måndag 8 februari 2016

Moderata politiker och högerextrema hetsade mot flyktingbarn på mötet i Vendelsömalm

Moderatpolitikern Michael Fridebäck försöker vinna politiska poäng under
hätskt möte där en kriminellt belastad talare också mordhotar ansvariga politiker
RS Haninge avslöjar: ”Arg förälder” i själva verket kriminell och högerextrem • Moderaterna legitimerade lögner om flyktingbarn och mordhot under mötet

Av Mattias Bernhardsson, 
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge och asylaktivist
- - -

I torsdags förra veckan kom över 500 personer till ett informationsmöte Haninge kommun kallat till på Vendelsömalmsskolan. Uppemot 250 fick inte plats och mötet fick tas i två omgångar. Mötet handlade om att kommunstyrelsen beslutat att ansöka om bygglov för ett tillfälligt boende för ensamkommande flyktingbarn. Ett antal talare från golvet gjorde hätska utfall mot flyktingar samt hotade att ”riva ned” boendet samt att ”söka upp” ansvariga. De moderata politikerna på plats tog tillfället i akt att rida på samma våg och deltog i hetsen. Många föräldrar berättar att de inte vågade begära ordet på grund av den hätska stämningen.
”Kvällens möte visar att det inte bara är vi Moderater som anser beslutet om ett flyktingboende i direkt anslutning till Vendelsömalmsskolan är ett dåligt beslut”, skriver den moderata kommunpolitikern Sara Sixten-Karlberg efter mötet på Vendelsömalmsskolan på sin facebooksida.
Vilka inlägg på mötet kan hon mena instämmer med Moderaternas uppfattning? Han som sa att han skulle "riva ned på kvällen vad ni bygger upp på dagen"? Eller att flyktingbarnen ”säljer knark och begår brott”? 

En av talarna som applåderas på mötet och som på högerextrema sidor enbart presenteras som ”förälder” hävdade att ”100 procent av alla gruppvåldtäkter begås av ensamkommande flyktingbarn” – en makaber lögn utan faktastöd.
Han avslutar talet med mordhot: ”händer det mina barn någonting, så kommer jag att avliva den personen och sedan kommer jag söka upp den politiker som är ansvarig”.
"Det finns redan ett boende för ensamkommande flyktingbarn i anslutning till en annan skola i Haninge sedan flera månader tillbaka – helt utan incidenter. Det nämndes aldrig på mötet. Istället spädde Moderaterna på den rädsla som högermedia odlar genom att generalisera enskilda händelser i andra håll i landet samt i Europa"
Ingen av de moderata politikerna tar på mötet avstånd från hoten att mörda ansvariga politiker eller att bränna/riva ner ner boendet. Ingen av de moderata politikerna bemöter de lögnaktiga fakta som hämtats från högerextrema medier.
Istället valde den ledande moderata politikern Michael Fridebäck att legitimera de högerextrema utfallen:
”Jag frågade dig [kommunalrådet] om du gjort en konsekvensanalys….Där här är er konsekvensanalys”, sa Michael Fridebäck och svepte handen över mötessalen – en tydlig identifiering med den stämning som rådde på mötet.
Moderaterna inledde hetsen och skrämselpropagandan kring ensamkommande flyktingbarn redan i höstas (läs mer här) då de delade ut flygblad som antydde att det blir otryggt med flyktingar:
”Haninge ska vara en trygg kommun att bo i. Därför säger Moderaterna nej till att i nuläget öka Haninges flyktingmottagning”.
Det finns redan ett boende för ensamkommande flyktingbarn i anslutning till en annan skola i Haninge sedan flera månader tillbaka – helt utan incidenter. Det nämndes aldrig på mötet. Istället spädde Moderaterna på den rädsla som högermedia odlar genom att generalisera enskilda händelser i andra håll i landet samt i Europa.
Vita män från välställda hem är kraftigt överrepresenterade i skolskjutningar i USA. Vilken vettig människa kräver ett stopp för vita amerikanska män att etablera sig i Sverige?
"Den 'förälder' som av Moderaterna helt oemotsagd rabblade 'fakta' och framförde mordhot mot ansvariga politiker har en betydligt mer avslöjande story och uppenbar agenda än vad som framkom under mötet. Han heter i själva verket Patrik Fürstenhoff, en dömd fängelsekund som dessutom rör sig i våldsamt högerextrema kretsar"
"Arg förälder" enligt Avpixlat. I själva
verket tidigare fängelsekund som rör
sig i högerextrema kretsar.
Det råder ingen tvekan om att de mest högljudda rösterna på mötet i Vendelsömalm var regisserade av människor med en politisk agenda snarare än oro som förälder. Därför ville de inte presentera sig med namn under mötet. Den 'förälder' som av Moderaterna helt oemotsagd rabblade 'fakta' från ett papper och framförde mordhot mot ansvariga politiker har en betydligt mer avslöjande story och uppenbar agenda än vad som framkom under mötet. Han heter i själva verket Patrik Fürstenhoff, en dömd fängelsekund som dessutom rör sig i våldsamt högerextrema kretsar.

