tisdag 29 november 2016

Haningemoderater än mer rasistiska

Grafik av Rättvisepartiet Socialisterna Haninge ©

Moderaterna i Haninge hetsar mot flyktingboenden och sprider lögner om "förtur" i bostadskö

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Av Lina Rigney Thörnblom,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

Haningemoderaterna har delat ut flygblad i alla kommundelar där man på kartor har markerat ut var temporära flyktingboenden planeras ligga. Man uppmanar till att ”så många invånare som möjligt protesterar mot planerna”.
Starka paralleller kan dras till Sverigedemokraternas liknande flygbladsutdelningar i Skåne förra året som sedan följdes av närmare 50 brandattentat mot planerade flyktingboenden.
I maj tidigare i år kastades en brandbomb in i på en tomt till ett planerat HVB-hem i Tungelsta i södra Haninge. Någon hade även lagt fläskkotletter på brevlådan. Veckorna innan hade Sverigedemokraterna delat ut flygblad till Tungelstaborna. ”SD Haninge kommer att göra allt i vår förmåga för att hindra öppnandet av nya boenden för ensamkommande", skrev man.
Även Moderaterna hade innan händelsen sagt att man motsatte sig fler flyktingboenden i kommunen för att ”Haninge ska vara en trygg kommun att bo i”.

I Moderaternas senaste flygblad står att läsa: ”Kommunen har bidragit med boende till 120 flyktingar och nu får Migrationsverket vänta eller placera flyktingar i kommuner där det finns bostäder.”
M ger sken av att det är formen av de knappt 400 temporära bostäderna som ska byggas som är problemet. Att det inte är värdigt med ”baracker”. Att det redan finns flertalet liknande ungdomsbostäder är inget som Moderaterna har rasat emot.
Bostadsbristen är ett problem i hela Stockholm. Men det är inte flyktingarnas fel. De senaste tio åren har det skett en snabb utförsäljning av allmännyttiga bostäder. De bostäder som byggs är antingen bostadsrätter eller privata hyresrätter där hyran är för hög för de som idag står utan bostad. Det sker lyxrenoveringar i förorterna, även i Haninge, vilket leder till att människor inte har råd att bo kvar.

Moderaterna i Haninge påstår att flyktingar kommer att få gå före i bostadskön. Det är falskt. Moderaterna vet att kommunen redan har avtal med Haninge Bostäder om ett antal tillfälliga övergångslägenheter som används av Socialtjänsten. Att låta folk tro att det handlar om ”förtur” är bara ett rasistiskt försök att ställa grupper mot varandra.
Det är inte idealt med tillfälliga bostadslösningar för någon. Rättvisepartiet Socialisterna har under alla de tio år vi har suttit i fullmäktige i Haninge krävt att det behövs fler, billiga hyresrätter. Nu har läget blivit akut och de människor som har flytt hit måste få stanna. På det senaste kommunstyrelsemötet föreslog Moderaterna att Haninge kommun ska meddela Migrationsverket att man vägrar att ta emot fler flyktingar – alltså att bryta mot den nya lag som infördes den 1 mars 2016 eftersom vissa (läs moderatstyrda) kommuner redan har vägrat detta.

Det är en oroväckande utveckling vi ser i Haninge. Moderata kommunpolitiker använder, likt SD, begrepp som ”åsiktskorridor” och deklarerar öppet på sina Facebooksidor att man kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna i vissa frågor. Den moderata och rasistiska uppviglingen måste bemötas med antirasism och gemensam kamp för fler bostäder och en återuppbyggd välfärd. ■

Rättvisepartiet Socialisterna Haninge kämpar för:
– Bygg bostäder till ALLA. Plan för 500 nya kommunala hyresrätter per år.
– Tvinga de privata hyresvärdarna att släppa all de tomma lägenheter som undanhålls bostadsköerna.
– Stoppa ombildningar av Haninge Bostäders hyresrätter till bostadsrätter.
– Slopa Haninge Bostäders inkomstkrav.
– Nej till marknadshyror. Upprustning och renovering på de boendes villkor.
– Stoppa rasismen och skuldbeläggningen av flyktingar. Återinför rätten till asyl.
– Gemensam kamp för jobb, bostäder och välfärd. Låt de rika, storföretag och banker betala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.