tisdag 23 februari 2016

Insamling till CWI!

Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Pakistan demonstrerar mot
talibanerna och mot mäns våld mot kvinnor. Under 2015 fick fyra medlemmar
sätta livet till under attacker av högerextrema religiösa talibangrupper.
Rättvisepartiet Socialisternas mål är att samla in 65 000 kronor till Committee for a Workers' InternationaI • Stöd CWI:s kamp i Pakistan, Nigeria, Kina och hela världen

Appell av Mattias Bernhardsson,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är den svenska sektionen av Committee for a Workers’ International (CWI) som kämpar för socialism i över 45 länder.
CWI:s 11:e världskongress avslutades nyligen efter en veckas diskussioner om perspektiv och utsikter för den fortsatta kampen i hela världen. Sedan den förra kongressen har CWI etablerats i Tunisien och Turkiet.
Att möjliggöra en kongress med deltagande från hela världen kräver pengar och insatser från hela CWI, främst från oss som inte behöver arbeta under diktatur, hård repression eller extrem fattigdom vilket många av våra kamrater i världen gör.

Bidra genom att sätta in på Plusgiro 87 96 49-2 eller Swisha till 123-240 32 85. Skriv CWI i meddelandet

Utöver pengar för världskongressen behöver CWI pengar för att kunna stödja sektioner under hela året, exempelvis genom resor, besök och solidaritetskampanjer. Våra systerorganisationers arbete är en inspirationskälla såväl som en nödvändighet:

USA
I USA pågår en politisk revolution med ökat stöd för socialistiska idéer. Socialist Alternative är en viktig del av detta, t ex genom höjningen av minimilönen till 15 dollar i timmen i Seattle och att Kshama Sawant som öppen socialist återvaldes till Seattles stadsfullmäktige med hela 53 procents stöd i november. Genom kampanjer med fack och andra har ökade anslag på flera miljoner dollar till socialtjänsten samt anslag till härbärgen för hemlösa kvinnor kunnat vinnas. Socialist Alternative har tredubblat sina medlemssiffror bara sedan 2013. Målet är att fördubbla ytterligare och 2017 återlansera organisationen som ett parti.

Nigeria
Democratic Socialist Movement (DSM) spelar en central roll arbetarkampen i Nigeria, just nu mot höjda elpriser.
I Ibadan leder DSM en kampanj för upprättelse och återinsättande av 95 sparkade arbetare från ett statligt företag, som efter en månad av massprotester och blockader nyligen ledde till en delseger då regeringen pressades att sparka VD:n.
DSM har tagit initiativ till det nya Socialist Party of Nigeria (SPN), vilket har krävt en kraftsamling för att klara de hårda och odemokratiska registreringskraven, inte minst med att betala den väldiga registreringsavgiften (vilken tiodubblades i ett försök att stoppa registreringen!) genom många små bidrag från fattiga arbetare. Nu kämpar DSM i domstol mot regimens försök att vägra registreringen av det nya partiet.

Pakistan
Socialist Movement Pakistan (SMP) står i främsta ledet i kvinno- och arbetarkampen i en av världens farligaste länder. SMP har samlat till stora demonstrationer mot talibanerna, religiöst våld och splittring – i december senast den största marschen i staden Mir Pur Khas’ historia. 2015 dödades fyra SMP-medlemmar av talibangrupper. SMP samordnar facklig kamp i hela landet, exempelvis genom organiserandet av den riksomfattande konferens mot privatiseringar med 200 fackliga från 39 fackföreningar i april 2015.

Torgmöte med Socialist Action under ockupationsrörelsen i Hongkong.
Socialist Action var en av få röster inom rörelsen som agiterade att sprida kampen till Kinas fastland, genom att stödja de papperslösa arbetarnas
kamp i Kinas slavfabriker och mot statens förtryck.
Kina
Socialist Action i Hongkong spelade en aktiv roll i ockupationsrörelsen för demokrati 2014. Socialist Action:s kandidat Sally Mei Ching Tang fick hela 33 procent när hon utmanade den sittande regeringstrogna ledamoten i ett av de fattigaste distrikten av Hongkong i kommunfullmäktigevalen i höstas – ett makalöst resultat. Socialist Action har haft flera kampanjer tillsammans med flyktingar och vann en seger då regeringen tvingades ersätta de undermåliga matlådorna med ett kupongsystem.
Våra kamrater på Kinas fastland måste dock jobba underjordiskt och befinner sig i en väldigt utsatt situation. Den kinesiska diktaturen har trappat upp den massiva övervakningen och repressionen är den värsta sedan 1989.