Patrik Fürstenhoff är mest känd som ”Ghostrider”, en av landets värsta trafikbrottslingar som utsatt trafikanter för livsfara i hastigheter över 300 km/h. Han jagades av polisen i flera år och har även deltagit i att utsätta otaliga poliser för planerade katt-och-råttalekar i vansinnefärder på MC.
Patrik Fürstenhoff är aktiv i den grupp, som under förevändningen av att ”hjälpa svenska hemlösa” vid Björns trädgård, Medborgarplatsen i Stockholm, attackerat flyktingar och romer. Under hela januari har denna grupp haft fascistgruppen Nordisk ungdom som vakter. Gruppen har på senare tid även fått förstärkning av personer som försöker bilda ett patrullerande medborgargarde, ”Soldiers of Odin”, efter en fascistisk grupp med samma namn i Finland som spridit skräck i ett flertal städer.


Vittnen har pekat ut Patrik Fürstenhoff som en av de som delat flygblad inför mötet i Vendelsömalm för att mobilisera långt fler än de som var berörda av informationsmötet (som ju fick brev om mötet). Och själv bor han hela 45 minuters promenad från den plats boendet var tänkt.
"Både Roger Sahlström och Jan Sjunnesson från Avpixlat befann sig dessutom på mötet i Vendelsömalm – ett möte som var avsett för vårdnadshavare till barn på skolan i Vendelsö samt de sju närmsta fastigheterna – trots att de båda bor i Bromma (!)"
Patrik Fürstenhoff intervjuas som ”arg förälder” av Roger Sahlström i den högerextrema nättidningen Avpixlat. De har båda träffats tidigare under de hets-aktiviteter mot romer och flyktingar som ägt rum i centrala Stockholm. Både Roger Sahlström och Jan Sjunnesson från Avpixlat befann sig dessutom på mötet i Vendelsömalm – ett möte som var avsett för vårdnadshavare till barn på skolan i Vendelsö samt de 12 närmsta fastigheterna – trots att de båda bor i Bromma (!).

Vad gjorde de där? Och vilka är de? 

Vi börjar med Avpixlat, som nu utropar en stor ”seger” i Vendelsömalm efter att kommunen har backat från att söka bygglov på den föreslagna platsen. I december 2012 avslöjades att Avpixlat uppmanade läsarna att förfölja, konfrontera och filma journalister och representanter för alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, med målet att "bringa personen ur fattning och göra bort sig" och sedan publicera inspelningarna "vid diverse strategiskt lämpliga tidpunkter framöver". Avpixlat uppmanade även till 'hembesök' hos journalister.

