tisdag 16 februari 2016

”Moderaternas skrämselkampanj mot flyktingar kan sluta i tragedi”

Det planerade boendet för 32 ensamkommande i Vendelsömalm stoppades förra veckan. De ensamkommande barnens säkerhet kan inte längre garanteras efter att högerextrema kuppade och piskade fram en panikartad rädsla på ett möte med hundratals föräldrar i Vendelsömalm den 4 februari. På mötet förkom både mordhot och löften om att "riva ned på kvällen vad ni bygger upp på dagen". Många föräldrar har vittnat om att de inte vågade säga sin mening på mötet, på grund av den hotfulla stämningen.
”Medelklassamhället börjar bubbla!”. Så recenserade Moderaternas Michael Fridebäck (M) skandalmötet i Vendelsömalm då händelserna diskuterades under gårdagens kommunfullmäktige.

Det kanske inte är så svårt att förstå att föräldrar blir oroliga när ledande politiker sprider myter och skrämselpropaganda? 

Moderaterna befinner sig i ett politiskt fritt fall i sin jakt att vinna tillbaka de väljare de tappat till Sverigedemokraterna. I december delade de ut flygblad om att Moderaterna säger nej till fler flyktingar då ”Haninge ska vara en trygg kommun att bo i”. De fortsatte med att kampanja mot det planerade HVB-hemmet i Vendelsömalm, för att det skulle vara ”otryggt” så nära en skola. Det kanske inte är så svårt att förstå att föräldrar blir oroliga när ledande politiker sprider myter och skrämselpropaganda?
Mattias Bernhardsson (RS) i kommunfullmäktige
Sverigedemokraterna avslöjades också ordentligt under ett replikskifte mellan Rättvisepartiet Socialisternas Mattias Bernhardsson och Sverigedemokraternas Kennerth Valtersson:
– Vi behövde inte piska upp någon stämning på mötet, den fanns redan där, sa Kennerth Valtersson (SD), som förklarade att han var där som boende i området och orolig Vendelsömalmsbo. 
– Jaså? Den som stod och mordhotade på mötet, som rör sig i högerextrema kretsar, uppger att han fick ett flygblad om mötet av Sverigedemokraternas ordförande i Haninge.
Vid det tillfället erkänner Valtersson (SD) att de delade flygblad, men att "de inte uppmanade till att piska upp nån stämning", trots att flygbladet påstår att boendet kommer att ”orsaka fler sexövergrepp”!
– Och du säger ju naturligtvis också att du var där "utan någon politisk agenda", utan du var ju där för att du "bor där". Det är inte så att du bor en halvtimmas promenad därifrån, i en helt annan stadsdel? Såvida du inte ska korsa en motorväg där man inte kan korsa den utan att riskera livet – vilket jag inte råder dig att göra – så är det [planerade boendet] en halvtimma bort. För övrigt så bor den person du delade flygbladet till – han som utdelade mordhotet – hela 45 minuter ifrån det aktuella planområdet. Så, visst hade ni en politisk agenda där. Du var inte där i egenskap av orolig förälder eller vårdnadshavare, eller hur?, replikerade Mattias Bernhardsson (RS).
SD delar alltså ut ett flygblad vitt och brett om att boendet kommer att ”orsaka fler sexövergrepp”. En av dem som mobiliseras till mötet via flygbladet rabblar falsk fakta om att  ensamkommande flyktingbarn skulle stå för 100 procent av alla gruppvåldtäkter och och utdelar mordhot under mötet.
Både SD och andra rasistiska grupper mobiliserade aktivt till mötet som var till för vårdnadshavare till barn på en skola och de närmaste fastigheterna. På mötet fanns också ett flertal moderata politiker som inte hade någonting där att göra, men likväl dök upp för att argumentera mot boendet.
”Jag bor faktiskt i Svartbäcken”, sa Alexandra Anstrell (M) som alltså anser sig var direkt berörd av ett planerat boende för ensamkommande beläget 30-35 minuters gångväg ifrån där hon faktiskt bor.

