lördag 26 november 2016

Globala protester mot det dödliga våldet mot kvinnorLina Rigney Thörnblom (RS): "Att kämpa mot våld mot kvinnor är att kämpa för ändrade strukturer, för samtyckeslag, för ett rättssystem där kvinnor möter specialutbildad polis i specialutbildade domstolar"

Den 25 november, internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, hölls det demonstrationer runtom i världen mot våldet mot kvinnor och det patriarkala klassamhälle som det grundar sig på.

I Stockholm stod Kurdiska Kvinnorådet AMARA som arrangör med en rad medarrangörer, däribland Kurdiska mödrar i Sverige, Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF), Kvinnolobbyn, Folkets solidariska förening, Alevitiska kulturföreningen, Kvinnors fredsinitiativ med flera.
Flera ljus tändes och lades på marken i ett kvinnotecken. Runtom ljusen fanns det bilder på kvinnor som blivit utsatta för det dödliga våldet: Lucia Pérez, Fadime Şahindal, Savita Halappanavar och Rosa Luxemburg för att nämna några. Talet av Ferah Bozcali från AMARA öppnade manifestationen:
– Runtom i världen dör kvinnor av mäns dödliga våld. I Kurdistan dödas kvinnor av terrorgruppen Daesh [Islamiska staten]. Vi samlas här idag för att visa att vi står enade emot detta hänsynslösa våld och för att visa att vi aldrig tänker ge upp kampen!
SUF:s Ada Yamada betonade att kampen måste vara utomparlamentarisk och föras på arbetsplatser, inom fackföreningarna och på gator och torg. Även Kurdiska mödrar i Sverige och poeten Clara Lee Lundberg höll uppskattade tal.

Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Lina Rigney Thörnblom talade också:
– Att kämpa mot våld mot kvinnor är att kämpa för ändrade strukturer, för samtyckeslag, för ett rättssystem där kvinnor möter specialutbildad polis i specialutbildade domstolar. Men det måste också vara att kämpa för ett annat samhälle, att kämpa för mer resurser, mot nedskärningar, mot utvisningar, för att bostäder ska byggas för alla. Vi måste kämpa för ett socialistiskt samhälle där det heteronormativa och patriarkala samhällssystemet som sätter vinstintresse före människor förpassas till historien.
Manifestationen kännetecknades av gemenskap och en anda av att kampen måste fortsätta varje dag.
Även nästa år den 25 november kommer det att anordnas manifestation i Stockholm mot det dödliga våldet, och Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta spela en viktig roll i 25 novemberkommittéen. ■

Robert Bielcki

Läs mer:
> RS motion mot mäns våld mot kvinnor och förtryck i hederns namn berömdes i kommunfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.