onsdag 8 juni 2016

Noll i skatt från storbolagen
Av Per Olsson
- - -

SCA, Volvo AB och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska betalade ingen – eller försumbar – bolagsskatt för år 2014, rapporterade SVT i måndags efter att ha granskat de 20 största börsbolagens deklarationer för år 2014.  Alla de nämnda bolagen finns på listan över Sveriges vinstrikaste industriföretag och de bolag som delar ut mest till sina aktieägare.

Skandalomsusade SCA, som hellre smörjer sina direktörer med resor i privatjet och veckoslut i jaktstugor dit alkohol fraktas med helikopter, har inte betalat ett öre i skatt på flera år. Noll i skatt ger mer till aktieägarna.
På Svenska Dagbladets lista över börsjättarna som delar ut mest i år hittas SCA på tionde plats med 4 miljarder kronor till aktieägarna, nummer nio är Volvo AB som delar ut 6 miljarder kronor och på sjunde plats finns Atlas Copco som pytsar ut hela 8 miljarder. Listan toppas för övrigt av storbanken Nordea, som har fungerat som bolagens och de rikas länk till skatteparadisen.
När SVT:s Rapport redan år 2012 granskade de 20 största börsbolagens deklarationer stod förutom SCA även Atlas Copco, Sandvik, SCA, Securitas, Volvo AB och Volvo Personvagnar på listan över nolltaxerare.
Sedan dess har Alliansregeringen sänkt bolagsskatten för de som inte betalar någon skatt.
När Volvo Personvagnars vd Håkan Samuelsson skulle försvara skattefuskandet sade han så här till SVT:
– Vi ägnar oss överhuvudtaget inte åt någon skatteplanering för att dra ned skatten på ett otillbörligt sätt.
”Ingen skatteplanering”? Volvo Personvagnar har inte betalat bolagsskatt i Sverige sedan 2010. ■

Efter att Sverige tillsammans med Finland förenats med Natos 28 medlemsländer i den så kallade ”28+2”-konstellationen och värdlandsavtalet deltog fem S- och M-märkta riksdagsledamöter på Natos parlamentariska församlingsmöte i Tirana, Albanien den 27–30 maj. Därefter inledde Nato sin stora krigsövningar i Östersjöområdet med svenskt deltagande och i Warszawa den 8–9 juli håller Nato toppmöte där Sveriges regering som tack för sin svansföring får sitta på VIP-stolar med etiketten ”blivande medlemmar”. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.