Moderaternas slutsats efter skandalmötet är än mer avslöjande: ”Det är omöjligt med integration där, utbrast Sven Gustavsson (M) angående Vendelsömalm, vilket han och andra Moderater vid upprepade tillfällen betonade var "villaområden" där "medelklassen bor". Detta alltså efter att Moderaterna genom sin skrämselkampanj serverat högerextrema uppviglare ett fullsatt möte med oroliga föräldrar; Där hot om mord och bränder samt lögner om ensamkommande fick stå oemotsagda.
På Moderaternas haningeblogg finns flera artiklar med propaganda mot det nu stoppade boendet i Vendelsömalm. Artiklarna är fullproppade med anonyma och panikindränkta kommentarer, exempelvis: ”Nu kommer barn att skadas och våldtas i skolan pga detta skit!”. Precis som på mötet i Vendelsömalm bemöter inte Moderaterna dessa kommentarer med sans och fakta. Det enda Moderaterna väljer att besvara i kommentarsfältet är att de kan överklaga: ”Beslutet går att överklaga inom tre veckor, men bygglovsärendet har ännu inte kommit upp för beslut”, skriver ledande moderatpolitikern Sven Gustavsson strax nedanför kommentaren om att barn kommer att ”skadas och våldtas”.

Mindre än en procent av alla brott kan kopplas till migranter. Och den hittills mest seriösa genomgången av våldtäktsmål fann 2013 att de vanligast förekommande namnen var ”svenska namn” som Andreas, Mikael, Daniel och så vidare tills namnet Ahmed på plats 35.
Det finns redan ett boende för ensamkommande i anslutning till en skola i Haninge sedan månader tillbaka och det finns hundratals exempel i landet på hur flyktingbarn och -ungdomar välkomnas in i skola, föreningsliv och bostadsområden. Om detta har Moderaterna ingenting att säga. De bryr sig helt enkelt inte.
– Moderaterna vill locka tillbaka väljare från SD. Men allt har ett pris. Moderaternas skrämselkampanj mot flyktingar kan sluta i tragedi, säger Mattias Bernhardsson (RS).
Bara några dagar efter skandalmötet i Vendelsö grep polisen 14 högerextremister kopllade till polska firmor i färd med att angripa ett flyktingboende i Nynäshamn med knivar. Ett rykte om en ”knuff” på en perrong, blev till slut ett rykte om ”misshandel” och till slut ett rykte om ”våldtäkt”. Den självutnämnda lynchningsmobben begav sig ut för att massakrera ett helt boende, men stoppades av polisen.

Moderaterna försöker kamoflera sitt motstånd mot att ta emot ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar med att de har bättre alternativ. Moderaterna menar att familjehem är mycket bättre än större HVB-hem ur en ”integrations- och säkerhetssynpunkt”.
– Vi i Rättvisepartiet Socialisterna vill ha fler familjehem. Och vi vill framförallt ha fler stödboenden. Men familjehem lämpar sig inte för alla. Det finns inte en enda lösning för alla. För alla har inte samma behov. Vissa har diagnoser, andra har erfarenheter och trauman. I dessa fall är HVB-hem den mest kvalificerade lösningen. Där måste det finnas bra bemanning. Vi vill understryka att det behövs öppna utredningar på alla ensamkommande. Och vi är motståndare till de förslag Centerpartiet diskuterat, som att ta bort kravet på högskoleutbildning vid anställning på HVB-hem. Det är oerhört viktigt det finns anställda med socionomexamen. Framför allt vill vi sätta stopp för privata HVB-hem som sätter privata vinster före bemanning och trygghet, förklarar Mattias Bernhardsson (RS), vilket han också talade om i debatt med Moderaterna på kommunfullmäktige.
Under samma kommunfullmäktigemöte kampanjade Moderaterna för att få igenom Sverigedemokraternas motion om att i praktiken förbjuda tiggeri. Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet m fl tog strid mot förslaget och motionen röstades ned.

RS Haninge
PS. I Moderaternas bloggartikel från kommunfullmäktigemötet har de ett bildmontage av kommunalrådet Petri Salonen (C). Bilden tillhör inte Moderaterna, utan en högerextrem och rasistisk blogg som i texten hyllar mordhotet som indirekt riktades mot kommunalrådet på mötet i Vendelsömalm. Bloggen kallar också ett antal haningepolitiker vid namn för landsförrädare, inklusive en moderat. Härifrån väljer Moderaterna att hämta en passande bild till sin egen artikel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.