måndag 13 juni 2016

Massakern i Orlando


"Högerextrema förenas i homofobin och bejakande av besinningslöst våld"

Av Per Olsson

Det fasansfulla och fega terrordådet mot gayklubben Pulse i Orlando, Florida, som dödade minst 50 personer och skadade 53, varav flera kämpar för sina liv, var den dödligaste masskjutningen i USA:s moderna historia. Våra tankar går till offren, deras anhöriga och de sårade.

Gärningsmannen, en 29-åring, var en reaktionär, våldsam homofob och känd av den federala polisen FBI. Enligt mediauppgifter ska han strax innan dådet ha uttalat sitt stöd till den högerextrema islamistiska terrororganisationen Islamiska staten (IS), som också beskrivit honom som en ”IS-kämpe”.
Det kan inte uteslutas att massakern i Orlando är en direkt följd av att IS pressats tillbaka i Syrien och Irak. Bara i Bagdad har under de senaste månaderna har hundratals fattiga shiamuslimer dödats i olika terrorattentat genomförda av IS.
"Dagarna innan massakern i Orlando deltog Republikanernas trolige presidentkandidat Donald Trump, som är emot samkönade äktenskap, på ett möte med den kristna högern och sa att han till ”100-procent” stödde deras homofobiska dagordning!"
Högerextrema förenas i homofobin och bejakande av besinningslöst våld. Dagarna innan massakern i Orlando deltog Republikanernas trolige presidentkandidat Donald Trump, som är emot samkönade äktenskap, på ett möte med den kristna högern och sa att han till ”100-procent” stödde deras homofobiska dagordning. ”Den 21 juni ska Trump ha ett privat möte med över 400 av USA:s mest bigotta, mest homofobiska och mest inflytelserika motståndarna till hbtq-rättigheter”, rapporterade Huffington Post den 10 juni. Men detta kommer inte att hindra Trump och övriga homofober med masskjutningarna i Orlando som förevändning från att trappa upp sitt hat och hets, särskilt mot muslimer. Talande är att Trump inte visat någon medkänsla för offren.

Attentatet är också angrepp mot det pågående politiska uppvaknandet i USA med socialistiska förtecken. I vilken mån det påverkar presidentvalet är för tidigt att säga. Men för att hindra Trump och högern från att utnyttja terrorattentatet för sina syften kommer det att krävas omedelbara mobiliseringar från hbtq-aktivister, fackföreningar, elev- och studentorganisationer, gräsrots- och medborgarrörelser mot rasism, homofobi, islamofobi, terror och våld.

Även i Sverige kommer masskjutningarna användas av högern och rasister för att rättfärdiga den hårdare flyktingpolitiken och islamofobiska hatkampanjer. Vilket inte minst de många Prideevenemang landet runt som väntar ger tillfälle att besvara med enande samlingar mot rasism och diskriminering, till försvar för flyktingars och hbtq-personers rättigheter.

Attentaten i Orlando sätter på nytt tragisk fokus på det våld som härskar i ett USA som svämmar över av vapen. I fjol förekom 372 masskjutningar (varav drygt 60 på skolor)i USA som ändade 475 människors liv. Mördare som använde handeldvapen dödade nära 13 300 människor i USA 2015.
Den reaktionära vapenlobbyn och USA:s växande ”revolverekonomi” (Time Magazine) håller det amerikanska samhället som gisslan – en fritagning kräver att kapitalismen avskaffas och ger plats för samhälle där människor i gemenskap bygger en framtid utan våld, hat och fruktan.

Mer om det socialistiska uppvaknandet i USA och RS systerorganisation:
> Kshama Sawant – socialisten som förändrar USA

Mer om RS systerorganisationers arbete i bl a USA, pakistan m fl:
> Insamling till CWI

Mer om kampen mot islamiska staten:
> Inspirerande kvinnokamp i Rojava
> 8 mars-hälsning från Rojava

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.