Sydafrika
DSM i Sydafrika var en avgörande kraft under gruvkampen efter Marikanamassakern 2012, genom att bilda strejkkommittéer och sprida strejken till hundratusentals gruvarbetare. DSM och ledande fackliga kämpar bildade Workers’ and Socialist Party (WASP) som nu blivit CWI:s sektion i Sydafrika. Regeringen har en massiv hetskampanj mot WASP.
2015 tog WASP initiativ till grannsamverkansgrupper i Pretoria för att försvara flyktingar mot det ökade främlingsfientliga våldet och en rörelse som enade ett dussintal befolkningsgrupper i kampen mot vräkningar. I Bloemfontein lyckades WASP engagera studentrörelsen i kampen för outsourcade campus-arbetare och ledde en strejk till seger på två universitet. I Pretoria ledde WASP flera strejker med campusarbetare i januari.

Israel/Palestina
Tnua’t Maavak Sozialisti / Harakat Nidal Eshtaraki (Socialistiska kamprörelsen), organiserar både israeler och palestinier. Kamraterna har varit aktiva i otaliga protester mot den israeliska statens krig och bosättningar i de palestinska områdena. Medan övriga vänstern har en klasslös syn i palestinafrågan försöker Socialistiska kamprörelsen länka samman kampen för bostäder, arbete och välfärd med den palestinska befrielsekampen och för fram ett socialistiskt program.
Kamraterna har kampanjat för höjda minimilöner, dels genom Koach LaOvdim-facket (Makt åt arbetarna) som de också var med att bilda, dels genom att med andra radikala fackliga pressa Histadrut (LO) att ta strid – vilket ledde till en begränsad seger och viss höjning av minimilönen. (Läs min intervju med två medlemmar i Socialistiska kamprörelsen här)Grekland
Xekinima deltog i valkampen som förde Syriza till makten 2015 och i Nej-kampanjen i folkomröstningen om EU-trojkans tvångströja. Under den fem dagar långa Nej-kampanjen delade Xekinima ut 100 000 flygblad och sålde 2 700 tidningar.
Xekinima varnade för ledningens svek och förde fram att en arbetarregering måste ställa in ”skulderna”, införa valuta- och kapitalkontroll, förstatliga bankerna och storföretagen samt mana fack och sociala rörelser att ta över arbetsplatser och bostadsområden. Xekinimas tre fullmäktigeledamöter är mer tongivande röster i media än Syrizas ’vänster’ i parlamentet. Och de deltar i att bygga vänsteroppositionen i Syriza.
Xekinima har organiserat tre 24-timmarsstrejker på Vodafone mot uppsägningar av fackliga kämpar och i år en strejk bland bussförarna.

Irland
Socialist Party spelade en ledande roll i masskampen mot vattenavgiften förra året som mobiliserade hundratusentals på gatorna. Partiet har genom ROSA-kampanjen organiserat abortpillerbussar och hjälpt över 25 kvinnor till säkra aborter. De lanserade också den radikala delen av Ja-sidan som vann folkomröstningen om rätten till samkönade äktenskap.
Socialist Party har tre valda parlamentsledamöter och just nu pågår valkampanjen där de ställer upp med koalitionen Anti-Austerity Alliance.

Brasilien
I Brasilien deltar Liberdade Socialismo e Revolução (LSR) i den största elevrörelsen på år och organiserade flera skolockupationer förra året.
I år ställer medlemmar i LSR upp i kommunvalen för PSOL (brett socialistiskt arbetarparti vi deltar i som har fem valda i underhuset och 49 kommunfullmäktigeledamöter).

Detta är några axplock från den senaste tidens arbete och utmaningar våra systerorganisationer kämpar med. Att kunna ta del av en världskongress, diskussioner och erfarenheter från alla jordens kontinenter är en styrka för såväl vårt parti i Sverige som för socialister i hela världen. Vi slåss för arbetarklassens frigörelse globalt, med olika förutsättningar lokalt. Kan du bidra med en slant? Alla bidrag, stora som små är viktiga.

Bidra genom att sätta in på Plusgiro 87 96 49-2 eller Swisha till 123-240 32 85. Skriv CWI i meddelandet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.