Jan Sjunnesson är inte bara ”journalist” på Avpixlat. Han deltog i vad som inte kan beskrivas som något annat än en lynchmobb mot flyktingbarn fredagen den 29 januari. Svartklädda män i rånarhuvor och armbindlar gav sig ut och attackerade människor i centrala Stockholm. Samtidigt delade de ut flygblad med uppmaningen att ge sig på 'gatubarn'. Det våldsamma uppbådet organiserades av SD-politiker, fotbollshuliganer, kriminella och kända nazister.

Roger Sahlström är dömd för flera brott. 2011 dömdes han för misshandel och olaga hot. Vid ett tillfälle försökte han bryta sig in i en bostad för att driva in en skuld. Vid ett annat tillfälle slog han en person i huvudet med en flaska.
Roger Sahlström har arbetat för både Avpixlat såväl som Nya tider och Dispatch International.
Nya tider ges ut av Vávra Suk, tidigare partisekreterare i Nationaldemokraterna vars ungdomsförbund attackerade Prideparaden med påkar och glasflaskor 2003.
Dispatch International – mest känd för konspirationsteorier som att ”massinvandringen” är ett ”redskap i en politisk maktkamp, som ska säkra den härskande elitens eviga kontroll” – har samarbetat öppet med English Defence Leage, den våldsamma fascistgrupp som massmördaren Anders Behring Breivik namngav som en av sina huvudinspirationskällor.
Exempel på den långa raddan av högerextrema och rasistiska kommentarer efter mötet. Att denna rasist har "ringmuskelspräckarn" som användarnamn på youtube är ett tydligt exempel på hur rasism och sexism samt våldtäktskultur går hand i hand.

Detta är de kretsar som regisserade fram hetsen på mötet i Vendelsömalm. En hets Moderaterna både deltog i och legitimerade.
Det är inte konstigt att det finns farhågor eller rädsla bland föräldrar. Det tragiska knivmordet på ett asylboende i Mölndal exempelvis, var ett resultat av för dålig bemanning. Och, ja det finns farliga personer även bland flyktingar. Precis som den ”arga föräldern” Patrik Fürstenhoff och andra svenskar finns det bland flyktingar också kriminella eller våldsamma. Men åter till frågan om den alltför bristfälliga bemanningen på många boenden. Att skattepengar avsatta för exempelvis bemanning istället göder riskkapitalister och hamnar i deras fickor har vi bland annat Moderaterna och Sverigedemokraterna att tacka för. Dessa politiker ingår i samma priviligierade skikt som anser att flyktingar ”sänker värdet på våra villor”.

Moderaterna i Haninge har också ett direkt ansvar för varför föräldrar och boende känner en upprördhet över brist på samråd i tidigare skeden och snabbheten i de tagna besluten. Hade vi i Rättvisepartiet Socialisterna fått gehör för våra förslag i kommunfullmäktige hade planeringen varit påbörjad flera år tidigare, inklusive samråd. Det hade funnits fler bostäder till flyktingbarnfamiljer och fler familjehemsplaceringar för barn, istället för paviljonger. Men faktum är att det är Moderaterna främst som förhindrat nödvändiga beslut för flera år sen. Redan i februari 2013 och i oktober 2014 föreslog vi i Rättvisepartiet Socialisterna att Haninge skulle ta fram en plan för bostäder för flyktingar. Vi har också debatterat mot privata hvb-hem som sätter privata vinster före bra bemanning.
Moderaterna röstade ned alla våra förslag varje gång. Istället har de godkänt mångmiljonrullningar till dyra platser i privata vandrarhem vilka tagit hutlösa priser av kommunen – pengar som istället kunnat gå till riktiga bostäder och kommunala hvb-hem.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta kämpa för dessa krav. Och vi kommer att mobilisera de goda krafterna – majoriteten som idag inte är lika högljudda som de högerextrema – för att möta den av Avpixlat och Moderaterna frampiskade rasismen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.