänst och Fredrik Ahlkvist, ordförande för Synskadades riksförbund i Stockholms och Gotlands län, deltog på mötet.
Transports och taxiförarnas kamp för trygga jobb och schyssta villkor fortsätter. ■

Per Åke-Westerlund

Läs mer:
> Här sviker Socialdemokraterna krav på kollektivavtal i Haninge
> "Vi kräver kollektivavtal"
Seger: Anställda i privat hemtjänst får kollektivavtal
Kampanj för trygga jobb och kollektivavtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.