tisdag 14 juni 2016

RS motion för att ordna bostäder åt flyktingar genomförs

Mattias Bernhardsson (RS)
Under gårdagens kommunfullmäktige debatterades två motioner från Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson:
”Projekt för fler bostäder åt flyktingar” samt ”Åtgärder för att motverka mäns våld mot kvinnor och förtryck i hederns namn” (läs om den debatten i separat artikel här). Kommunledningens (S, C, MP) förslag till beslut på båda var att motionerna skulle ”anses besvarade”. Det innebär att de anser att de redan har genomfört eller har för avsikt att genomföra det motionen föreslår i grova drag.
"På gårdagens fullmäktige rapporterade också kommunalrådet Petri Salonen (C) att de till skillnad från förra kommunstyret inte placerat en enda flyktingfamilj på de kritiserade vandrarhemmen"
Kommunledningen har – till Moderaternas stora förtret – redan genomfört Rättvisepartiet Socialisternas motion om fler bostäder till flyktingar. Motionen hade två att-satser;
– Att Kommunstyrelsen får i uppdrag att anförskaffa fler lägenheter för flyktingar samt;
– Att Kommunstyrelsen får i uppdrag att minska användandet av boende av karaktären vandrarhem.

Under tiden Rättvisepartiet Socialisternas motion bereddes togs en plan för bostäder fram, där flyktingar erbjuds en genomgångslägenhet under två år till att börja med. En pool med genomgångslägenheter av varierande storlekar skapades genom förhyrning av separata lägenheter och blockförhyrning av grupper av lägenheter. Haninge är på god väg att nå målet att ordna bosättning åt 250 flyktingar, i planen ingår att ordna fram ytterligare fler hyreslägenheter.
Under förra mandatperioden lyckades dåvarande högerstyret (M, KD, L, C och MP) inte ordna bostad åt en enda flykting (med ett avtal med Migrationsverket att ordna bosättning åt så få som 7-20 flyktingar) och barnfamiljer sattes på trångbodda vandrarhem utan lekutrymmen, ofta dörr i dörr med personer med missbruksproblem.
På gårdagens fullmäktige rapporterade också kommunalrådet Petri Salonen (C) att de till skillnad från förra kommunstyret inte placerat en enda flyktingfamilj på de kritiserade vandrarhemmen.
"Moderaterna satt tysta under debatten om Rättvisepartiet Socialisternas motion medan kommunalrådet gick igenom hur den genomförts"
Motionen lämnades in i februari 2015 och genom otaliga debatter både innan och efter står det klart att Rättvisepartiet Socialisterna har haft en stor effekt. Redan i september 2015, i en utfrågning av Mattias Bernhardsson (RS) i kommunfullmäktige, erkände kommunalrådet Petri Salonen (C) att det tidigare kommunstyret – där hans eget parti ingick – inte skötte flyktingmottagandet på ett bra sätt och att de då hade för avsikt att ta fram en plan i enlighet med Rättvisepartiet Socialisternas förslag.
Moderaterna satt tysta under debatten om Rättvisepartiet Socialisternas motion medan kommunalrådet gick igenom hur den genomförts. Moderaterna har tidigare hävdat att det inte gick att förutse att Haninge skulle ombes att ta emot 250 flyktingar istället för de tidigare 7-20. Och de har röstat emot att Haninge ska ta emot fler flyktingar.
Men faktum är att i Rättvisepartiet Socialisternas motion – som lämnades in redan i februari 2015 då Haninge bara hade ansvar att ta emot 7-20 flyktingar – så står det följande:
”Haninge kan däremot förfrågas om att ta emot fler i framtiden. Därför är det viktigt att i tid ordna fler bostäder, träningsboenden, familjehem m m.” 
Också långt dessförinnan, både i februari 2013 och i oktober 2014, hade Rättvisepartiet Socialisterna lagt förslag att ta fram plan för bostäder åt flyktingar. Då röstades förslagen ned. Nu genomförs kraven.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för att det ska byggas 500 nya kommunla hyresrätter per år för att bygga bort bostadsbristen i Haninge. Under hösten fortsätter partiet sitt arbete med kampanjen Rusta upp Jordbro som kräver upprustning utan hyreshöjningar, efter år av eftersatt underhåll (Läs här om förra årets delseger).

Läs mer:
> Moderaternas skrämselkampanj mot flyktingar kan sluta i tragedi (feb 2016)
> Moderata politiker och högerextrema hetsade mot flyktingbarn på mötet i Vendelsömalm (feb 2016)
> M och SD försökte stoppa mottagande av ensamkommande flyktingbarn (dec 2015)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.